REAL LIFE WHO

Η Φάνια Παλληκαράκη μιλά στο HOPE#5 για το life coaching


2 Ιουλίου 2014

Σε περίοδο κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν το νόηµα της ζωής - κάπως σαν να απορρυθµίζεται η προσωπική τους πυξίδα. Χάνονται µέσα σε πληροφορίες, προτεραιότητες και διλήµµατα. Τα προβλήµατα µμεγεθύνονται, σαν να τους καταπίνουν, και πολύτιµη ενέργεια σπαταλιέται στον εντοπισµό τους, αντί να συγκεντρωθεί στη λύση τους. Η Φάνια Παλληκαράκη µοιράζεται µε το HOPE την εµπειρία της στο Solution Focus life coaching, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι οι απαντήσεις βρίσκονται στα δικά µας χέρια!

Η Φάνια σπούδασε Επικοινωνία, Οργανωτική Ψυχολογία και Μετάφραση, έζησε σε διάφορα µέρη και δραστηριοποιήθηκε στο cultural management, τις δηµόσιες σχέσεις και την επικοινωνία, πριν καταλήξει στη σηµερινή της απασχόληση. Οι αλλαγές στη ζωή της την έµαθαν να προσαρµόζεται σε αυτές, να τις αγαπάει και να τις επιδιώκει. Πιστεύει ότι κάθε αλλαγή που επιλέγουµε, µεγάλη ή µικρή, είναι µία νέα αρχή που φέρνει αισιοδοξία. Αυτή άλλωστε είναι και µια από τις βασικές «αλήθειες» του life coaching…

Τι σηµαίνει life coaching και ποια είναι η δική σας προσέγγιση;

Life coaching σηµαίνει δυναµώνω τον εαυτό µου ώστε να φέρω τη ζωή µου από το σηµείο όπου βρίσκεται στο σηµείο όπου θα ήθελα να είναι. Με την υποστήριξη του Coach, ξεκαθαρίζω τους στόχους µου και σχεδιάζω πώς θα πετύχω αυτό που πραγµατικά θέλω, όσο φιλόδοξο ή «άπιαστο» κι αν φαίνεται. Το µοντέλο coaching µε το οποίο δουλεύω εστιάζει στην εξεύρεση λύσεων, εξού και Solution Focus.

Τι ακριβώς είναι το Solution Focus;

Είναι η µέθοδος που προχωράει το coaching ένα βήµα παραπέρα, αφού µας µαθαίνει πώς να γίνουµε οι ίδιοι Coach του εαυτού µας. Προέκυψε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στις ΗΠΑ όταν έρευνες έδειξαν πώς µπορούµε να επηρεάσουµε την προσωπική µας πραγµατικότητα, αξιοποιώντας τις ιδέες, τη φαντασία και τις ικανότητές µας, και µάλιστα ακολουθώντας τον πιο σύντοµο δρόµο. Εστιάζοντας στη λύση κι όχι στο πρόβληµα, πετυχαίνουµε πιο γρήγορα και εύκολα στόχους και αλλαγές. Ο απώτερος σκοπός είναι φυσικά η χαρά κι η ικανοποίηση. Είναι απλό αλλά παρ’ όλα αυτά χρειάζεται να «εκπαιδεύσει» κανείς τη σκέψη του ώστε να αποκτήσει τη νέα αυτή συνήθεια.

Για να βρούµε όµως µια λύση, δεν πρέπει πρώτα να βρούµε την αιτία του προβλήµατος;

Μέχρι σήµερα αυτό πιστεύαµε, και είναι κάτι που ισχύει όταν παρουσιάζει πρόβληµα µια µηχανή. Όµως, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα συναισθήµατα, οι εµπειρίες, οι ιδέες έχουν διαφορετική φύση. Οι ερευνητές του Solution Focus ανακάλυψαν ότι επειδή τα ανθρώπινα προβλήµατα είναι πιο απροσδιόριστα, µπορούµε να ξεκινήσουµε και ανάποδα, δηλαδή να βρούµε τη λύση χωρίς απαραίτητα να έχουµε πρώτα βρει την αιτία του προβλήµατος. Είναι µία πολύ ανατρεπτική προσέγγιση και για να την κατανοήσει κανείς πρέπει να τη δει στην πράξη.

unnamed

Πώς το έχει δεχτεί ο κόσµος στην Ελλάδα;

Επειδή στην Ελλάδα οι δεσµοί µε την οικογένεια και τους φίλους είναι ισχυροί, θεωρούµε ότι οι συµβουλές που παίρνουµε από το περιβάλλον µας αρκούν. Αυτή η υποστήριξη είναι όντως σηµαντική, όµως όταν οι δικοί µας άνθρωποι µας λένε τι θα έκαναν οι ίδιοι στη θέση µας, συνήθως µπερδευόµαστε και δεν ξέρουµε τι είναι αυτό που τελικά θέλουµε. Αντίθετα, o Coach θεωρεί ότι µόνο εµείς οι ίδιοι γνωρίζουµε ποιο είναι το καλύτερο για µας, και µας βοηθά να ξεκαθαρίσουµε ανεπηρέαστοι τα δικά µας «θέλω» και να τα πραγµατοποιήσουµε αξιοποιώντας τις δυνάµεις µας.

Ποιες είναι οι ηλικίες και ποιο το προφίλ των ανθρώπων που απευθύνονται σ’ εσάς;

Αν και το προφίλ των ανθρώπων µε τους οποίους δουλεύω δεν είναι συγκεκριµένο ως προς την ηλικία, το φύλο ή το επάγγελµα, το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλοι γνωρίζουν πως για να πετύχουµε αλλαγές στη ζωή µας πρέπει να δουλέψουµε σκληρά και συστηµατικά. Οι γυναίκες ενδιαφέρονται κυρίως να βρουν ισορροπίες µεταξύ επαγγελµατικής και προσωπικής ζωής ή να βελτιώσουν τις σχέσεις τους µε τα παιδιά και τους συντρόφους τους. Οι άντρες συνήθως το αξιοποιούν για να καταλάβουν πώς µπορεί να τους φανεί χρήσιµο σε επαγγελµατικούς στόχους, ειδικά όταν εργάζονται στο χώρο του management.

Ένας έφηβος λίγο πριν από τις πανελλήνιες θα µπορούσε να βοηθηθεί από το life coaching, και αν ναι, πώς;

Φυσικά. Ακριβώς όπως και οι ενήλικες, οι έφηβοι ψάχνουν τρόπους για να διαχειριστούν το χρόνο και το στρες. Όταν ακολουθούν τον τρόπο που προτείνουν οι γονείς ή οι καθηγητές, συχνά τα παρατάνε γιατί νιώθουν πίεση. Ωστόσο, όταν βρίσκουν οι ίδιοι τον τρόπο, τότε είναι εύκολο και ευχάριστο να τον ακολουθήσουν. Πρόσφατα, στο πλαίσιο του προγράµµατος Young Leaders του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, δουλεύοντας µε µαθητές, εντυπωσιάστηκα από την εφευρετικότητά τους.

Ποιες τεχνικές χρησιµοποιείτε;

Αρχικά, προσδιορίζουµε το στόχο, ώσπου να γίνει ξεκάθαρος και συγκεκριµένος. Πολλές φορές λέµε ότι ξέρουµε τι θέλουµε, αλλά δεν συνειδητοποιούµε ότι η εικόνα παραµένει θολή γιατί δεν έχουµε σκεφτεί σε βάθος πώς ακριβώς θα είναι η ζωή µας όταν οι επιθυµίες µας θα έχουν γίνει πραγµατικότητα. Μόλις δούµε ολόκληρη την εικόνα, είµαστε σε θέση να συνθέσουµε µια λύση, ανεξάρτητα από τη φύση ή το βαθµό δυσκολίας του προβλήµατος. Αυτό σταδιακά γίνεται µια νέα συνήθεια, που αντικαθιστά την παλιά, δηλαδή την ανάλυση των προβληµάτων.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο ΗOPE#5 που κυκλοφορεί.

Κατεβάστε το HOPE στο iPad και το iPhone σας εντελώς δωρεάν PEG Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.