REAL LIFE WHO

Σήμερα είναι 106η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


8 Μαρτίου 2014

Capture141.jpg

Διανύουμε τον 21ο αιώνα και σε αρκετά γρήγορο χρονικό διάστημα τα επιτεύγματα της γυναίκας είναι πολλά.

Δεν θέλουμε να επικεντρωθούμε στο θέμα περί ισότητας των δύο φύλων αλλά ούτε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ή και αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα καθώς ανεβαίνουν ιεραρχικά σε ηγετικές θέσεις που παλαιότερα ήταν ανδροκρατούμενες.

Στόχος μας είναι να ακουστούν τα επιτεύγματα των γυναικών σε διάφορους τομείς και να τονιστεί η επιτυχία τους. Όχι επειδή είναι παγκόσμια ήμερα και πρέπει αλλά επειδή είναι καλό η μέρα αυτή να μας θυμίσει να πούμε ένα μεγάλο «Μπράβο» και ένα «Ευχαριστώ» στις γυναίκες που απέδειξαν και αποδεικνύουν ότι μπορούμε. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα και μπορούμε να διοικήσουμε.

Παραθέτουμε λοιπόν μερικά μόνο απ΄τα μεγάλα βήματα που οι γυναίκες έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα και τα οποία θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης γι’ όλες μας:

• Οι γυναίκες εξακολουθούν να υστερούν κατά πολύ σε τομείς σπουδών με μεγάλες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης μετά, όπως η τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά. Ωστόσο, το περασμένο φθινόπωρο στο Berkeley, τα ποσοστά φαίνεται να άλλαξαν, καθώς οι εγγραφές στο μάθημα επιστήμη των υπολογιστών έγιναν από γυναίκες φοιτήτριες από άνδρες φοιτητές. Το Stanford ανακοίνωσε το 2012 ότι η εισαγωγή CS τάξη τους είχε φτάσει κοντά στο 50-50. Ακόμα, μια μελέτη από το Computing Research Association έρχεται να φέρει νέα δεδομένα στην μέχρι τώρα παγειωμένη αντίληψη. Το ποσοστό των γυναικών που σπουδάζουν θετικές επιστήμες αλλά και ότι αφορά τους υπολογιστές στις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι σε άνοδο. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε αύξηση 10 % από το 2010 έως το 2012, με τις γυναίκες να αποτελούν το 12,9% των μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου.

• Πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρείες συνεχίζουν να δείχνουν την εμπιστοσύνη στις ηγετικές ικανότητες των γυναικών, τοποθετώντας τες σε ανδροκρατούμενα πόστα μέχρι χθες. Για παράδειγμα, HP και Yahoo. Μάλιστα, πρόσφατα, η Mary Barra ονομάστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της General Motors , η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

• Επίσης, είναι εντυπωσιακό το ρεκόρ που έσπασαν οι γυναίκες φέτος στη λίστα του Forbes στην κατηγορία των Δισεκατομμυριούχων. 172 γυναίκες μπήκαν στη λίστα του τρέχοντος έτους. Ένας αριθμός που δείχνει ότι αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2013 ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε (60%) τα δύο τελευταία χρόνια. Από τα 268 νέα μέλη στη λίστα, 42 είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook COO Sheryl Sandberg.

Οι γυναίκες καταφέρνουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης. Το ΤΕD αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία στο να ακουστεί ο γυναικείος λόγος. Είναι γεγονός πως απ΄τις 5 πιο δημοφιλείς ομιλίες στο διαδίκτυο του ΤED, οι 3 είναι ομιλίες γυναικών.

• Η Janet Yellen ανέλαβε τον περασμένο Ιανουάριο, πρόεδρος της Federal Reserve. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει την θέση αυτή στην ιστορία 100 ετών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

• Oι άντρες ηθοποιοί είχαν πάντοτε μεγαλύτερο κασέ στις κινηματογραφικές επιτυχίες. Όμως, η Sandra Bullock κέρδισε 70 εκατ. δολάρια για την ταινία για Gravity, που σάρωσε στα φετινά Οscars. Και στις αρχές Μαρτίου, η Jennifer Lee , η οποία σκηνοθέτησε την ταινία κινουμένων σχεδίων Frozen, έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που οι αμοιβές της ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια σε πωλήσεις στο box office

• Και στο πολιτικό προσκήνιο η γυναίκεια δράση είναι πλέον εμφανής και αρκετά έντονη. Μην πάτε μακριά, θυμηθείτε την Wendy Davis, η οποία έκανε λόγο για την νομοθεσία ελέγχου των όπλων και της οπλοφορίας.

• Οι γυναίκες έχουν θέση και στο στρατό. Η Michelle Howard πήρε το βαθμό του Ναυάρχου των ΗΠΑ και έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να έχει τη θέση αυτή στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Ήταν επίσης η πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα που διοίκησε ένα πλοίο.

• Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012, οι γυναίκες κατακτούν το βάθρο. Κερδίζουν 13 μετάλλια (τέσσερα χρυσά, τέσσερα αργυρά και πέντε χάλκινα). «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πράγμα , όταν σκέφτομαι τις ΗΠΑ είναι η ισότητα στον αθλητισμό", δήλωσε η τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Julie Chu.

• Τέλος, στην λίστα του Forbes με τις 100 πιο επιτυχημένες γυναίκες παγκοσμίως ξεχωρίσαμε τις: Tory Burch ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της Tory Burch , Spanx ιδρύτρια της οποίας είναι η Sara Blakely και τέλος η Kiran Mazumdar -Shaw  η οποία ίδρυσε και διευθύνει την εταιρία βιοτεχνολογίας, Biocon.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.