REAL LIFE TRUE STORIES

Από τη Viola Davis μέχρι τη Jane Fonda, 8 διάσημες γυναίκες μιλούν για τις μέντορές τους


Στεφανία Παπαδημητρίου

7 Μαρτίου 2022

Από τη Viola Davis μέχρι τη Jane Fonda, 8 διάσημες γυναίκες μιλούν για τις μέντορές τους
Οι παρακάτω δυναμικές γυναίκες μιλούν για εκείνες που τις εμπνέουν μέχρι σήμερα

Σε έναν κόσμο που προσπαθεί να μας μάθει από πολύ μικρή ηλικία ότι οι γυναίκες είναι αδύνατο να συνυπάρξουμε. Ακούμε διαρκώς πόσο ανταγωνιζόμαστε η μία την άλλη, πως η πραγματική φιλία είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών και, σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα να εργάζομαι, έχω την τύχη δουλεύω με γυναίκες που μου αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι η αλήθεια διαφέρει αρκετά. Έχω συναντήσει αξιόλογες επαγγελματίες που θαύμασα αρχικά για την πορεία τους, κι έπειτα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα προβλήματα, την ηθική τους, αλλά και τη μοναδική τους ικανότητα να με εμπνέουν να βελτιώνομαι. Έγιναν τα πρότυπα που δεν ήξερα ότι χρειαζόμουν.

Σήμερα, θα δούμε 8 διάσημες προσωπικότητες να αποκαλύπτουν σε ποιες γυναίκες βρήκαν την έμπνευση που τόσο αναζητούσαν. Από τη Viola Davis μέχρι τη Sheryl Sandberg, οι παρακάτω μιλούν για τις μέντορές τους.

Viola Davis

«Η Meryl Streep το κάνει διαρκώς. Παραδίδει μαθήματα αυτοπεποίθησης όλη την ώρα. Νομίζω το κάνει χωρίς καν να το καταλαβαίνει, χωρίς να σκέφτεται πως το κάνει. Ξέρετε, μόλις μου έστειλε ένα email και σκέφτηκα ότι ήταν τέλειο. “Ναι, Viola, τώρα που ανανέωσες τους όρκους σου… αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της ζωής σου. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην γνωρίζεις πια σε σχέση με το καλό και το κακό εκεί έξω, οπότε τώρα μπορείς απλά να πετάξεις”. Πάντα μεταδίδει σοφία, τόσο απλά».

Janelle Monáe

«Βλέπω τόσα από τη μαμά μου στην Teresa (τον ρόλο της στο Moonlight). Δεν είναι καν αστείο. Όταν σκέφτομαι τη δυνατή Αφρικανή που ήταν εκεί για εμένα και σχεδόν όλα τα ξαδέλφια μου, ήταν εκεί να μας ακούσει και να μη μας κρίνει. Η μαμά μου έπρεπε να θυσιάσει την τελευταία της σχολική χρονιά για να με γεννήσει – αυτό ναι, είναι θυσία. Οπότε χρωστάω τόσα στη μαμά μου, και ποτέ δεν με πίεσε να γίνω κάποια που δεν ήθελα. Πάντα με ενθάρρυνε να ακολουθήσω την καρδιά μου, και ήξερε πόσο μου άρεσε να ψυχαγωγώ. Η μαμά μου ήθελε να παίξω σε ταινίες πριν αρχίσω να τραγουδάω. Δε θα πιστέψει ότι τα κατάφερα, μέχρι να με δει σε ταινία».

Beanie Feldstein

«Δύο λέξεις με έβαλαν στον χώρο της υποκριτικής: Barbara. Streisand».

Sheryl Sandberg

«Το πρότυπό μου είναι η γιαγιά μου. Μεγάλωσε φτωχή και οι γονείς της πήραν διαζύγιο, κάτι ανήκουστο για την εποχή. Τελικά, αποφοίτησε από το Berkeley και ήταν η πρώτη της οικογένειας που πήγε στο Πανεπιστήμιο. Διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στα 30 της και ξεκίνησε να μαζεύει χρήματα για μαστογραφίες άλλων γυναικών. Κυριολεκτικά πουλούσε ρολόγια από το αυτοκίνητό της για να μαζέψει χρήματα. Όταν η επιχείρηση του παππού μου έφτασε σε όρια χρεωκοπίας, ανέλαβε τα ηνία και την έσωσε. Η μαμά μου έχει μία ακόμη δυνατή μέντορα, πρότυπο και έμπνευση. Την Ariana Huffington, η οποία ήταν αστείρευτη πηγή δύναμης και υποστήριξης».

Jane Fonda

«Πιστεύω πως η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσε να μου δώσει ένας μέντορας, είναι “Jane, ξέρεις ότι μπορείς να πεις όχι, αν το σενάριο δεν είναι καλό”. Εξεπλάγην τόσο που όλοι με ήθελαν για όλα! Δεν πρόσεχα αρκετά. Νομίζω η μόνη ηθοποιός που μου έμαθε τόσα για τη ζωή κυρίως, κι έπειτα για την υποκριτική, ήταν η Katherine Hepburn στο On Golden Pond. Παρότι έκανα την ταινία για χάρη του μπαμπά μου, ανέλαβα την παραγωγή, αλλά έμαθα από την Hepburn. Ήμουν 45 τότε, και εκείνη με δίδαξε να έχω αυτογνωσία. Σκεφτόμουν ότι ήταν κάτι κακό αυτό, αλλά αυτογνωσία σημαίνει να γνωρίζεις τι βγάζεις προς τα έξω – το να έχεις μία περσόνα, στιλ, παρουσία. Δεν είχα τίποτα από αυτά. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πώς είχα ντυθεί όταν ανέβηκα στη σκηνή με τον πατέρα μου στα Oscars, επειδή ήταν πολύ άρρωστος. Ποτέ δεν πρόσεχα. Η Hepburn μου έμαθε να προσέχω και ότι το στιλ είναι σημαντικό».

Tina Turner

«Το δικό μου πρότυπο ήταν ανέκαθεν η Jacqueline Kennedy Onassis… Το γούστο μου ήταν ακριβό. Οπότε, όταν πρόκειται για πρότυπα, πάντα κοιτώ τις συζύγους των Προέδρων. Φυσικά, μιλάς σε μία αγρότισσα που στεκόταν στα χωράφια, έκανε όνειρα χρόνια πριν, ευχόταν να είναι αυτός ο άνθρωπος. Αλλά αν ήμουν αυτός ο άνθρωπος, πιστεύετε θα μπορούσα να τραγουδήσω με τόσο συναίσθημα; Τραγουδάς με συναίσθημα επειδή έχεις πόνο στην καρδιά σου. Το γενεαλογικό μου δέντρο δεν έχει γαλαζοαίματους. Δεν ξέρω γιατί ταυτίζομαι. Είναι η τάξη στην οποία θα ήθελα να ανήκω. Αλλά δεν άνηκα ποτέ, οπότε διαχειρίστηκα την τάξη στην οποία γεννήθηκα. Ποτέ δεν υπήρξα ασεβής προς τον εαυτό μου, και είμαι περήφανη για αυτόν».

Michelle Obama

«Σε κάθε εκδήλωση που πηγαίνω, βλέπω ότι οι γυναίκες ομορφαίνουν χρόνο με τον χρόνο. Συναντώ γυναίκες διαρκώς, οι οποίες αναφέρουν πάνω στην κουβέντα ότι κοντεύουν τα 60 και σκέφτομαι ότι κάνουν πλάκα! Μόλις είδα την Cicely Tyson στο Broadway. Είναι στα 80 της και έπαιξε σε δίωρη θεατρική παράσταση με προσήλωση και πάθος. Της είπα “Θέλω να γίνω εσύ όταν μεγαλώσω”. Kι έπειτα, είναι κι η Jane Fonda, μία πανέμορφη, πολιτικά ενεργή, πανέξυπνη γυναίκα».

Salma Hayek

«Συχνά με ρωτούν αν έχω πρότυπα – κάποια ηθοποιό που θαυμάζω, κάποιον στη ζωή μου που με εμπνέει. Για χρόνια, δεν ήμουν σίγουρη πως είχα την απάντηση. Αλλά όταν μου έγινε αυτή η ερώτηση πρόσφατα, συνειδητοποίησα ότι πάντα με συγκινούσαν οι γυναίκες της οικογένειάς μου που δεν έγιναν ποτέ αυτό που μπορούσαν, που ήταν μαγευτικές με κάθε τρόπο, αλλά δεν έζησαν όπως τους άξιζε. Η γιαγιά μου ήταν γεμάτη ενέργεια κι ατρόμητη – μία ταλαντούχα ποιήτρια και συνθέτης. Την ενδιέφερε επίσης η χημεία και η ιστορία και η ιατρική, η φροντίδα των ανθρώπων στην περιοχή της στο Μεξικό, να βοηθά στη γέννα των παιδιών. Θα μπορούσε να είχε κάνει τα πάντα, αλλά ήταν η δεκαετία του ΄30 και της κανόνισαν ένα προξενιό. Η μητέρα μου, επίσης, έπρεπε να παραμερίσει τα όνειρά της. Ήθελε να γίνει τραγουδίστρια, αλλά την αποθάρρυναν στην κοινωνία που μεγάλωσε. Είπε στον εαυτό της πως δεν ήταν αρκετά καλή, και παντρεύτηκε κι έκανε παιδιά αντί να σπουδάσει μουσική… Όταν ξεκίνησα την υποκριτική, μου έλεγαν ξανά και ξανά πόσο καλή δεν ήμουν. Αλλά πίεζα τον εαυτό μου να συνεχίσει. Βλέπω τώρα ότι οι εμπειρίες μου με τη μητέρα και τη γιαγιά μου με ενέπνευσαν. Η σκέψη τους επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής μου – ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσα την κόρη μου, τη Valentina».