REAL LIFE TRUE STORIES

«Θέλω μια μπύρα»: Τα πρώτα λόγια παράλυτου άνδρα όταν κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του με εμφύτευμα εγκεφάλου


JTeam

25 Μαρτίου 2022

«Θέλω μια μπύρα»: Τα πρώτα λόγια παράλυτου άνδρα όταν κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του με εμφύτευμα εγκεφάλου
(Wyss Center)
Ο ασθενής δεν ζήτησε πολλά στην πρώτη του επικοινωνία με τους φροντιστές και την οικογένειά του!

Ένας 34χρονος άνδρας με πλήρη παράλυση, που δεν μπορεί να μιλήσει ή να κινήσει τα μάτια του, μπόρεσε να επικοινωνήσει μετά από μήνες με την οικογένειά του, χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό σύστημα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI).

Το πρώτο που ζήτησε ήταν να «του φέρουν μια μπύρα»! Η δεύτερη παραγγελία του ήταν να του βάλουν να ακούσει το αγαπημένο του συγκρότημα "Tool" στη διαπασών ενώ ζήτησε από τη μητέρα του να του κάνει μασάζ στο κεφάλι και έδωσε ειδική παραγγελία να φάει σούπα γκούλας. Ωστόσο, οι επιθυμίες του δεν σταμάτησαν εκεί. Όπως έγραψε: «Θέλω να φάω πατάτες με κάρυ και μετά σούπα Bolognese και πατατόσουπα».

Ο «απαιτητικός» ασθενής που τώρα είναι 36, ζήτησε επίσης να αλληλεπιδράσει με τον 4χρονο γιο του και τη γυναίκα του, γράφοντας: «Αγαπώ τον cool γιο μου».

Ο 36χρονος πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια νευροεκφυλιστική νόσο κατά την οποία οι άνθρωποι χάνουν σταδιακά την ικανότητα να κινούνται και να μιλούν. Οι συγκεκριμένες συσκευές βασίζονται κυρίως στις κινήσεις των ματιών ή στους μύες του προσώπου ενώ οι ερευνητές στο Wyss Center for Bio and Neuroengineering στη Γενεύη, εμφύτευσαν χειρουργικά το 2019 δύο συστοιχίες μικροηλεκτροδίων στον κινητικό φλοιό του ασθενούς, για να διαβάσουν τα εγκεφαλικά σήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την επικοινωνία.

Μέσα σε δύο χρόνια, ο ασθενής έμαθε πώς να δημιουργεί εγκεφαλική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί από ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντάς του να απαντήσει είτε «ναι» είτε «όχι» μόνο με τη σκέψη του. Όταν παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα ορθογραφίας που διαβάζει δυνατά τα γράμματα του αλφαβήτου, ο ασθενής μπόρεσε να σχηματίσει ολόκληρες προτάσεις.

Σύμφωνα με τον Dr Jonas Zimmermann, ανώτερο νευροεπιστήμονα στο Wyss Center: «Επιτυχημένη επικοινωνία έχει γίνει προηγουμένως με διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή σε άτομα με παράλυση, αλλά, από ό,τι γνωρίζουμε, η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που επιτυγχάνει επικοινωνία από κάποιον που δεν μπορεί να βοηθήσει καθόλου στην κίνηση και ως εκ τούτου αυτό το σύστημα είναι πλέον το μοναδικό μέσο επικοινωνίας».

Η μελέτη, με τίτλο "Spelling interface using intracortical signals in a completely locked-in patient enabled viaauditory neurofeedback training", δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications και οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα μπορέσει να βοηθήσει κι άλλα άτομα με μειωμένη ικανότητα επικοινωνίας και κίνησης.