REAL LIFE WHO

Χριστίνα Μουράτογλου: Μια Θεσσαλονικιά εστιάτορας στο Λονδίνο


12 Μαρτίου 2013

Το εστιατόριο που ξετρέλανε τους Λονδρέζους έχει ελληνικές καταβολές!

Η Χριστίνα Μουράτογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Επικοινωνία στο Εδιμβούργο, αλλά η ανάγκη της να κάνει κάτι πιο δημιουργικό, της άνοιξε τον δρόμο για μία καριέρα στην εστίαση. Έτσι, μαζί με τον Γάλλο σύντροφο και συνέταιρό της Αντριέν Καρ, αποφάσισε να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Notting Hill του Λονδίνου, το οποίο από το άνοιγμά του, εδώ και κάποιους μήνες, έχει ξετρελάνει τους Λονδρέζους, συγκεντρώνοντας πολλά αστέρια στις στήλες κριτικής εστιατορίων μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών.

Το εστιατόριο "Μazi", που βρίσκεται στη θέση του παλιού ελληνικού εστιατορίου Costas Grill, στο Notting Hill, ξεχωρίζει για την ποιότητα των πρώτων υλών του, την πρωτοτυπία των πιάτων του και το καλό σέρβις. Αν και δεν στηρίζεται ολοκληρωτικά στην ελληνική κουζίνα, η Χριστίνα και ο σύντροφός της φρόντισαν να επιλέξουν τα καλύτερα προϊόντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τα οποία συνδύασαν με προϊόντα άλλων χωρών, με σκοπό να δημιουργήσουν μία κουζίνα με ελληνικές καταβολές, αλλά ταυτόχρονα πιο διεθνή και πιο μοδάτη. «Τόσα χρόνια στο Λονδίνο, ήξερα πολύ καλά τη γνώμη των περισσότερων Βρετανών. Νομίζουν ότι σχεδόν όλα τα ελληνικά φαγητά είναι τηγανιτά και ποτισμένα στο λάδι, ότι τρώμε μόνο αρνί και κατεψυγμένα καλαμαράκια. Επίσης, ότι πίνουμε μόνο ρετσίνα και τα κρασιά μας είναι ξύδια. Η πρόκληση, λοιπόν, ήταν μεγάλη: να δείξουμε ότι αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», λέει η Θεσσαλονικιά ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και συνεχίζει, "Δεν βλέπουμε αυτό το εστιατόριο ως ευκαιρία για αρπαχτή. Έχουμε δει πολλά μαγαζία να γίνοντα μόδα και μετά να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα και το σέρβις τους. Όμως, ο κόσμος τούς τιμωρεί. Εμείς θέλουμε να απλωθούν βαθιά οι ρίζες μας. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε πιάτο, πριν μπει στο μενού, δοκιμάζεται τουλάχιστον επί ένα μήνα."

Μερικά από τα πιάτα του εστιατορίου με τη μεγαλύτερη επιτυχία είναι η σπανακόπιτα που σερβίρεται σε βάζο, ο αστακός με κριθαράκι, οι γαρίδες σαγανάκι με ούζο και καπνιστό μετσοβόνε και το τσουρέκι σουφλέ.

"Είναι πολύ τολμηρό το να ισχυρίζεσαι ότι κάνεις την επανάσταση στο ελληνικό φαγητό που σερβίρεται στη Βρετανία, αλλά αυτό εδώ το υπέροχο μαγαζί δεν θα σας απογοητεύσει.", έγραψε πρόσφατα σε κριτική του το βρετανικό Marie Claire.

Πηγή: Ταξίδια-Εφημερίδα Καθημερινή