REAL LIFE TRUE STORIES

Catcalls: 5 ακτιβίστριες μιλούν για την παρενόχληση στον δρόμο και το κάνουν με κιμωλία


Κλέλια Φατούρου

3 Ιανουαρίου 2022

Catcalls: 5 ακτιβίστριες μιλούν για την παρενόχληση στον δρόμο και το κάνουν με κιμωλία
JennyGr
Το project των γυναικών σε όλον τον κόσμο που διηγείται τις ιστορίες παρενόχλησης των γυναικών

Σικάγο, Λονδίνο, Τόκιο, Κάιρο. Και όχι μόνο. Το catcalling είναι αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε ως φλερτ στον δρόμο. Να περνάς και να ακούς σχόλια, που κατά βάση φτάνουν στα όρια της προσβολής και της παρενόχλησης. Φαινόμενο που τελικά επιδεινώθηκε με την πανδημία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα 13 χωρών, περισσότερες από τις μισές γυναίκες θεωρούν ότι πράγματα η κατάσταση έχει χειροτερέψει τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το 40% δεν νιώθει καθόλου ασφαλές όταν κυκλοφορεί μόνο στον δρόμο. «Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει, με την άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας, της κακοποίησης online αλλά και της παρενόχλησης στον δρόμο. Και είναι επικίνδυνο εφόσον δεν υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω να σε βοηθήσουν», τονίζει η φωτογράφος Eliza Hatch, που ξεκίνησε την πλατφόρμα Cheer Up Luv, με εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ευτυχώς δεν είναι η μόνη που το κάνει. Ένα σύνολο 600 ακτιβιστών δημιούργησαν τους λογαριασμούς Catcallsof υπό την αιγίδα του οργανισμού Chalk Black. Με τη βοήθεια κιμωλίας, διηγούνται τις δικές τους ιστορίες παρενόχλησης στον δρόμο ή σε κάποιο πεζοδρόμιο, ποστάροντάς τις στα social media. Η δημιουργός Sophie Sandberg ένωσε τις δυνάμεις της με τη Hatch το 2017 κάνοντας projects κατά της έμφυλης βίας και τώρα αφήνουν τους ανθρώπους να μιλήσουν μόνοι τους, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Παρακάτω θα δούμε τις ιδρύτριες του Catcallsof στη χώρα τους και τι πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει.

Zeina Dessouky, 21, CatcallsofCairo

«Τα αγόρια και οι άντρες πρέπει να καταλάβουν ότι ο παρενοχλητής δεν περιορίζεται μόνο στο μπαρ και δεν αξίζει την επιβράβευσή μας. Χρειαζόμαστε δράση. Αν οι «καλοί άντρες» ξεκαθαρίσουν ότι η παρενόχληση στον δρόμο είναι μη αποδεκτή, περισσότεροι άντρες θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν».

Yola Mzizi, 21, Catcallsofchicago

«Από τότε που ξεκίνησα να γράφω με κιμωλία στους δρόμους του Σικάγο, έχω δεχτεί διάφορα μηνύματα. Τα χειρότερα είναι των ανδρών με κόρες. Θυμάμαι μία συγκεκριμένη ιστορία που είχα γράψει σε ένα οικογενειακό πάρκο. Ήταν μίας 16χρονης κοπέλας που ήταν αρκετά σκληρή. Ένας άντρας ήρθε με τη 10χρονη κόρη του και μου είπαν ότι η κιμωλία χαλάει την ατμόσφαιρα του πάρκου».

Natalia Miranda, 23, CatcallsofBuenosAires

Όταν γράφουμε με κιμωλία στους δρόμους, οι άντρες δεν έρχονται για να δουν τι γράφουμε. Μας αποκαλούν feminazis ή υπερβολικές, αν και φίλοι άντρες ρωτούν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν. Δυστυχώς, νιώθω πολύ πιο ασφαλής όταν γράφω παρέα με έναν άντρα.

Kelsie Joseph, 23, CatcallsofTrinidad

Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, πρέπει να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους. Δεν πιστεύω ότι το cancel culture μπορεί να βοηθήσει, γιατί έτσι οι άντρες δεν καταλαβαίνουν τι έχουν κάνει λάθος και δεν αναλαμβάνουν σίγουρα την ευθύνη. Έτσι δεν θα δημιουργήσουμε κοινωνίες καταπίεσης και θα είμαστε πιο υγιείς.

Karimot Odebode, 24, CatcallsofNigeria

Πρέπει να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και όχι να κρυβόμαστε πίσω από αυτά. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι που φταίνε για την παρενόχληση.