Αν αναρωτιόσουν πότε καταγράφηκε το πρώτο φιλί στην ανθρωπότητα, οι επιστήμονες μάς ταξιδεύουν στον χρόνο, πηγαίνοντάς μας 4.500 χρόνια πίσω στην αρχαία Μέση Ανατολή. Το πρώτο καταγεγραμμένο φιλί σημειώθηκε λοιπόν, 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
Το φιλί ήταν κάτι που συνηθιζόταν σε μερικές από τις πρώτες κοινωνίες της Μεσοποταμίας όπως αναφέρει η επιστημονική κοινότητα, και αυτό στηρίζεται σε αρχαία κείμενα από το 2500 π.Χ., στα οποία υπάρχουν καταγραφές φιλιών. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές αναφέρουν παράλληλα πως:
Το φιλί μπορεί να ήταν η κύρια αιτία για την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από το στόμα, όπως ο επιχείλιος έρπης αλλά και άλλων ασθενειών
Σύμφωνα με την έρευνα, το φιλικό ή εντός οικογένειας φιλί ήταν κάτι σύνηθες μεταξύ των ανθρώπων διαχρονικά παντού. Ωστόσο, το σεξουαλικό ή και ρομαντικό φιλί δεν ήταν «καθολική» πρακτική σε όλους τους πολιτισμούς γι' αυτό δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο.
Με τα νέα ευρήματα, τα φιλιά θεωρούνταν ένα συνηθισμένο μέρος της ρομαντικής και σεξουαλικής οικειότητας στην αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς και δεν έχουν ρίζα σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή.
Ο ειδικός στην ιστορία της ιατρικής στη Μεσοποταμία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, Dr. Troels Pank Arbøll, εξηγεί: «Στην αρχαία Μεσοποταμία, που είναι η ονομασία για τους πρώιμους ανθρώπινους πολιτισμούς που υπήρχαν μεταξύ των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη δηλ. στη σημερινή εποχή το Ιράκ και τη Συρία, οι άνθρωποι έγραψαν σε σφηνοειδή γραφή, σε πήλινες πλάκες. Πολλές χιλιάδες από αυτές τις πήλινες πλάκες έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα και περιέχουν ξεκάθαρα παραδείγματα ότι το φιλί θεωρούνταν μέρος της ρομαντικής οικειότητας στην αρχαιότητα, όπως επίσης και αυτής μεταξύ μελών μια οικογένειας. Το φιλί λοιπόν δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα έθιμο που προήλθε αποκλειστικά από κάποια συγκεκριμένη περιοχή και εξαπλώθηκε από εκεί, αλλά μάλλον φαίνεται ότι υπήρχε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς για πολλές χιλιετίες».
Τα αρχαία κείμενα της Μεσοποταμίας δείχνουν ότι φιλιά έδιναν και τα παντρεμένα ζευγάρια, αν και αυτό ήταν παράλληλα μέρος της έκφρασης επιθυμιών ανύπαντρων ερωτευμένων.