REAL LIFE TRUE STORIES

Helen Hulick: Η γυναίκα που μπήκε φυλακή επειδή φόρεσε παντελόνι στο δικαστήριο και έγραψε ιστορία


JTeam

2 Σεπτεμβρίου 2022

Helen Hulick: Η γυναίκα που μπήκε φυλακή επειδή φόρεσε παντελόνι στο δικαστήριο και έγραψε ιστορία
Getty images
Για κατάθεση πήγε, φυλακισμένη βρέθηκε επειδή αρνήθηκε να φορέσει φόρεμα στη δικαστική αίθουσα

Βρισκόμαστε κάπου στο 1938, τότε που η Helen Hulick, αρνήθηκε να φορέσει φόρεμα στο δικαστήριο και αυτός ήταν επαρκής λόγος για να οδηγηθεί στη φυλακή. Όλα ξεκίνησα από μια ληστεία. Μια ληστεία η οποία έγινε στην πολυκατοικία όπου έμενε η Hulick, από δυο άντρες.

Η γυναίκα πήγε στο δικαστήριο του Λος Άντζελες για να καταθέσει τα όσα είδε, αλλά τελικά έγραψε ιστορία στην μάχη για ισότητα των φύλων.

Όταν λοιπόν η 28χρονη τότε Helen Hulick βρέθηκε στο δικαστήριο για να δώσει την κατάθεσή της, ο δικαστής την έκρινε για το γεγονός πως φορούσε παντελόνι και όχι φόρεμα. Τα ρούχα της, όπως είπε, δεν ήταν αποδεκτά για την επισημότητα του δικαστηρίου. Της είπε μάλιστα στην επόμενη δίκη να φορέσει φόρεμα, εκείνη όμως αρνήθηκε. Και έτσι και τη δεύτερη φορά εμφανίστηκε με παντελόνι. Τότε έμεινε στο δικαστήριο και επίσης στάλθηκε στην φυλακή.

Η εμφάνιση της Helen Hulick για δεύτερη φορά στο δικαστήριο με παντελόνια το 1938

Jenny.Gr

Πιο αναλυτικά, όταν εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στο δικαστήριο με παντελόνι ο δικαστής την τιμώρησε τόσο για το ντύσιμό της, όσο και για τη συμπεριφορά της. «Την τελευταία φορά που ήσασταν σε αυτό το δικαστήριο ντυμένη όπως είστε τώρα και ακουμπούσατε ξαπλωμένη στο πίσω μέρος της καρέκλας, τραβήξατε την προσοχή από τους θεατές, τους κρατούμενους και τους δικαστικούς ακόλουθους», είπε ο δικαστής Guerin. Γιατί, φυσικά φταίει πάντα η γυναίκα όταν την κοιτάζουν ξελιγωμένοι άντρες.

«Σας ζητήθηκε να επιστρέψετε με ρούχα αποδεκτά στη διαδικασία του δικαστηρίου. Σήμερα επιστρέψατε ντυμένη με παντελόνι και αψηφώντας ανοιχτά το δικαστήριο. Το δικαστήριο διατάσσει και σας καθοδηγεί να επιστρέψετε αύριο με αποδεκτή ενδυμασία. Εάν επιμείνετε να φορέσετε ξανά παντελόνια, θα σας εμποδίσουν να καταθέσετε. Αλλά να είστε έτοιμοι να τιμωρηθείτε σύμφωνα με το νόμο για περιφρόνηση του δικαστηρίου».

«Ακούστε, φοράω παντελόνια από τα 15 μου»

Οι Times παρέθεσαν την απάντησή της ως εξής: «Ακούστε, φοράω παντελόνια από τα 15 μου. Δεν έχω φόρεμα εκτός από ένα επίσημο. Θα επιστρέψω με παντελόνια και αν με βάλει στη φυλακή, ελπίζω ότι θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των γυναικών και θα μπορούν να φορούν παντελόνια».

Και έτσι έκανε. Η Hulick επέστρεψε και πάλι φορώντας παντελόνια, αλλά αυτή τη φορά, έφερε και τον δικηγόρο της William Katz. Η Katz ήταν οπλισμένη με αναφορές που υποστήριζαν το επιχείρημά της, ότι είχε δηλαδή το δικαίωμα να εμφανίζεται με την ενδυμασία της επιλογής της.

Ο δικαστής Guerin την περιφρόνησε στο δικαστήριο, καταδικάζοντάς την σε φυλάκιση πέντε ημερών. Εκεί, αναγκάστηκε να φορέσει ένα τζιν φόρεμα κρατουμένων. Αφέθηκε όμως ελεύθερη, αφού ο δικηγόρος της δήλωσε ότι θα ασκούσε έφεση κατά της ποινής. Καθώς η ιστορία της Hulick τράβηξε την προσοχή, εκατοντάδες υποστηρικτές έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στο δικαστήριο.

Τελικά, το Εφετείο ανέτρεψε την αναφορά περιφρόνησης του δικαστή Guerin.

Η Helen γεννήθηκε στο Easton της Πενσυλβάνια, ενώ μετακόμισε στην Καλιφόρνια καθώς ήταν δασκάλα και μάλιστα έκανε μάθημα σε κωφούς μαθητές. Πέρα από το περιστατικό στο δικαστήριο και την φυλάκισή της, έμεινε στην ιστορία και για το σπουδαίο της έργο στην ακουστική και λεκτική θεραπεία των μαθητών.

Γυναίκες όπως εκείνη ήταν που στέλνονταν στην φυλακή την τότε εποχή, στο όνομα της δικαιοσύνης και επειδή δεν φορούσαν φούστα ή φόρεμα. Η ίδια δεν δίστασε ποτέ να υποστηρίξει όλα όσα πίστευε και μάλιστα είχε δηλώσει πως θα σταθεί και θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της μέχρι τέλους: «Αν ο δικαστής με αναγκάσει να φορέσω φόρεμα, δεν θα το κάνω. Μου αρέσουν τα παντελόνια, είναι άνετα», είχε πει η 28χρονη Helen.

Τόσο απλά.