REAL LIFE WHO

Έλενα Σύρακα: Η σχεδιάστρια κοσμημάτων με αδυναμία στην αρχαία ελληνική τέχνη


20 Μαΐου 2013

H Έλενα Σύρακα είναι μία καταξιωμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων με διεθνή αναγνώριση. Κάθε δουλειά της ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο της στιλ αλλά και για την αδυναμία της στην αρχαία ελληνική τέχνη. Ο στόχος της είναι να προβληθεί η αρχαία ελληνική κληρονομιά μέσα από μια μοντέρνα οπτική. Επιτυχημένη σχεδιάστρια, σύζυγος, μητέρα, γυναίκα, είναι μερικοί ρόλοι που την χαρακτηρίζουν αλλά καταφέρνει να ανταποκρίνεται με απόλυτη ισορροπία.

Η τελευταία της έκθεση, που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, ήταν στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, το Φεβρουάριο του 2012, όπου μελέτησε και σχεδίασε μοναδικά κοσμήματα, εμπνευσμένα από τη συλλογή του μουσείου. Η συλλογή φέρει το τίτλο «NOUR» που σημαίνει φως στην αραβική γλώσσα και αναδεικνύει το μοναδικό της ταλέντο γεφυρώνοντας τον κόσμο της Ανατολής με τη σύγχρονη αισθητική. Η έκθεση της ξεπερνάει τα σύνορα και μετά την επιτυχία στην Ελλάδα θα εκτεθεί στο Κάιρο από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2013. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης, έχει ο δημιουργός του Yatzer.com, Κώστας Βογιατζής.

Σε λίγες μέρες ξεκινά η έκθεση της συλλογής σας, Nour, στο El Hanager Arts Center, στο Opera House Yard του Καΐρου, και μάλιστα υπό την αιγίδα του Υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου Dr. Mohamed Saber Arab, της Ελληνικής πρεσβείας και του Ελληνικού πολιτιστικού κέντρου του Καΐρου. Είναι σίγουρα μια σημαντική στιγμή της καριέρας σας. Πώς νιώθετε γι αυτό; Πόσο κόπο και αγωνία είχατε όλο αυτό τον καιρό;

Είναι μεγάλη μου τιμή που παρουσιάζεται η έκθεσή μου στο Κάιρο. Στον Ισλαμικό κόσμο παρουσιάζω τα κοσμήματά μου που είναι εμπνευσμένα από την τέχνη τους.

Πώς επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη δημιουργία κοσμημάτων; Ποια ήταν τα ερεθίσματα εκείνα που σας ενέπνευσαν;

'Εχω σπουδάσει σχεδιασμό και ιστορία κοστουμιού, παράλληλα με τις σπουδές μου στο κόσμημα. Με κέρδισε το κόσμημα γιατί μπορούσα να το δημιουργήσω μόνη μου,από τον σχεδιασμό μέχρι το τελικό του στάδιο, έχοντας την δυνατότητα να επέμβω σε οποιοδήποτε στάδιο της υλοποίησης του, δίνοντάς του άλλη φόρμα τις περισσότερες φορές. Αυτή η τακτική με έβαζε σε βαθύτερο και πιο ουσιαστικό σχεδιασμό.

Πότε προσπαθήσατε πρώτη φορά να σχεδιάσετε ένα κόσμημα; Θυμάστε τι φτιάξατε; Πώς νιώσατε τότε;

Από την Τρίτη λυκείου έφτιαχνα τα κοσμήματα που θα φόραγα το ίδιο βράδυ,για ένα σχολικό πάρτι ή μια έξοδό μου.Ανάλογα με τα ρούχα που θα φόραγα, έφτιαχνα συγκεκριμένα κοσμήματα. Έφτιαχνα κυρίως σκουλαρίκια. Μου άρεσαν πολύ. Τα έφτιαχνα τότε από συνθετικό πυλό και πέτρες Swarovski.

Αν δει κάποιος τις συλλογές των κοσμημάτων σας, εύκολα παρατηρεί πως πρόκειται για ιδιαίτερα κομμάτια που κρύβουν μια βαθύτερη φιλοσοφία. Από πού αντλείται την έμπνευσής σας κάθε φορά;

Κυρίως από την Ελληνική τέχνη. Στόχος μου είναι, μέσα από τα κοσμήματά μου, να παρουσιάσω κομμάτια της Αρχαίας Ελληνικής τέχνης, με σύγχρονη ματιά και έτσι οι άλλοι λαοί να γνωρίσουν μια σύγχρονη πτυχή της Ελλάδας.

Υπάρχει κάποιο κόσμημα από τις συλλογές σας που θεωρείται ξεχωριστό;

Από τη συλλογή NOUR, θεωρώ πολύ ιδιαίτερο το βραχιόλι που είναι εμπνευσμένο από την προ μετώπη του αλόγου. Είναι ένα βραχιόλι πολύ φαρδύ,χειροποίητο,με κρίκους στο μπροστινό του μέρος,που θυμίζουν τα κορδόνια που δένουν στην πλάτη,στα bustiers. Συνδυασμός θηλυκότητας και δυναμισμού.

Ποιο είναι το δικό σας φετίχ στα κοσμήματα;

Tα μεγάλα δαχτυλίδια και σκουλαρίκια.

Τι σημαίνει το κόσμημα για μια γυναίκα;

Τονίζει το στυλ της και την προσωπικότητα της.

Στα ρούχα υπάρχουν μερικά κλασσικά κομμάτια που πρέπει να έχει κάθε γυναικά στη ντουλάπα της. Συμβαίνει το ίδιο και με τα κοσμήματα; Υπάρχουν κάποια απαραίτητα κομμάτια που θα πρέπει να έχει στην μπιζουτιέρα της; Αν ναι και ποια είναι αυτά;

Για τα κοσμήματα ,κατά την δική μου άποψη ,δεν είναι το ίδιο με τα ρούχα. Μπορεί εγώ να θεωρώ κλασσικά και απαραίτητα,ένα ζευγάρι σκουλαρίκια κρίκους,που εμένα μου πηγαίνουν,αλλά σε πολλές γυναίκες δεν ταιριάζουν.

Αν σας λέγαμε να επιλέξετε ένα κόσμημα από τη φετινή σας συλλογή, ποιο θα ήταν και γιατί;

Από την συλλογή NOUR ,το μενταγιόν που είναι εμπνευσμένο από το χειρουργικό ψαλίδι.Είναι από χρυσό,18 καράτια με διαμάντια και αμέθυστους.

Είστε μια επιτυχημένη γυναικά στο χώρο σας, με διεθνή αναγνώριση. Πώς μπορείτε να ισορροπήσετε καριέρα και προσωπική ζωή;

Είμαι και ‘στρατιώτης’.Έχω μια πειθαρχία ,που με έχει βοηθήσει να βρίσκω τις ισορροπίες στη ζωή μου.

Πιστεύετε ότι μπερδεύονται οι προτεραιότητες στη ζωή μιας γυναίκας όταν υπάρχει μεγάλη επιτυχία;

Οι προτεραιότητες μέσα σου, δεν μπερδεύονται ποτέ, όταν είσαι συνειδητοποιημένη. Απλά στην πράξη, μπορεί να μην καταφέρνεις το επιθυμητό αποτέλεσμα!!!!!!

Ζητάτε τη γνώμη της οικογένειας σας για τα σχέδια των κοσμημάτων σας; Η γνώμη του γιου σας, σας επηρεάζει;,

Ο πρώτος που βλέπει τα σχέδιά μου και μετράει πολύ η γνώμη του,είναι ο σύζυγός μου.Και ο αμέσως επόμενος είναι ο γιος μου,που έχει πολύ καλή αισθητική και ιδιαίτερη ικανότητα στον συνδυασμό των χρωμάτων.

Πώς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Κυρίως με την οικογένειά μου ,κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν.Παρακολουθούμε διάφορες εκθέσεις μαζί και οι τρείς,πηγαίνουμε θέατρο,συναυλίες.Με τον γιο μου,πηγαίνουμε και τρέχουμε στο στοίβο. Όπως μου αρέσει εμένα η γυμναστική έτσι του αρέσει και εκείνου και πραγματικά το απολαμβάνουμε.

Τι είναι αυτό που δεν έχετε εκπληρώσει ακόμη και θέλετε να γίνει στα μελλοντικά σας επαγγελματικά σχέδια;

Έχω τόσα πολλά να δώσω που δεν είναι ένα αυτό που δεν έχω εκπληρώσει!!!!!!