Το δίλημμα αυτό έχει να κάνει με μία δουλειά που μας ενδιαφέρει αλλά δεν πληρούμε τα προσόντα που ζητούν για τη θέση. Στέλνεις λοιπόν βιογραφικό ή όχι;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δεις κατά πόσο οι γνώσεις και οι δεξιότητες σου αρκούν για τη θέση που σε έχει βάλει σε πειρασμό. Επίσης, όταν μια αγγελία για δουλειά θέτει κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος, το κάνει για να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν σχέση με τη θέση στην πραγματικότητα. Επίσης, είναι βοηθητικό και για τον υποψήφιο να ξέρει περίπου τη ζητούν και για ποια θέση πρόκειται. Ακόμα, αν ρίξεις μια ματιά γύρω σου ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δεν πληρούσε ακριβώς όλα τα κριτήρια. Για το λόγο αυτό, συγκέντρωσε όλη σου τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση και στείλε το βιογραφικό σου. Μπορεί κάτι από όλα αυτά που διαθέτεις να «κουμπώνει» εξαιρετικά με τη θέση που προτείνετε. Από την άλλη πάλι, η δουλειά που σας ενδιαφέρει μπορεί να είναι αρκετά απαιτητική. Για παράδειγμα, να ζητά 10 χρόνια προϋπηρεσία και εσείς να έχετε δύο ή να μην έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις. Τι κάνετε λοιπόν; Πάλι το μπέρδεμα μπροστά σας.
Τα πράγματα μάλλον είναι απλά. Στείλτε βιογραφικό και μην το σκέφτεστε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι τα εξής:
• Καλύψτε το κενό: Μπορεί λοιπόν να πληρείτε λιγότερα από τα μισά προσόντα που ζητούν, αλλά μην ξεχνάτε πως έχετε άλλα να αναδείξετε. Για παράδειγμα, μπορεί να ψάχνουν ένα άτομο με εμπειρία στην ηγεσία μεγάλων ομάδων. Για θυμηθείτε τι από αυτό διαθέτετε; Οργανωθείτε λοιπόν στο πως θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας και μην αναλώστε στη λίστα με το τι έχετε και τι όχι.
• Δείξτε τους τι αξίζετε. Σκεφτείτε ένα πλάνο δράσης στο μυαλό σας. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για μια θέση manager, στη συνοδευτική επιστολή που θα στείλετε με το βιογραφικό σας, εξηγήστε λεπτομερώς τις αρμοδιότητες του αλλά και πως θα αντιδρούσατε σε μία δύσκολη κατάσταση.
• Βρείτε ένα συνδετικό κρίκο. Ρωτήστε φίλους και γνωστούς αν έχουν κάποιο contact της εταιρείας που έχει ανακοινώσει την αγγελία για δουλειά. Είναι πολύ πιο εύκολο όταν ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης της εταιρείες μπορεί να πει κάτι καλό για εσάς. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε μην αφήσετε τη δουλειά των ονείρων σας στην τύχη. Ψάξτε να βρείτε αν η εταιρία κάνει κάποιο event. Βάλτε τα καλά σας και πηγαίνετε λοιπόν από κοντά. Το άτομο που έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις θα είναι σίγουρα εκεί. Μιλήστε του και παρουσιάστε όσο καλύτερα μπορείτε τον εαυτό σας.
Το ζητούμενο σ’ όλη την υπόθεση είναι να έχετε θάρρος, αυτοπεποίθηση, θέληση και πίστη σ’ αυτό που ονειρεύεστε να κάνετε.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.