REAL LIFE WHO

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής παπουτσιών, Στάθης Σαμαντάς


15 Απριλίου 2014

Stathis-Samantas.jpg

Ο Στάθης Σαμαντάς είναι ένας ανερχόμενος σχεδιαστής παπουτσιών. Ο χαρακτηρισμός του είναι σχεδόν απόλυτος –“μόνο παπούτσια”, μου είπε”- αφού σε ερώτηση αν σκέφτεται να σχεδιάσει κάποιες τσάντες ή ρούχα εκείνος έδειχνε αδιάφορος. Σε πολλούς μάλιστα είναι γνωστός ως ο Έλληνας Manolo Blahnik αλλά όπως μου επεσήμανε ο ίδιος πρόκειται για ένα αστείο μεταξύ των φίλων του που απλά έγινε γνωστό. Όπως και να ‘ χει η μοναδικότητα των σχεδίων του δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτή του Blahnik. Μέσα από απλές γραμμές που πότε μένουν παράλληλες, πότε μπλέκονται περίπλοκα, ο Στάθης δημιουργεί παπούτσια που απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες και στην καθεμία ξεχωριστά. Έχει αδυναμία στο κίτρινο χρώμα ενώ τονίζει ότι το χρυσό δε λείπει ποτέ από τις συλλογές του.

Αναρωτιέμαι όμως από που εμπνέεται για να σχεδιάσει και πως προέκυψε αυτό, πως ανακάλυψε το ταλέντο του. Ο Στάθης σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο και όπως μου είπε, τον έχει βοηθήσει αρκετά στον τρόπο που σχεδιάζει τα παπούτσια του. Ωστόσο, το παπούτσι είναι αυτό που τον εκφράζει και επειδή η επιθυμία βρίσκει το δρόμο της, σκίτσαρε παπούτσια ταυτόχρονα με τις εργασίες της σχολής του.

stathis shoes

Αυτό όμως που τον κάνει ξεχωριστό είναι η έμπνευσή του. Τα παπούτσια για τον Στάθη είναι ένας τρόπος έκφρασης του χαρακτήρα του, επομένως εμπνέεται από το οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και μπορεί να σημαίνει κάτι για εκείνον. Μπορεί να είναι μουσική, εικόνες από το κέντρο της πόλης, ακόμα και εκκλησίες. Οι τελευταίες, όπως μου είπε είναι ένα από τα μέρη που όχι μόνο τον εμπνέουν αλλά και τον ηρεμούν διότι το απόκοσμο περιβάλλον τους τον βγάζουν στιγμιαία από τη πραγματικότητα. “Βλέπω τις εκκλησίες σαν έργο τέχνης, σαν το χώρο σύνδεσης του ανθρώπου με ένα άλλο επίπεδο , με συναρπάζει η αρχιτεκτονική τους, η πνευματικότητα της ατμόσφαιρας”.

SAMANTAS

Το πάθος του και η αφοσίωσή του στο παπούτσι και την κατασκευή του επιβεβαιώνει η τεχνική του τακουνιού. Η ανάγκη για ταυτοποίηση, δηλαδή για τη δημιουργία παπουτσιών με ένα ξεκάθαρο δικό τους χαρακτήρα, τον έφερε στο Μιλάνο όπου συνεργάζεται με ένα εργοστάσιο τακουνιών το οποίο παράγει τακούνια σχεδιασμένα αποκλειστικά από τους δημιουργούς κατοχυρώνοντας έτσι και το σχέδιο τους. Το εργοστάσιο συνεργάζεται με αρκετούς σημαντικούς σχεδιαστές του εξωτερικού και τα τακούνια είναι μελετημένα έτσι ώστε να στηρίζουν σωστά αλλά και κομψά το γυναικείο πόδι.

Νομίζω όμως ότι αν δείτε τις δημιουργίες του, θα είστε σίγουρες πια ότι ο Στάθης Σαμαντάς είναι καλλιτέχνης και σίγουρα θα θέλετε να αποκτήσετε ένα ζευγάρι από τις συλλογές του.

[gallery-327599] Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.