REAL LIFE TRUE STORIES

8 «αηδιαστικά» πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου και του κάνουν καλό


JTeam

3 Ιανουαρίου 2023

8 «αηδιαστικά» πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου και του κάνουν καλό
pexels
Παραδέξου το! Δεν θέλεις ούτε να τα κατονομάζεις

Μας κάνουν να νιώθουμε αμηχανία και μόνο στο άκουσμα, και όταν συμβαίνουν μπροστά σε άλλους, έρχεται η ώρα που ανοίγει η γη για να μας καταπιεί. Τα 8 παρακάτω πράγματα δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, κι όμως μας κάνουν να κοκκινίζουμε. Παρόλο που δεν είναι καθόλου ευχάριστα, γίνονται για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό το καθένα και αν δεν έχεις θελήσει ποτέ να τον μάθεις, ήρθε η ώρα.

Κερί

Δεν εννοούμε φυσικά τα εντυπωσιακά κεριά στο Instagram αλλά το ενοχλητικό κερί στο αυτί. Η κολλώδης υφή του παγιδεύει τους ρύπους, τα μικρόβια και τα επιθήλια του δέρματος του πόρου που ανανεώνεται διαρκώς, μας κάνει να νιώθουμε σχεδόν ενοχικά κάθε φορά που εμφανίζεται. Κι όμως αυτό το πράγμα ενώ είναι αρκετά αηδιαστικό, κάνει καλό για την υγεία μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο είναι φυσιολογικό αλλά και απαραίτητο καθώς προστατεύει από όλα τα παραπάνω.

Αέρια

Όση ντροπή και αν νιώθουμε, συμβαίνουν σε όλους μας. Αν όμως τα αντιμετωπίζεις συχνά, ίσως το σώμα σου προσπαθεί να σου στείλει μηνύματα. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός σου προσπαθεί να χωνέψει και να αποβάλλει όλο τον καταπιεσμένο αέρα. Είναι πολύ πιθανό να έχεις μια βακτηριακή ανισορροπία στο έντερό σου, δυσκοιλιότητα, να τρως πολλά γαλακτομικά, να τρως πολύ γρήγορα ή απλά να είσαι περισσότερο ευαίσθητη στα αέρια.

Ρέψιμο

Το ρέψιμο όσο ενοχλητικό κι αν είναι, δεν είναι τίποτε άλλο από μια φυσιολογική διαδικασία συνήθως μετά το φαγητό που βοηθάει την απελευθέρωση αέρα όταν φουσκώνει το στομάχι. Ορισμένα τρόφιμα χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου και προκαλούν ακούσιο ρέψιμο ενώ φυσικά υπάρχει κι αυτό που γίνεται εσκεμμένα.

Έκκριμα θηλής

Το αποτέλεσμα από την έκκριση υγρού από τη θηλή είναι συνήθως ένα μουσκεμένο μπλουζάκι αλλά και κάτι πολύ περισσότερο όπως ο θηλασμός. Το έκκριμα θηλής ενδέχεται να είναι μητρικό γάλα αλλά μπορεί να παραχθεί κι από άλλα αίτια. Το χρώμα και η σύσταση του υγρού δίνουν πολλές πληροφορίες για τη φύση του εκκρίματος, αλλά και για το αίτιο που το προκάλεσε.

Κολπικές εκκρίσεις

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι μια φυσιολογική διαδικασία παραγωγής υγρών, από τους αδένες του κόλπου και του τραχήλου. Ο ρόλος των κολπικών εκκρίσεων είναι η μεταφορά των νεκρών κυττάρων και βακτηρίων έξω από τον κόλπο ώστε να παραμένει πάντοτε καθαρός και να προλαμβάνονται οι μολύνσεις. Ποικίλουν σε ποσότητα, ενώ το χρώμα τους μπορεί να κυμαίνεται από διαυγές ως γαλακτώδες λευκό. Τα κολπικά υγρά επίσης ενδέχεται να έχουν και μια ελαφριά, ιδιάζουσα οσμή, η οποία όταν γίνεται ιδιαίτερα δυσάρεστη αποτελεί συνήθως σημείο ένδειξης κάποιας μόλυνσης.

Μύξες

Η βλέννα που παράγεται στη μύτη σου, συμβάλλει στην συγκράτηση της σκόνης και άλλων ξένων σωματιδίων του εισπνεόμενου αέρα. Οπότε είναι μια ασπίδα του οργανισμού γι' αυτό καλύτερα να συμφιλιωθείς μαζί της.

Αφόδευση

Για να μην νιώσεις πιο αμήχανα, γράψαμε «αφόδευση» που είναι η τελική πράξη της πέψης, με την οποία οι οργανισμοί εξαλείφουν στερεά, ημιστερεά ή υγρά υλικά απορρίμματα από την πεπτική οδό μέσω του πρωκτού. Ορίστε, το περιγράψαμε επίσημα.

Πύον

Στην προσπάθειά του να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ο οργανισμός μπορεί να βρει εμπόδια, όπως οι κλειστοί πόροι του δέρματος λόγω υπερβολικής έκκρισης σμήγματος. Αν το δέρμα έχει μολυνθεί από μικρόβια, τότε ο οργανισμός εκτός από τα νεκρά κύτταρα προσπαθεί να αποβάλει και τα σκοτωμένα μικρόβια. Έτσι δημιουργούνται τα σπυράκια με πύον που προσπαθούν να κάνουν αυτή τη δουλειά, (όσο αποκρουστικά κι αν σου φαίνονται).