REAL LIFE WHO

Πώς έγινε επιτυχία ο Harry Potter;


28 Ιανουαρίου 2014

Η J.K.Rowling είναι η δημιουργός του πιο διάσημου μάγου που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους παγκοσμίως. 

Ποιος λέει ότι τα όνειρα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν; Όλα τα όνειρα μοιάζουν αδύνατον να πραγματοποιηθούν ως τη στιγμή που γίνονται πραγματικότητα.

Ένα κορίτσι που ταξίδευε με τους γονείς του σε αναζήτηση δουλειάς από το ένα μέρος στο άλλο αποφάσισε ότι ήθελε να αφιερωθεί στο να εξηγεί ιστορίες, κι αυτό την οδήγησε στο να πέσει στην πιο βαθιά άβυσσο, σε μια φτώχεια από την οποία βγήκε ξαφνικά σαν να την εκτόξευσε καταπέλτης.

Η J.K.Rowling, η συγγραφέας της σειράς βιβλίων του διάσημου παιδιού μάγου Harry Potter,  μπορούσε να παραιτηθεί ως ηττημένη μπρος σε όλες τις δυσκολίες που της είχε ετοιμάσει η ζωή, αλλά αντί γι΄αυτό αποφάσισε να δει τα οφέλη της αποτυχίας.

Ήδη στην παιδική της ηλικία, η μικρή Rowling χρησιμοποίησε τη φαντασία της για να δημιουργήσει διαφορά πρόσωπα και να αποθηκεύσει στη μνήμη της επώνυμα, ονόματα και χαρακτήρες που πολύ αργότερα θα έχτιζαν έναν κόσμο ο οποίος τώρα προσκαλεί εκατομμύρια νέους και ενήλικες να το διαβάσουν.

Η νεαρή Rowling σπούδασε γαλλικά με την πρόθεση να γίνει γραμματέας, όμως η φιλοδοξία της μεγάλωνε και δεν της επέτρεπε να δεχτεί τον κόσμο έτσι όπως της παρουσιαζόταν. Δεν μπορούσε να απαρνηθεί, όπως θα ήθελαν οι γονείς της, το όνειρο που τη συνάρπαζε από την παιδική της ηλικία. Η Joanne δε σκεφτόταν τη φτώχεια, ένας φόβος που καταδίωκε την οικογένειά της, αλλά την αποτυχία.

Με την απογοήτευση ότι δεν ήταν ικανή να προσαρμοστεί στα ωράρια και στις συμβάσεις της ζωής μιας γραμματέως, αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό για να εργαστεί ως καθηγήτρια της μητρικής της γλώσσας. Ταξίδεψε στη Λισσαβόνα και εκεί αφοσιώθηκε στη διδασκαλία των αγγλικών, πράγμα που της άφηνε αρκετό χρόνο ελεύθερο για να αφοσιώνεται στην κλίση της: το γράψιμο.

Εκείνη την εποχή η Joanne γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο, με τον οποίο χώρισε λίγο μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Ήταν τότε που η κακοτυχία χτύπησε την πόρτα της.

MCDHAP2 EC339

Μ’ ένα πλασματάκι να φροντίσει μόνη σε μια ξένη χώρα, βρέθηκε παγιδευμένη σε μια κατάσταση από την οποία δεν ήξερε πώς να ξεφύγει. Αυτό την έκανε να επιστρέψει στη Βρετανία και να μετακομίσει κοντά στη μικρή της αδελφή.

Η Joanne δέχτηκε το πλήγμα καταπρόσωπο, αλλά, αντί να κυλιστεί στον βούρκο και να κλείσει τις πόρτες που την είχαν οδηγήσει σ΄εκείνη την κατάσταση, αποφάσισε να συνεχίσει προχωρώντας. Η αποτυχία την έκανε να δει παραπέρα και, ξοδεύοντας τα λιγοστά έσοδα που είχε από μια υποτροφία, αποφάσισε να μεταφέρει στην παλιά γραφομηχανή της την ιστορία ενός μαγικού κόσμου που είχε εμπνευστεί στη διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού με τρένο.

MCDHAP3 EC001

Με μόνη συντροφιά έναν καφέ, η Joanne περνούσε τον καιρό της γράφοντας στα μπαρ, προσπαθώντας να ζεσταθεί τα κρύα απογεύματα του χειμώνα στη Σκωτία. Η δουλειά ήταν πολύ δύσκολη και δεν έβλεπε τέλος σ΄εκείνη την κατάσταση. Τελικά, έκανε δύο δακτυλογραφημένα αντίτυπα του χειρόγραφου της και τα πήγε σε όσους εκδοτικούς οίκους μπόρεσε.

Κανένας δεν έδωσε προσοχή σ΄εκείνη την άγνωστη. Μόνο ένας λογοτεχνικός πράκτορας και καλός φίλος πίστεψε σ΄εκείνη και, ύστερα απ΄όλες τις αρνήσεις, ήρθε το μεγάλο νέο: είχαν αγοράσει τα δικαιώματα του πρώτου της έργου.

Στην αρχή η Joanne δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει τον κατακλυσμό που ξέσπασε γύρω της. Πέρασε από μια στερημένη ζωή σε μια πανσιόν και την αγωνία για το μέλλον της κόρης της στη διαχείριση απίστευτων χρηματικών ποσών. Ο κόσμος άρχισε να την αναγνωρίζει στον δρόμο και σταμάτησε να γράφει στα μπαρ. Το στρες που της προκάλεσε η αλλαγή ήταν τόσο μεγάλο που η φλόγα έμοιαζε να σβήνει.

Όμως το όνειρο είναι σαν την φωτιά στο τζάκι και κάποιες φορές χρειάζεται μόνο να φυσήξεις λιγάκι για να ζωηρέψουν οι φλόγες. Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν πηγή ενέργειας για να συνεχίσει. Το ξάφνιασμα μεταβλήθηκε σε αυτοπεποίθηση και, όπως είπε η ίδια σε κάποια ευκαιρία, χρησιμοποιώντας τα ίδια λόγια ενός φιλοσοφημένου Έλληνα συγγραφέα, του Πλούταρχου:

«Αυτό που πετυχαίνουμε μέσα μας είναι ικανό να αλλάξει το έξω».

Παρά τη φήμη της, η J.K.Rowling συνεχίζει να κυνηγάει σελίδα τη σελίδα τα όνειρά της, απολαμβάνοντας ένα διακριτικό στιλ ζωής, γράφοντας μ’ ένα φλιτζάνι τσάι δίπλα της.

Πηγή: "Το σκάφανδρο του αισιόδοξου"

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.