REAL LIFE WHO

5 ηθοποιοί μας απαντούν σε 4 ερωτήσεις για το θέατρο


27 Μαρτίου 2014

Κάθε θεατρική παράσταση είναι ένα ταξίδι στο βίωμα, μια εμπειρία που κοινό και θεατές μοιράζονται. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου ήρθαμε σε επαφή με 4 πετυχημένους και αγαπητούς ηθοποιούς, οι οποίοι μας έδωσαν τη δική τους ερμηνεία για τη σημασία του θεάτρου αλλά και τη θέση που έχει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Δείτε λοιπόν τι μας είπαν...

pygmalion

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης που τον απολαμβάνουμε για δεύτερη χρονιά στη σειρά του Μega "Με τα παντελόνια κάτω" αλλά και στη θεατρική παράσταση "Κατάδικός μου" στο θέατρο Διάνα, μας απαντά:

Θέατρο είναι ...

Ζωή

Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατής» και τι ως «ηθοποιός»;

Ως θεατής θα έλεγα πώς βλέπω το θέατρο με μια πιο παιδική ματιά, με μια αθωότητα. Είναι ένας μαγικός κόσμος όπου μπορώ και συνυπάρχω με ήρωες, βιώνω γεγονότα και καταστάσεις από μια άλλη εποχή στο εδώ και τώρα.

Η ματιά αυτή είναι κοινή και από την σκοπιά του ηθοποιού μόνο που εδώ γίνεται λόγος και για την ευθύνη που έχω απέναντι στο θεατή.

Αγαπημένο κλασσικό έργο... Ο «Καλιγούλας», του Αλμπέρ Καμύ.

Η θέση του θεάτρου στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Θα το παραλλήλιζα με το θεατρικό έργο του Μπρεχτ «Μάνα Κουράγιο». Μπορεί η σύγκριση αυτή να είναι λίγο έντονη ή να ακούγεται άδικη για τους συντελεστές του θεάτρου, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρικούς παραγωγούς κτλ αλλά ήθελα με κάποιο τρόπο να παρουσιάσω τη δυσκολία που βιώνουμε όλοι στο σήμερα λόγω οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά γίνεται προσπάθεια και ανεβαίνουν παραστάσεις πολύ δημιουργικές, με εξαιρετικό ενδιαφέρον και από σκηνοθετική πλευρά, πρωτοποριακές και ευφάνταστες. Αλλά, παραμένει ένα άλυτο αλλά που θα έκανε τα πράγματα και τη θέση του θεάτρου στη σύγχρονη Ελλάδα ακόμη καλύτερη. Γιατί το δυναμικό υπάρχει.

φωτογραφία 1

Η Νάντια Κοντογεώργη, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις ως Βίβιαν στην τηλεοπτική σειρά του Mega "Κάτω Παρτάλι" και συμμετέχει στη θεατρική παράσταση "Πράματα και θάματα" στο Μικρό Παλλάς, απαντά:

Θέατρο είναι...

Δημιουργία

Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως "θεατής" και τι ως "ηθοποιός"; Αναζητώ τη συναισθηματική και αισθητική συγκίνηση προσπαθώ να ξεχνάω την ιδιότητα της ηθοποιού όταν είμαι θεατής.

Το αγαπημένο σας "κλασσικό έργο";

Αγαπώ πολλά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο.

Η θέση του θεάτρου στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Κομβική.

3f2db4dfdd01581f259290158dd1ecc9_LΗ Φαίδρα Δρούκα, που την απολαμβάνουμε στην τηλεοπτική σειρά του Μega "Το Σπίτι της Έμμας", μας απαντά:

Θέατρο είναι...

Μαγεία, φως, κάτι που γεννιέται, ζωντανό, εκτόνωση, άφημα, παιχνίδι.

Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως "θεατής" και τι ως "ηθοποιός";

Ως ηθοποιός με συναρπάζει η προετοιμασία, οι χημείες με τους συναδέλφους και οι αισθήσεις που γίνονται πολύ δυνατές. Σε μία πρόβα βλέπεις την αλληλεπίδραση με τους άλλους και το παιχνίδι. Ποτέ δεν ξέρεις αυτό που θα αναδυθεί μέχρι να γίνει η πρόβα.

Να σημειωθεί πως είμαι μία πολύ καλή θεατής, γιατί αφήνομαι. Αφήνομαι στο ταξίδι και περιμένω να με πάνε. Μ' αρέσει να συμμετέχω. Μ' αρέσει να παραμυθιάζομαι εν γνώση μου φυσικά. Νομίζω πώς αυτό είναι που με συναρπάζει πιο πολύ ως θεατής.

Το αγαπημένο σας «κλασσικό έργο»;

Ο "γυάλινος κόσμος" του Τενεσί Ουίλιαμς.

Η θέση του θεάτρου στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη. Απ΄την άλλη όμως είναι άδικο να εστιάσουμε σ΄αυτό μόνο, γιατί γίνονται τα τελευταία χρόνια πολλές αξιόλογες παραστάσεις και προσπάθειες. Επίσης, με χαροποιεί ότι έχει αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου απέναντι στο θέατρο. Σε μια εποχή που υπάρχει οικονομική κρίση τα θέατρα γεμίζουν και γεμίζουν από νέο κόσμο. Κάποτε το θέατρο ήταν πολυτέλεια ή είχε ένα πολύ μικρό κοινό. Αυτό όμως έχει αλλάξει κι όλο και πιο νέοι άνθρωποι επιλέγουν το θέατρο ως έξοδο. Γίνεται το θέατρο πια μια προσιτή διασκέδαση. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι που δεν μ΄αρέσει. Βλέπω πολλές φορές ότι το θέατρο δεν σέβεται το θεατή πλασάροντας του πολλές φόρες ανούσια πράγματα. Αλλά και ο θεατής πολλές φορές δεν σέβεται το θέατρο παρακολουθώντας μια παράσταση σαν να βλέπει τηλεόραση. Το σημείο αυτό μοιάζει να θέλει δουλίτσα ακόμα για να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσά τους.

nor_izabella

Η Ιζαμπέλα Κογεβίνα, η οποία πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά του Μega "Με τα παντελόνια κάτω", απαντά:

Θέατρο είναι...

Ζωή

Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατής» και τι ως «ηθοποιός»;

Ως θεατής με συναρπάζει κάτι που μπορώ σχεδόν να ακουμπήσω. Να μπορεί να με ταξιδέψει τόσο μακριά. Ως ηθοποιός τώρα...το συναίσθημα της ολοκλήρωσης που νιώθεις μετά από μια γεμάτη παράσταση.

Το αγαπημένο σας «κλασσικό έργο»; Έντα Γκάμπλερ, του Ίψεν. Η θέση του θεάτρου στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα. Καταλυτική τόσο σήμερα όσο και παλιότερα.

markoulakis-570

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ο όποιος πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί στη θεατρική παράσταση ο "Πουπουλένιος" στο θέατρο Αθηνών, μια παράσταση με εκπληκτικές ερμηνείες και αν δεν την έχετε δει ακόμα σπεύσετε να την δείτε, μας απαντά:

Θέατρο είναι...

Τρόπος να ζεις, τρόπος να μαθαίνεις τον εαυτό σου και τον κόσμο.

Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατής» και τι ως «ηθοποιός»;Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατής» και τι ως «ηθοποιός»;

Βλέπω τη ζωή συμπυκνωμένη, μακριά από τα ασήμαντο, την ανθρώπινη περιπέτεια, που με βοηθά στη δική μου τη ζωή. Επί σκηνής, ακόμα πιο πολύ.

Αγαπημένο κλασσικό έργο…

Ο Άμλετ, που τον μελέτησα και τον αγάπησα στο σχολείο, στ’ αγγλικά, και τον ερμήνευσα το 2004 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, στο Εθνικό Θέατρο.

Η θέση του θεάτρου στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Έχουμε πολύ καλό θέατρο, σε όλες τις φόρμες και τα είδη, από τα λίγα που δεν υπολειπόμαστε από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.