REAL LIFE TRUE STORIES

Αν δεν πλένετε τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσετε, αυτό το άρθρο δεν θα σας αρέσει


The Jennettes

9 Σεπτεμβρίου 2021

Αν δεν πλένετε τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσετε, αυτό το άρθρο δεν θα σας αρέσει
Την επόμενη φορά που θα πάρετε καινούρια ρούχα, ρίξτε τα απευθείας στο πλυντήριο. Κι αν η ιδέα του να περιμένετε μέχρι να στεγνώσουν και να τα σιδερώσετε, σας φαίνεται βουνό, αρκεί να σκεφτείτε πόσο ωραία θα αισθανθείτε, φορώντας τα νέα σας αποκτήματα καθαρά και απαλλαγμένα από μικρόβια. 

Ήρθε η ώρα να κάνουμε μία εξομολόγηση. Έχουν υπάρξει πολλές φορές που έχουμε φορέσει ή βάλει κατευθείαν στη ντουλάπα μας ένα ρούχο που μόλις έχουμε αγοράσει.

Εκεί τουλάχιστον καταλήξαμε όταν κάναμε μια σύντομη έρευνα στο γραφείο μεταξύ μας πριν αρχίσουμε να γράφουμε αυτό το άρθρο. Ήρθε η ώρα λοιπόν να παραδεχτούμε ότι δεν μας λύθηκε ποτέ η απορία σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα νέα μας αποκτήματα και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. 

O deputy director των breaking news του BuzzFeed, David Mack, το καλοκαίρι έκανε ένα σχετικό tweet που έγινε αμέσως viral: «Αρέσει και σε εσάς να πλένετε τα καινούρια σας ρούχα, όπως ο φίλος μου, ή είστε τίποτα λογικοί;». 

Για αρχή, η πανδημία και ο φόβος που ακολούθησε γύρω από τα μικρόβια, σύμφωνα με τον Mack, «έκανε τους μισούς από εμάς εμμονικούς με την καθαριότητα». Όπως εξηγεί, αφού δεν αγοράζουμε τα ρούχα μας για να τα φάμε, αλήθεια πόσο καθαρά χρειάζεται να είναι; Η αλήθεια είναι πως δυσκολευόμαστε να τα χαλάσουμε ενώ τα βλέπουμε όμορφα και κολλαρισμένα, ρίχνοντάς τα στο πλυντήριο. 

Οι ειδικοί συστήνουν να προχωρήσουμε στην πλύση τους αφού προτού πάρουν θέση στη ντουλάπα μας, έχουν κάνει παρέα με πολλά μικρόβια. Αυτό, μάλιστα, ισχύει τόσο για την περίοδο κατά την οποία το ύφασμα του αγαπημένου σας ρούχου ήταν στο εργοστάσιο παραγωγής του όσο και για τον καιρό που πέρασε στοιβαγμένο στα ράφια του καταστήματος από όπου το αγοράσατε. Στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει να λάβετε υπόψη σας και το ενδεχόμενο να έχουν δοκιμαστεί από πολλούς ανθρώπους, ορισμένοι εκ των οποίων μπορεί να φέρουν και κάποια δερματική μόλυνση.

Η deputy fashion editor του Bustle, Jessica Andrews, πλένει πάντοτε τα ρούχα της επειδή, όπως λέει, «έχουν ζωή» πριν φτάσουν στους καταναλωτές. «Όταν πρόκειται να κάνω μια αγορά, το νέο ρούχο σημαίνει κυριολεκτικά νέο για εμένα. Είχε ζωή πριν φτάσει σε εμένα είτε είχε δοκιμαστεί από άλλους χιλιάδες υποψήφιους αγοραστές του, είτε όχι». Πλένοντάς τα με κρύο νερό, η Andrews νιώθει ότι βάζει την υγεία και την ασφάλειά της σε προτεραιότητα. Όπως δηλώνει: «Δεν θέλω να αφήσω την πόρτα ανοιχτή σε μικρόβια που μπορεί να εισχωρήσουν στο σώμα».

Το 2019, το περιοδικό Time ανέφερε πως τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα. Εντοπίζονται περισσότερο σε συνθετικά υλικά όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον και περισσότερο στα καινούρια ρούχα. Το ερώτημα είναι αν μια απλή πλύση μπορεί να απομακρύνει όλα τα παραπάνω, από τα ρούχα που μόλις αγοράσατε. 

Την επόμενη φορά πάντως που θα βγάλετε από τη σακούλα τα καινούρια ρούχα σας, ρίξτε τα απευθείας στο πλυντήριο. Κι αν η ιδέα του να περιμένετε μέχρι να στεγνώσουν και να τα σιδερώσετε, σας «χαλάει», αρκεί να σκεφτείτε πόσο πιο ωραία θα νιώσετε, φορώντας τα νέα σας φρεσκοπλυμένα και 100% απαλλαγμένα από μικρόβια αποκτήματα.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάρετε καινούρια ρούχα, ρίξτε τα απευθείας στο πλυντήριο. Κι αν η ιδέα του να περιμένετε μέχρι να στεγνώσουν και να τα σιδερώσετε, σας φαίνεται βουνό, αρκεί να σκεφτείτε πόσο ωραία θα αισθανθείτε, φορώντας τα νέα σας αποκτήματα καθαρά και απαλλαγμένα από μικρόβια.