REAL LIFE WHO

Η Εύα Καϊλή αποκλειστικά στο Jenny.gr


11 Μαρτίου 2013

Του Γιώργου Πράτανου.

Νέα, όμορφη, επιτυχημένη… Τα τρία συστατικά που προκαλούν τα πιο δυνατά συναισθήματα. Εκτός από τα... προφανή για την κοινωνία μας, όπως μίσος, ζήλια, φθόνο, υπάρχει και η αναγνώριση, η παραδοχή και η αγάπη. Η Εύα Καϊλή δεν περνά απαρατήρητη, αρκετές φορές έχει γίνει ο «εύκολος στόχος» από ανθρώπους που ήθελαν να γευτούν την πρόσκαιρη δημοσιότητα. Εκείνη παραμένει προσηλωμένη στις ιδέες της και τις απόψεις της, έχοντας πάντα στη φαρέτρα της, την εμπιστοσύνη των θεσσαλονικέων στις πρόσφατες εκλογές με το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ.

Μετά από πολύ καιρό «σιωπής» αποφάσισε να μιλήσει για όλα, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος.

  • Με τι ασχολείστε αυτόν τον καιρό; Ποια είναι η πιο πρόσφατη αγαπημένη σας ασχολία;

Αυτή την περίοδο προχωράω το διδακτορικό μου πάνω στην διεθνή πολιτική οικονομία και παράλληλα κάτι σχετικό με επενδύσεις εντός και εκτός συνόρων. Η πολιτική μου δραστηριότητα, αλλά και η δημοσιογραφία, είναι, εννοείται, πάντα οι σταθερές μου.

  • Πόσο δύσκολο είναι για μια νέα γυναίκα να ακολουθεί ένα πιο συντηρητικό dress code που επιτάσσει η θέση της;

Επιλογές είναι όλα. Είναι ωραίο να τιμάς την θέση σου, χωρίς να χρειάζεται να προκαλεί η παρουσία σου.

  • Υπήρξε ποτέ κάτι που είδατε σε μια βιτρίνα και να σας έχει μείνει απωθημένο που δεν το αγοράσατε επειδή θεωρήσατε πως δεν θα έπρεπε να το φορέσετε εξαιτίας του δημόσιου προφίλ σας;

Τέτοιου είδους απωθημένα δεν ήταν έτσι κι αλλιώς, του χαρακτήρα μου. Δεν έβαλα την ζωή μου σε σοβαροφανή 'πρέπει' σε κανένα επίπεδο.

  • Πόσο δύσκολο είναι για μια όμορφη και δυναμική γυναίκα να βρει έναν σύντροφο που δεν θα την ανταγωνίζεται; Τι πρέπει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις;

Έχετε δίκιο, δεν είναι εύκολο. Αντιστρέφονται οι ρόλοι. Χρειάζεται κάποιον με ισχυρή προσωπικότητα και σοβαρό χαρακτήρα, για να μπορεί να την εκτιμήσει. Αλλιώς τα κόμπλεξ μπορεί να είναι τοξικά για την σχέση καθώς την κάνουν ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες. Εφόσον όμως, διαπιστωθεί ανταγωνισμός, ο οποίος προκαλείται από την προσωπικότητα και όχι την συμπεριφορά, δύσκολα εξελίσσεται η σχέση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεραστούν όλα είναι αγάπη, ωριμότητα και κοινές αξίες ζωής.

  • Έχετε σκεφτεί πως θα ήταν η ζωή σας αν δεν είχατε εμπλακεί με την πολιτική;

Λίγο πιο βαρετή ίσως, αλλά πιο φυσιολογική και εύκολη υποθέτω. Η δημοσιότητα είναι που με δυσκολεύει, αλλά η αγάπη που έχω εισπράξει από τον κόσμο δεν περιγράφεται. Για να έχει νόημα η ζωή μας πρέπει να έχει και σκοπό… να προσπαθήσεις έστω, να κάνεις τον κόσμο αυτό λίγο καλύτερο.

  • Αν ερωτευτείτε παράφορα και ο σύντροφός σας, σας ζητήσει να απέχετε πλέον από τα κοινά, θα το κάνατε;

Αν αξίζει και είναι ο άντρας της ζωής μου, θα σεβαστεί όσα αγαπάω. Αν αισθανόμουν βέβαια, ότι υπάρχει λόγος να απέχω, τότε προτεραιότητα σαφώς θα ήταν η οικογένεια μου.

  • Μαγειρεύετε; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;

Όταν έχω καλή παρέα ναι. Να είναι καλά η Θεσσαλονικιά μαμά και η αδελφή μου. Παστίτσιο ίσως..και το κοκκινιστό μου δεν είναι κακό, αλλά προτιμώ τις ωραίες σαλάτες.

  • Προσέχετε τη διατροφή σας; Γυμνάζεστε;

Προσέχω και αποφεύγω την γλουτένη (σιτάρι). Γυμνάζομαι, όχι όσο θα ήθελα… κακώς, ξέρω.

  • Έχετε κάνει ποτέ κάποια εξαντλητική δίαιτα;

Όχι, εξαντλητική ποτέ… Γενικά έχω σταθεροποιήσει τις διατροφικές συνήθειες μου.

  • Έχετε νιώσει ποτέ ένας άνδρας να θέλει να σας πλησιάσει, αλλά να φοβάται;

Βεβαίως. Ξέρετε, η δημοσιότητα απομακρύνει κάποιους, αλλά από την άλλη επιτρέπει και να σε πλησιάσουν πιο εύκολα. Όλα έχουν δυο πλευρές. Κρατάω την θετική. Είχα την τύχη να αποκτήσω πολλούς καλούς φίλους. Καταφέρνω τελευταία, να κρατάω μακριά μου εκείνους που με πλησίασαν για τους λάθος λόγους.

  • Λένε πως οι γυναίκες παλαιότερων εποχών, ήταν πιο «θηλυκά»… Το δέχεστε αυτό σαν άποψη;

Ναι! κι εγώ προσπαθώ να το διορθώσω.

  • Ποια είναι η συμβουλή της μητέρας σας που την ακολουθείτε απαρέγκλιτα;

Μια από τις πολλές, να διαβάζω φιλοσοφία και ποίηση.. όταν βρίσκω χρόνο.

  • Νιώσατε ποτέ πως πρέπει να «τσαλακώσετε» την θηλυκότητα σας, για να αποδείξετε πως είστε ικανή;

Το έκανα αυτό το λάθος και στην δουλειά και την προσωπική μου ζωή. Ευτυχώς δεν κράτησε πολύ. Σε σεξιστικές νοοτροπίες δεν προσπαθείς να αποδείξεις το αυτονόητο.

  • Πόσο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθει μια γυναίκα σε έναν «ανδρικό κόσμο», όπως αυτόν της πολιτικής;

Δύσκολο, αλλά και πολύ ενδιαφέρον. Αν έχει ισχυρό χαρακτήρα και την υποστήριξη της οικογένεια της, τότε μπορεί να ανταπεξέλθει εξαιρετικά.

  • Ποιο ήταν το πιο δύσκολο βράδυ της ζωής σας;

1/11/11 η απόφασή μου πολιτικά να διαχωρίσω την θέση μου από όσα αισθάνθηκα ότι έριχναν την Ελλάδα στον γκρεμό, αλλά και έσβηναν τις ελπίδες της γενιάς μου. Στα δύσκολα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί από την αρχή, χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Να βρούμε όσα μας ενώνουν. Ίσως οι κυβερνήσεις συνεργασίας να ήταν μια λύση, η Ιστορία θα κρίνει.

  • Πρόσφατα, κυκλοφόρησε μια ποιητική δουλειά της μητέρας σας… Έχετε κι εσείς κάποια καλλιτεχνική κλίση, που σκοπεύετε να την καλλιεργήσετε ή να την δημοσιοποιήσετε;

Ως αρχιτεκτόνισσα.. έχω ναι, αλλά δεν είναι η ώρα. Για μένα είναι ώρα δουλειάς σε όσα μπορώ να κάνω, μήπως γίνουν όλα γυρω μου λίγο καλύτερα έστω...

  • Πώς σας φάνηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Είδα την γενιά μου να διεκδικεί και να κερδίζει μικρές μάχες και αυτό δίνει μια νότα αισιοδοξίας στο βαρύ πολιτικό κλίμα της παράταξης. Όπως και το ακριβώς αντίθετο, η δημιουργία εντυπώσεων που επιχειρείται ακόμα από ορισμένους, νοοτροπίες ξεπερασμένες που δεν λένε να μας αδειάσουν την γωνιά και μια απέλπιδα προσπάθεια τους να γραπωθούν σε μια καρέκλα.

  • Τελικά, είναι μικρόβιο η πολιτική; Θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς να πολιτεύεστε;

Πολιτική είναι όλα, η κάθε μας πράξη. Για μένα η προσφορά είναι το μικρόβιο μου. Πάντα προσπαθώ να είναι πρώτα οι γύρω μου καλά… Έτσι μας μεγάλωσαν οι γονείς μας.

  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη πίκρα που έχετε γευτεί στην πολιτική και πως το αντιμετωπίσατε;

Το "αναμενόμενο" και απροκάλυπτο ψέμα, όπως και η αχαριστία όταν κάνω ότι μπορώ αλλά αυτό ποτέ δεν μοιάζει αρκετό. Αυτό με πεισμώνει και προσπαθώ να γίνω ακόμα καλύτερη, ώστε να είμαι και πιο χρήσιμη για την χώρα μου.

  • Λένε πως οι γυναίκες πολιτικοί θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά αυτό που βλέπουμε από τις γυναίκες που έχουν εξουσία, είναι πως πολιτεύονται σαν άνδρες… Τη γυναίκεια τους φύση μας τη θυμίζει μόνο η εξωτερική εμφάνιση. Ποια είναι η άποψή σας;

Είναι η φύση της γυναίκας τέτοια, που σκεφτόμαστε πρώτα το καλό των παιδιών μας. Και αυτό το στοιχείο στην πολιτική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Υπάρχουν βέβαια πολλές εξαιρέσεις, γυναίκες που η πολιτική άλλαξε τις αξίες τους...

  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει κατά καιρούς πως ο επόμενος αρχηγός του Κινήματος θα πρέπει να είναι της γενιάς των 30. Το θεωρείτε πιθανό;

Απολύτως πιθανό, και ζητούμενο. Μακάρι.

  • Υπάρχει περίπτωση να δούμε μια γυναίκα στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ;

Ναι θα το έβλεπα επίσης πιθανό.