REAL LIFE TRUE STORIES

7 (παραδόξως) καλά πράγματα που έφερε το 2021 και θέλουμε να κρατήσουμε


JTeam

26 Δεκεμβρίου 2021

7 (παραδόξως) καλά πράγματα που έφερε το 2021 και θέλουμε να κρατήσουμε
Σίγουρα ξέρουμε ένα πράγμα που δεν θα θέλαμε να δούμε ποτέ ξανά να εισβάλλει στη ζωή μας, πόσω μάλλον από τη νέα χρονιά. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που θα θέλαμε να τα δούμε να συμβαίνουν και το 2022.

Αν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2019, κάποιος μας ψιθύριζε στο αυτί ότι την αμέσως επόμενη χρονιά από εκείνη, θα ζούσαμε σε συνθήκες πανδημίας, θα νιώθαμε περισσότερο σαν πρωταγωνιστές του Contagion. Κανείς δεν θα περίμενε να εξελιχθούν τα πράγματα όπως σήμερα αφού η πραγματικότητα και όσα ζούμε καθημερινά, ξεπερνούν κάθε επιστημονική φαντασία.

Όσο πλησιάζουμε στο τέλος της δεύτερης χρονιάς με Covid-19, ευχόμαστε πολλά πράγματα να είναι διαφορετικά από το νέο έτος. Ανεξάρτητα όμως απ' όσα αρνητικά έχουν συμβεί, υπάρχουν 7 πολύ συγκεκριμένα πράγματα που συνέβησαν μες στο '21 και θα θέλαμε να παγιωθούν.

1. Η επιλογή του να δουλεύεις απ' το σπίτι

Πριν χρόνια το ακούγαμε από ηγέτες μεγάλων εταιρειών και μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Μες στην πανδημία, το είδαμε να γίνεται πραγματικότητα και τα οφέλη ήταν πολλαπλά αφού σύμφωνα με μελέτες, εκτοξεύθηκε η παραγωγικότητα και η απόδοση όσων δούλεψαν με τηλεργασία. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα Mercer που διεξήχθη σε 800 εργαζομένους, οι περισσότερες εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι η παραγωγικότητά τους παρέμεινε η ίδια (67%) ή ήταν υψηλότερη (27%) συγκριτικά με την εποχή προ πανδημίας.

2. H προσβασιμότητα

Η ζωή με πανδημία έκανε εύκολη την προσβασιμότητα. Άτομα με αναπηρία, ίσως για πρώτη φορά, δεν ένιωσαν παραγκωνισμένα αφού το Zoom και άλλες εφαρμογές μάς έφεραν κοντά, κάνοντάς μας να συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, χωρίς να νιώθουμε περιθωριοποιημένοι εξαιτίας της εποχής.

3. Η απενοχοποίηση του να μένεις σπίτι

Προ πανδημίας, αν ακυρώναμε κάποια έξοδο, έπρεπε να απολογηθούμε που ενδώσαμε στον σπιτόγατο που κρύβεται μέσα μας. Τώρα που δοκιμαστήκαμε και μείναμε αρκετά μες στο καταφύγιο μας, συμφιλιωθήκαμε με την ιδέα πως υπάρχουν και μέρες που απλά δεν θέλουμε να δούμε άνθρωπο και το μόνο που επιθυμούμε, είναι να χωθούμε κάτω από τα σκεπάσματα...έτσι χωρίς λόγο.

4. Περί προσωπικών ορίων

Αν μάθαμε κάτι από την αναγκαστική συμβίωση μας με την πανδημία, είναι το πώς να θέτουμε όρια χωρίς να νιώθουμε ότι χρειάζεται να απολογηθούμε όταν πρέπει και κυρίως όταν αρχίζουμε να αισθανόμαστε άβολα. Ο καθένας έχει βρει τους δικούς του μηχανισμούς γύρω από την προσωπική του ασφάλεια οπότε μπορεί πιο εύκολα να οριοθετηθεί αν δεν θέλει να συναντήσει κάποιον.

5. Η συνειδητοποίηση της τοξικής παραγωγικότητας

Το να είμαστε παραγωγικοί, είναι το επιθυμητό και μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη δημιουργικότητα. Όταν όμως δίνουμε εκεί όλη μας τη βαρύτητα, τότε κινδυνεύουμε να ξεπεράσουμε τα επιθυμητά όρια της παραγωγικότητας, μετατρέποντάς τη σε τοξική. Αν κάτι μάθαμε αυτά τα 2 χρόνια, είναι πως η παραπάνω δουλειά που κάναμε σε συνθήκες τηλεργασίας, μας οδήγησε σε πνευματική εξουθένωση οπότε τουλάχιστον το γεγονός ότι το συνειδητοποιήσαμε, είναι αισιόδοξο για να μην το επαναλάβουμε στο μέλλον.

6. Κεφάλαιο: φίλοι (ποιοτικοί)

Αν μας δίδαξε κάτι η πανδημία, αυτό είναι πως κοντά μας έμειναν οι άνθρωποι που ήταν πραγματικά εκεί για μας, ακόμη κι αν αρνηθήκαμε πολλές φορές να τους δούμε εξαιτίας του φόβου της μετάδοσης. Μπορεί να μην ήταν το ίδιο εύκολο να τους συναντήσουμε από κοντά αλλά όσοι βρήκαν άλλους τρόπους για να είναι δίπλα μας ουσιαστικά όποτε τους χρειαζόμασταν, απέδειξαν πως αξίζουν να βρίσκονται στον φιλικό μας κύκλο. Ακόμη κι ας μην ήταν πολλοί καθώς τελικά, σημασία έχει η ποιότητα, και όχι η ποσότητα.

7. Η παραδοχή ότι δεν χρειάζεται να δείχνουμε πάντα «τέλειοι»

Η μανία που μας είχε πιάσει έντονα τα τελευταία χρόνια, να αλλοιώνουμε με φίλτρα τον εαυτό μας για να δείχνει τέλειος, παραγκωνίστηκε αυτά τα δύο χρόνια αφού μάθαμε να κυκλοφορούμε περισσότερο χωρίς μακιγιάζ και εντελώς αφιλτράριστοι. Τελικά, η φυσικότητα είναι η τέλεια εκδοχή μας και αυτό είναι μια παραδοχή που θα τη χρειαστούμε, όχι μόνο το 2022 αλλά κάθε χρόνο.

Δείτε ακόμη: