«Alias Grace»: Όταν η Margaret Atwood έγραψε για το έγκλημα που συγκλόνισε τον 19ο αιώνα
Σύρμα Κιουπελόγλου
29 Αυγούστου 2021
H Margaret Atwood περίπου 10 χρόνια μετά το «The Handmaid's Tale», έγραψε ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για ένα πραγματικό έγκλημα του 19ου αιώνα που συγκλόνισε τον Καναδά. Το «Alias Grace» μεταφέρθηκε και στην μικρή οθόνη, σε μία σειρά 6 επεισοδίων από το Netflix.
Τι συνέβη όμως και μιλάμε ακόμα γι’αυτό σχεδόν δύο αιώνες αργότερα;
Το «Alias Grace» βασίζεται στη φοβερή διπλή δολοφονία που συνέβη τον Ιούλιο του 1843 σε ένα χωριό 16 μίλια έξω από το Τορόντο, όταν δύο υπηρέτες του Thomas Kinnear, ο 20χρονος James McDermott και η 16χρονη Grace Marks , κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του Kinnear και της οικιακής βοηθού και ερωμένης του, Nancy Montgomery. Ο Kinnear πυροβολήθηκε, ενώ η Montgomery, που ήταν έγκυος, χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα τσεκούρι και στη συνέχεια στραγγαλίστηκε.
Η δίκη προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και καλύφθηκε εκτενώς από τον Τύπο στον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η αίθουσα του δικαστηρίου λέγεται ότι ήταν τόσο γεμάτη από θεατές που υπήρχαν φόβοι ότι θα καταρρεύσει το πάτωμα.
Ο McDermott και η Marks συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη, όπου διέφυγαν με ένα βαγόνι γεμάτο κλεμμένα αντικείμενα και δικάστηκαν για τη δολοφονία του Kinnear. Ο McDermott καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού και η Marks ως συνεργός. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο McDermott κρεμάστηκε. Οι ένορκοι όμως συνέστησαν έλεος για τη Marks γιατί ήταν πολύ νέα ακόμη και η ποινή της μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Ωστόσο, ο ρόλος της στο έγκλημα παρέμεινε και παραμένει αόριστος και ούτε το μυθιστόρημα ούτε η δραματική σειρά προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση. Το 1872 μάλιστα, μετά από μια σειρά αιτημάτων επιείκειας, η Marks έλαβε χάρη και αποφυλακίστηκε.
Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στην κοινή γνώμη της εποχής, ήταν ότι η ίδια στη δίκη ήταν ανέκφραστη και δεν έδειξε το παραμικρό συναίσθημα. Επίσης προκάλεσε έκπληξη, φτάνοντας στο δικαστήριο φορώντας ρούχα που έκλεψε από το θύμα, εγείροντας το ερώτημα αν ήταν χαζή, σκληρόκαρδη ή απλά διαταραγμένη.
Πέρασε περίπου 29 χρόνια στο σωφρονιστικό ίδρυμα Kingston, αλλά το 1852 μεταφέρθηκε στο επαρχιακό ψυχιατρικό άσυλο, όπου παρέμεινε για 15 μήνες. Οι ψυχίατροι εκείνη την περίοδο γοητεύονταν από τη σχέση εγκλήματος και ψυχικής διαταραχής και ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι θύτες ήταν γυναίκες.
Οι γυναίκες που διέπραξαν εγκλήματα στη βικτωριανή περίοδο - ιδιαίτερα βίαια - απεικονίστηκαν ως διπλά αποκλίνουσες. Καταδικάστηκαν και τιμωρήθηκαν για την εγκληματικότητά τους, και επίσης δέχτηκαν σφοδρή κριτική για την απόκλιση από την προδιαγεγραμμένη ιδεολογία της θηλυκότητας και την προδοσία των ιδανικών της γυναικείας φύσης, που χαρακτηρίζονται από αξιοπρέπεια, παθητικότητα και ενάρετη συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές τέτοιες γυναίκες θα βρεθούν σε άσυλα και θα σωθούν από τη θανατική ποινή, με τα εγκλήματά τους εξηγούνται από την παραφροσύνη.
Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: imdb
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits