Χρονολογούνται πίσω στο 1760 όταν οι Άγγλοι χαρτογράφοι τοποθέτησαν χάρτες πάνω σε ξύλο και τους χώρισαν σε μικρά κομμάτια. Τα παζλ κρατούν το μυαλό μας απασχολημένο, ακόμη και στις πιο σκοτεινές μας περιόδους. Μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, πιο αισιόδοξοι και κυρίως ότι είμαστε ικανοί.
Εάν υπάρχει κάτι που βρίσκεται πάντα εκεί, για να μας ανυψώσει και να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό μας κάθε φορά που βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα ή έχουμε κατάθλιψη, αυτό είναι τα παζλ. Σε στιγμές έντονου άγχους ή υπερβολικής ματαίωσης, οι ψυχολόγοι καταλήγουν ότι τα παζλ λειτουργούν σαν «μια σειρά από κουκίδες που ενώνονται με τον σωστό τρόπο», και την πιο κατάλληλη στιγμή, θα προσθέσουμε εμείς...
Τη στιγμή που όλα ακυρώνονται και είναι ένα μπλεγμένο κουβάρι, τα εκπαιδευτικά αυτά παιχνίδια σε κάνουν να νιώθεις μια ασυγκράτητη ανυπομονησία για να τα λύσεις, σε τέτοιο βαθμό που σε βυθίζουν κυριολεκτικά στον ιδιαίτερο κόσμο τους, ξεχνώντας οποιοδήποτε προβληματισμό και ανησυχία.
Σύμφωνα με τον Harsh Goyal που είναι λάτρης των κύβων του Ρούμπικ, πέρα από το γεγονός ότι βλέπει τα παζλ σαν εκείνες τις κουκίδες που λειτουργούν λυτρωτικά για τον εαυτό μας τη στιγμή του πιο μεγάλου μας εγκλωβισμού, θεωρεί ότι έπαιξαν μεγάλο ρόλο ώστε να μειωθεί το στρες και το υπερβολικό άγχος που έφερε μαζί της η πανδημία και εδραίωσε μέσα από την καραντίνα.
Όπως περιγράφει ο ίδιος: «Ακόμη και αν είσαι λυπημένος, θυμωμένος ή σε απόγνωση πριν από ένα παζλ, μόλις το τελειώσεις, καταλήγεις με ένα μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης που έχει καλύψει κάθε προηγούμενο αρνητικό». Όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ επειδή είχες μια πολύ έντονη ημέρα στο γραφείο ή δεν μπορείς με τίποτα να αποφορτιστείς για μέρες, τότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις να πειραματιστείς με τη λύση μερικών από αυτά.
Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στο μετατραυματικό σύνδρομο και έδρα το Λονδίνο, Olivia James, «δεν έχει σημασία τόσο η τελική μορφή, όσο η αίσθηση της ικανοποίησης και του ελέγχου που λαμβάνει κάποιος όταν ολοκληρώνει ένα παζλ». Σύμφωνα με την ίδια: «Στα παζλ δεν υπάρχουν εκπλήξεις και αυτό ικανοποιεί πολύ το άτομο που ασχολείται μαζί τους. Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα που να μην περιμένουν».
Το γεγονός ότι κρατάει το μυαλό μας απασχολημένο χωρίς ιδιαίτερες προκλήσεις, είναι εξαιρετικά βοηθητικό για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη ή άγχος, σύμφωνα με την ειδικό. Αυτό συμβαίνει, ακριβώς επειδή «τα παζλ προσφέρουν mini διακοπές μακριά από τον εαυτό μας», όπως καταλήγει.
Πρόκειται για ένα ταξίδι φαντασίας όπου ένα άτομο, το οποίο είναι παγιδευμένο σε δικά του αρνητικά συναισθήματα και βιώματα, έχει την ευκαιρία να ζήσει για λίγο μακριά από τον ασφυκτικό του κόσμο και να μεταφερθεί σε ένα σύμπαν που το καλεί για εξερεύνηση χωρίς καμία πίεση ή το ενδεχόμενο της αποτυχίας.