#wannabemarypoppins Το φαγητό που κάνει το πρόσωπο των παιδιών μου να λάμπει!

Ελένη Κεχαγιά
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019
fiogkakia_3-1350x759.jpg

Υπάρχουν φαγητά και φαγητά. Για την ακρίβεια υπάρχουν… φαγητά και ΦΑΓΗΤΑ! Όχι ότι δεν το ήξερα, αλλά στα χρόνια που είμαι και μαμά το έχω καταλάβει για τα καλά.

Ξέρω ότι τα παιδιά πρέπει να τρώνε τα πάντα - κάνω φιλότιμες προσπάθειες για να καταφέρω να τρώνε σχεδόν τα πάντα, τελικά έχω καταφέρει να τρώνε τα μισά από τα πάντα αλλά η επίτευξη του στόχου δεν είναι πάντα εύκολη.

Πραγματικά θα ήθελα τόσο να μοιραστώ την αντίδραση των παιδιών μου στο θέμα "αρακάς".

Στις 2 φορές που έχω καταφέρει συνολικά να φάνε, τα παιδιά μου μεταμορφώνονται ο ένας αφενός σε Βασιλάκης Καϊλας στο πιο δραματικό και η άλλη Μάρθα -drama queen- Βούρτση με ολίγον από αρχαία τραγωδία. Πραγματικά τα λυπάται η ψυχή μου και έτσι σταμάτησα την προσπάθεια. Τα καταλαβαίνω βέβαια. Και εγώ ξέρω πως οι μπάμιες είναι θρεπτικές όμως δεν υπάρχει περίπτωση να με πείσεις να τις φάω. Έτσι έχουμε κάνει παύση των προσπαθειών για το συγκεκριμένο φαγητό.

Ξέρω καλά επίσης ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα σπίτια. Εντάξει υπάρχουν και γκουρμεδιάρικα αλλά και παμφάγα παιδιά – έχω γνωρίσει κάποια από αυτά είναι αλήθεια – αλλά τα δικά μου τα παιδιά και κάποια από τα δικά σας τα παιδιά που διαβάζετε τώρα αυτές τις γραμμές, είναι από την άλλη πλευρά του ορίζοντα.

Και όμως! Υπάρχει ένα φαγητό, ένα μοναδικό φαγητό που κάνει την μουρίτσα τους να λάμπει! Όσες φορές και να το προτείνω, όσες φορές και να τους το δώσω, όσες φορές και αν ρωτήσω αν το θέλουν, η αντίδραση είναι πάντα η ίδια και το ίδιο ενθουσιώδης. Και βάση της προσωπικής μου έρευνας και στατιστικής, η αντίδραση αυτή είναι ίδια στο 99,9% - μην είμαι και υπερβολική- των παιδιών που έχουν μπει σπιτι μου. Και μάλιστα αυτό το λατρεμένο φαγητό, σε ακολουθεί σε όλη την ενήλικη ζωή σου στην κατηγορία αγαπημένα.

Και είναι το κοινό μυστικό όλων μας. Και ξέρετε πως αναγνωρίζεις αν ένα πράγμα είναι κοινό σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων; Όταν αυτό μπαίνει είτε σε σταυρόλεξο είτε γίνεται διαφήμιση. Γιατί ακριβώς μας θυμίζει πράγματα από τον εαυτό μας, τις μνήμες μας και τα θέλω μας! Και αυτή ακριβώς η διαφήμιση της MISKO ήταν η αφορμή για αυτό το κείμενο. Κατάφεραν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μέσα από την ταινία - ωδή στα ζυμαρικά να αποτυπώσουν τις παιδικές αντιδράσεις σε σχέση με το φαγητό, στο έπακρο. Ναι, τα περισσότερα παιδιά δεν χαίρονται όταν τους σερβίρεις τα…"πράσινα" – όπως τα λένε συνωμοτικά τα παιδιά μου με τους φίλους τους! Αλλά τι χαμούλης γίνεται όταν βγει στο προσκήνιο μία μακαρονάδα με κιμά! Απλή, νόστιμη, γευστική μακαρονάδα με κιμά!

Λάμπουν τα μάτια τους, η κόρη μου χαϊδεύει την κοιλιά της ικανοποιημένη και ρίχνει και φιλοφρόνηση – «Μαμά είσαι η καλύτερη μαγείρισσα του κόσμου». Σε αντίθετες περιπτώσεις συνήθως με χαρακτηρίζει ως «η μαγείρισσα που βάζει τα παιδιά της να τρώνε με το ζόρι». Ο γιος μου αδειάζει το πιάτο στο πι και φι και μπορεί να ζητήσει και δεύτερο.

Εντάξει, ψέμματα να πω; Τα ζυμαρικά είναι ένα ιδανικό φαγητό!

1. Είναι νόστιμα!

2. Ταιριάζουν με τα πάντα. Από μία απλή μακαρονάδα με λίγο φρέσκια ντομάτα και χοντρό αλάτι έως μακαρονάδα με θαλασσινά, ή κοκκινιστό μοσχαράκι το αποτέλεσμα πάντα είναι απολαυστικό.

3. Είναι η απόλυτη βάση για να δημιουργήσεις και αν το θέλεις, γιατί όχι; και να πειραματιστείς! Εμείς το κάνουμε και σαν παιχνίδι στις μακαρονάδες μας. Τα παιδιά μου γίνονται μικροί σεφ και... a la uno, a la due, a la tre, ετοιμάζουν την ιδέα τους!

4. Last but not least, έχεις πάντα φαγητό μέσα σε ελάχιστο χρόνο! 

Ναι, τελικά υπάρχουν φαγητά που μας φέρνουν χαρά. Κάθε Μέρα Χαρά για την ακρίβεια. Και την πρωτοκαθεδρία την έχουν τα ζυμαρικά. Θυμίζουν λίγο από μαμά, λίγο σπίτι, λίγο παιδική ηλικία, λίγο την πρώτη μας μαγειρική, λίγο την γρήγορη και εύκολη λύση στη λιγούρα μας κάθε ώρα και στιγμή και σίγουρα πάντα το αποτέλεσμα στο πιάτο μας κρύβει πολύ χαρά και νοστιμιά!  Αυτή είναι η μόνιμη αντίδραση και στα παιδιά μου όταν με ρωτάνε τι φαγητό έχουμε και η απάντηση είναι μακαρόνια με κιμά!