REAL LIFE WHO

H Γεωργία Αργυρίου μας μιλά για τη θέση του χαλιού στο χώρο μας


25 Νοεμβρίου 2013

IMG_5513_a1.jpg

Οι Ανατολίτες λένε πως “το χαλί και η κουρτίνα αναβαθμίζουν και αναδεικνύουν το σπίτι. Η έλλειψη του χαλιού σημαίνει πως λείπει η ψυχή του…” Το χαλί είναι ένα έργο τέχνης που  ομορφαίνει τον χώρο του σπιτιού μας αλλά αποκαλύπτει και στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Για να μάθουμε περισσότερα συναντήσαμε την Γεωργία Αργυρίου στο κατάστημα της “Χαλί” στη Γλυφάδα. Η πολυετή πείρα της, μας έδωσε ωραίες πληροφορίες για το πώς να επιλέξουμε το καλό χαλί αλλά και πως με αυτό να διακοσμήσουμε το χώρο μας.

Τί είναι αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με το χώρο του χαλιού;

Η οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα μου στη Λατινική Αμερική, στο Σαντιάγο της Χιλής, είχε αντικείμενο τα υφάσματα, όποτε από παιδί ήμουν μέσα στο χώρο της ύφανσης. Η οικογενειακή παράδοση συνεχίστηκε και στην Ελλάδα αλλά αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, είναι η αγάπη μου για την τέχνη και την παράδοση της Ανατολής.

Πηγαίνετε η ίδια στις χώρες που προμηθεύεστε τα χαλιά σας για την επιλογή τους;

Πηγαίνω κάθε χρόνο. Κάνω δύο ταξίδια στην Ανατολή και κυρίως στο Ιράν. Ο στόχος των ταξιδιών αυτών δεν είναι μόνο η επιλογή τους αλλά και η επεξεργασία τους. Τα χαλιά δεν τα αγοράζουμε τελειωμένα, όπως και οι περισσότεροι έμποροι, άλλα την ώρα που κατεβαίνουν από τον αργαλειό που είναι ακούρευτα, αρέλιαστα και χωρίς το τελικό πλύσιμο. Εκεί λοιπόν αποφασίζουμε πως θα γίνει το finishing και το πλύσιμο στο χαλί ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, πιο antique ή πιο whitish. Η απόφαση για την τελική εικόνα του χαλιού θα ληφθεί εκείνη την στιγμή. Συνεπώς, η παρουσία μας εκεί είναι σημαντική γιατί η τελειοποίησή του κάθε χαλιού γίνεται μόνο στην χώρα παραγωγής του.

Στην πολυετή σας εμπειρία στο χώρο αυτό ποια στιγμή ξεχωρίζετε;

Το ξεκίνημα ήταν πάρα πολύ μαγευτικό. Τα ταξίδια που έπρεπε να κάνω  για την αγορά των χαλιών στις χώρες παραγωγής τους, είναι από μόνα τους ιδιαίτερα. Έρχεσαι σε επαφή μ΄ άλλες κουλτούρες και διαφορετικούς λαούς, οπότε θεωρώ την αρχή πιο συναρπαστική. Μέσα σ’αυτή  τη διαδρομή υπήρξαν πολύ ξεχωριστές στιγμές. Για παράδειγμα, η γνωριμία μου με τους νομάδες που ζούνε στο Νότιο Ιράν, μέσα σε σκηνές στην ύπαιθρο, ήταν πολύ συγκινητική. Η επαφή μαζί τους σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα τελείως διαφορετικά. Ο τρόπος ζωής τους είναι σε άλλη διάσταση. Ζουν σε σκηνές και υφαίνουν χαλιά για βιοποριστικούς λόγους. Δεν έχουν δάπεδο στη σκηνή, όποτε για εκείνους τα χαλιά έχουν αυτήν την χρηστική ιδιότητα. Είναι εντυπωσιακό όταν βρίσκεσαι εκεί να βιώνεις μια διαφορετική εικόνα ζωής από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

Επενδύει στις μέρες μας ο κόσμος στην αγορά ενός καλού χαλιού;

Ναι, υπάρχει αγορά. Ο Έλληνας γενικά είναι του σπιτιού και της οικογενείας. Η Ελληνίδα είναι νοικοκυρά και επενδύει στο σπίτι της, διαμορφώνοντάς το με το δικό της γούστο . Θέλει η κόρη της που θα παντρευτεί να έχει καλά πράγματα στο σπίτι της και το χαλί είναι ένα από τα βασικά. Συνεπώς, όχι μόνο υπάρχει κίνηση στο χώρο του χαλιού -παρόλο που διανύουμε δύσκολες εποχές- αλλά η ελληνική αγορά στο χειροποίητο χαλί είναι μία από τις καλύτερες της Ευρώπης.

Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις των πελατών σας;

Η βασική ερώτηση αφορά στις διαστάσεις. Σε δεύτερη θέση έρχονται ερωτήσεις σχετικά με τα χρώματα και το ύφος. Πολύ συχνά παρατηρούμε τους πελάτες να είναι μπερδεμένοι και διστακτικοί με την επιλογή γιατί δεν τολμούν να συνδυάσουν διαφορετικά στιλ στο χώρο τους. Σκέφτονται αν θα πάρουν την απόφαση να κάνουν τη διαφορά ή αν τελικά μείνουν σε μία ασφαλή επιλογή. Βεβαία, εμείς πάντα τους βοηθάμε και τους δίνουμε εναλλακτικές προτάσεις που τους ικανοποιούν ώστε να επιλέξουν τελικά αυτό που πραγματικά θέλουν και ταιριάζει στο χώρο τους.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής ενός καλού χαλιού;

Στην Ελλάδα, το κριτήριο συνήθως είναι τα χρώματα, το ύφος του σπιτιού και πώς θα συνδυαστεί συνολικά με το χώρο. Το χαλί είναι ένα έργο τέχνης, έχει ψυχή, είναι παράδοση. Ναι μεν θα πρέπει να έχει μια σχέση με το χώρο αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Η επιλογή του χαλιού θα πρέπει να γίνεται λίγο και με την καρδιά μας ως οδηγό και με την αισθητική που έχει ο καθένας στην τέχνη. Δεν πρέπει να γίνεται τόσο ορθολογιστικά, στηριζόμενη στο χρώμα που ταιριάζει με το χώρο, αλλά να είναι ένα σύνολο προσωπικών επιλογών. Αυτό δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που διαλέγονται σε σπίτια με μίνιμαλ στιλ, χαλιά πιο κλασσικά ή tribal, χωρίς να έχουν μπει οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία του συνδυασμού.

Τι θα συμβουλεύατε όσους θέλουν να κάνουν μια αγορά αυτή την περίοδο;

Σίγουρα, να ταιριάζει στον χώρο τους, χρωματικά και στο ύφος του σπιτιού, αλλά προ πάντων να ακολουθούν την καρδιά τους. Μερικές φορές τα σπίτια ακολουθούν μία αυστηρή γραμμή του design ενώ σε κάποιους πελάτες βλέπεις πως τους τραβάει την προσοχή κάποιο άλλο είδος χαλιού που μπορεί να μην είναι τόσο αυστηρά ταιριαστό με το περιβάλλον. Γενικά μ’ αρέσουν οι άνθρωποι που είναι λίγο ελεύθεροι και δεν καθοδηγούνται από τάσεις αλλά από αυτό που βλέπουν και τους αρέσει.

Υπάρχουν κλασσικά κομμάτια που δεν θέτουν σε «κίνδυνο» την συνολική εικόνα που θέλει κάποιος να πετύχει στο χώρο του;

Υπάρχουν κάποια χαλιά που είναι all time classic, όπως για παράδειγμα οι μπουχάρες που στέκονται παντού. Μπορεί να την βάλει κανείς εξίσου σ’ έναν μοντέρνο χώρο αλλά και σ’ έναν κλασσικό.

Υπάρχει μόδα στα χαλιά;

Φυσικά και υπάρχει μόδα, όπως υπάρχει στα έπιπλα, στα χρώματα και στα υφάσματα. Παλαιότερα ήταν πολύ της μόδας τα navy blue, τα μπεζ-χρυσά, κάποια περίοδο ήταν τα πιο σκούρα, οι μπουχάρες και τα κόκκινα χαλιά. Τώρα βλέπουμε στα χαλιά πιο πολλά χρώματα, πιο μοντέρνα, πιο vintage, τεχνοτροπίες διαφορετικές, αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που  κάνουμε στον τόπο της παραγωγής τους, για να έρθουμε πιο κοντά στη μόδα. Σεβόμενοι όμως πάντα την παράδοση της Ανατολής.

PIC00089

Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικά διαφορετικά διακοσμητικά  tips;

Είμαι υπέρ του mix & match.  Προσωπικά δεν μου αρέσουν μόνο οι κλασσικοί χώροι, οι ομοιόμορφοι. Μ’ αρέσει να συνδυάζω το κλασσικό, το παλιό και το μοντέρνο, με κεντρικό άξονα τα χρώματα και το γενικό στιλ που θέλω να δώσω, να προσθέτω πινελιές που δίνουν χαρακτήρα στο χώρο. Οι διαφορετικές και ιδιαίτερες πινελιές σ’ ένα περιβάλλον ομοιόμορφο δημιουργούν ένα φίνο και εκλεπτυσμένο χώρο.

Μελλοντικά σχέδια..

Είμαστε συνεχώς σε μια έρευνα διαρκείας για νέα χρώματα, νέες ιδέες και νέα σχέδια προκειμένου να δίνουμε στους πελάτες μας προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα που αγοράζουν από εμάς. Θέλουμε να συνεχίζουμε να αντλούμε χαρά νιώθοντας ότι έχουμε συμβάλλει στη δημιουργία των όμορφων σπιτικών τους και τους κάνουμε περήφανους γιατί επέλεξαν τα προϊόντα μας.

[gallery-272890]

Διεύθυνση καταστήματος: Κύπρου 70, Γλυφάδα (Πλατ. Εσπερίδων) Τηλ.:210 8982918, 2108945778, 2108944748

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.