REAL LIFE WHO

Diane Von Fürstenberg: Μία μεγάλη κυρία


30 Ιανουαρίου 2013

DIANE-VON-FURSTENBERG3.jpg

 Που έφερε επανάσταση στον κόσμο της μόδας με μία και μόνο δημιουργία της.

Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 31 Δεκεμβρίου 1946 από πατέρα ρουμανικής καταγωγής και μητέρα ελληνοεβραϊκής καταγωγής που επέζησε του ολοκαυτώματος. Η ίδια λέει πως η μητέρας της ήταν αυτή που τη δίδαξε ότι ο φόβος δεν είναι επιλογή. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Γενεύης. Εργάστηκε στο Παρίσι ενώ αργότερα μετακόμισε στην Ιταλία ως μαθητευόμενη στο εργοστάσιο υφασμάτων του Angelo Ferretti, μαθαίνοντας τα πάντα σχετικά με το ύφασμα. Εκεί ήταν που σχεδίασε και τις πρώτες της δημιουργίες, τα πρώτα της ζέρσεϊ φορέματα.

Η γνωριμία της με τον Egon von Fürstenberg, γόνο γνωστής γερμανικής οικογένειας, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1969 και απέκτησε δύο παιδιά, υπήρξε καθοριστική για την καριέρα της, αφού θεωρείται ότι ο χωρισμός τους το 1972 την ενέπνευσε στην καριέρα της . Απέκτησε τον τίτλο της πριγκίπισσας, ενώ η μετακόμιση του ζευγαριού στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του ’60, καθιέρωσε το ζευγάρι ως ένα από τα πιο δημοφιλή ζευγάρια της υψηλής κοινωνίας της εποχής εκείνης στη Νέα Υόρκη. ‘’Πάντα γνώριζα το είδος γυναίκας που ήθελα να γίνω, ήθελα να είμαι μια γυναίκα ανεξάρτητη’’, έχει πει σε συνέντευξή της στο ‘’Goop’’ της Gwyneth Paltrow.

Αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του ’70 οπότε συμμετέχει και για πρώτη φορά στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.

Το 1974 λανσάρει μία δική της σειρά καλλυντικών και το άρωμα ‘’Τατιάνα’’, εμπνευσμένο από την κόρη της. Την ίδια περίοδο σχεδιάζει ένα πλεκτό ζέρσεϊ φόρεμα, με ζώνη γύρω από τη μέση, που αγκαλιάζει τις γυναικείες καμπύλες και είναι ταυτόχρονα κομψό και πρακτικό. Η ‘’εφεύρεση’’ αυτή θα την καθιερώσει ως fashion icon αφού οι γυναίκες το βάζουν στην γκαρνταρόμπα τους και το λατρεύουν. Για τον λόγο αυτό το 1976 εμφανίζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Newsweek.

Οι δημιουργίες της ξεχωρίζουν για την τολμηρότητά τους σε χρώματα αλλά και για τις διαχρονικές τους γραμμές.

Η Diane von Fürstenberg, που στις 31 Δεκεμβρίου έκλεισε τα 66 της χρόνια, πίστευε πάντοτε στη γυναικεία ανεξαρτησία και έκανε σκοπό της ζωής της να ενθαρρύνει, μέσω της καριέρας της, τις γυναίκες να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και να παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

‘’Αν έχω κάποια αποστολή στη ζωή ως σχεδιάστρια, ή ακόμα σαν γυναίκα, ή σαν μητέρα, ή σαν φίλη, είναι να κάνω τις γυναίκες να αισθάνονται σίγουρες για τον εαυτό τους έτσι ώστε να πιστεύουν στον εαυτό τους, στην κρίση τους, στη δύναμή τους και στις ικανότητές τους.’’, έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο CNN.

Για το σκοπό αυτό τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη φιλανθρωπία και πιο συγκεκριμένα με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και οργανώσεις που τιμούν και προωθούν τη δράση γυναικών παγκοσμίως.