REAL LIFE TRUE STORIES

ΗΠΑ: Επιστήμονας έζησε για 100 ημέρες κάτω από τη θάλασσα και γύρισε 10 χρόνια νεότερος


Τόνια Τζάφερη

21 Ιουνίου 2023

ΗΠΑ: Επιστήμονας έζησε για 100 ημέρες κάτω από τη θάλασσα και γύρισε 10 χρόνια νεότερος
@drdeepsea
Το πείραμα του «Dr. Deep Sea» που έγραψε ιστορία

Όσο ακραίες και αν ακούγονται ορισμένες ιστορίες, μερικές φορές αποτελούν την πραγματικότητα. Όπως και αυτή του Joseph Dituri ή αλλιώς «Dr. Deep Sea». Πρόκειται για έναν επιστήμονα, αναγνωρισμένο δύτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ειδικό στη βιοϊατρική μηχανική και διακεκριμένο καθηγητή του University of South Florida. Ο άνθρωπος αυτός αποπειράθηκε και μάλιστα με επιτυχία, να περιορίσει εθελοντικά τον εαυτό του σε έναν υποθαλάσσιο ερευνητικό σταθμό 55 τετραγωνικών μέτρων, 22 μέτρα κάτω από το νερό.


Σύμφωνα με το CNN, ο Joseph Dituri ξεκίνησε την «υποβρύχια ζωή του» την 1η Μαρτίου του 2023 και την ολοκλήρωσε στις 8/06 του 2023. Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν έχει εστιάσει τόσο στο πως κατάφερε να ανταπεξέλθει σε έναν υποβρύχιο σταθμό για 100 ημέρες, αλλά στο γεγονός πως γύρισε (κυριολεκτικά) δέκα χρόνια νεότερος.

Ο Dituri όσο ήταν στο βυθό, προέβη σε μία λεπτομερή εξερεύνηση των επιπτώσεων της υπερβαρικής πίεσης στην ανθρώπινη φυσιολογία και συγκεκριμένα στη μέτρηση του μήκους των τελομερών (μια περιοχή του DNA) και του συνολικού αριθμού των βλαστοκυττάρων του.

Jenny.Gr
@drdeepsea


Η έρευνα αποκάλυψε πως η αύξηση κατά 60% στο βαθύ ύπνο συνέβαλε δραστικά στην αναστροφή του βιολογικού του ρολογιού. Το μήκος των τελομερών σημείωσε 20% αύξηση και ο αριθμός των βλαστοκυττάρων σημείωσε εκπληκτική αύξηση 1.000%. Τα τελομερή κονταίνουν καθώς μεγαλώνουμε, ενώ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία του DNA μας από την αλλοίωση. Τα τελευταία χρόνια είναι το κύριο σημείο που επικεντρώνονται οι επιστήμονες στον τομέα της μακροζωίας.


Εκτός όμως από τις θετικές επιπτώσεις στα κύτταρα, οι ερευνητές παρατήρησαν και πολλά ακόμη θετικά στοιχεία. Συγκεκριμένα είδαν τη χοληστερόλη του Joseph να πέφτει κατά 72 βαθμούς, βελτιώνοντας σημαντικά την καρδιαγγειακή του υγεία, ενώ είχε 50% πτώση σε δείκτες φλεγμονών, με το ανοσοποιητικό του να είναι στην καλύτερη κατάσταση που είχε εδώ και χρόνια.

Πριν ξεκινήσει το πείραμα του, ο επιστήμονας ανησυχούσε πως λόγω της έλλειψης φωτός, αλλά και τις αλλαγμένες δυνάμεις πίεσης, θα μειωνόταν σημαντικά η βιταμίνη D, θα διατάρασσαν ο κιρκάδιος ρυθμός, και θα μειωνόταν η οστική και μυϊκή μάζα. Έχοντας αυτά τα δεδομένα, ο Dituri υιοθέτησε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με λάστιχα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, κολυμπούσε καθημερινά και βρισκόταν υπό παρακολούθηση από ψυχολόγους.

Jenny.Gr
@drdeepsea


Τελικά όχι μόνο δεν αντιμετώπισε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά όπως αποκάλυψε είχε βελτιωμένη αντίληψη και υγεία του εγκεφάλου, χάρη στους θεραπευτικούς υπερβαρικούς θαλάμους οξυγόνου.

«Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει υπάρξει ποτέ για τόσο καιρό κάτω από το νερό», δήλωσε ο Joseph Dituri. «Αυτή η εμπειρία με έχει αλλάξει τόσο πολύ και σε τόσο σημαντικό βαθμό. Η μεγαλύτερη μου ελπίδα είναι να έχω εμπνεύσει τη νέα γενιά εξερευνητών και επιστημόνων να ξεπεράσουμε κάθε όριο», συμπλήρωσε.