REAL LIFE WHO

Bookgarden: Ένα βιβλιοπωλείο από έρωτα


1 Οκτωβρίου 2014

Η Ζίτσα, ένα ορεινό χωριό των Ιωαννίνων, δεν είναι πλέον ξακουστή μόνο για το καλό κρασί της μιάς κι εδώ και λίγο καιρό, άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο κυριολεκτικά από έρωτα. Η Αμερικανίδα Anna Ellis, πρώην δικηγόρος είναι η γυναίκα που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και ένα σχεδόν κινηματογραφικό παράδειγμα του τι σημαίνει να ακολουθείς τη ζωή και να ακούς την καρδιά σου.

bookstore zitsa 1

Το 2009 μέσω το διεθνούς δίκτυο φιλοξενίας CouchSurfing βρέθηκε στη Ζίτσα μαζί με την αδερφή της. Εκεί φιλοξενήθηκαν από τον Κώστα, το φούρναρη του χωριού. Γνωρίστηκαν, έμεινε μαζί του ένα μόνο 24ωρο κι ύστερα γύρισε στην πατρίδα της. Αυτή η μέρα όμως, όπως και η μετέπειτα επικοινωνία τους διαδικτυακά, ήταν αρκετές για να ερωτευτούν παράφορα και η Anna να πάρει τη μεγάλη απόφαση, να μετακομίσει στη Ζίτσα και να ανοίξει βιβλιοπωλείο.

Στη θέση ενός ζαχαροπλαστείου, σε ένα πέτρινο κτίριο, βρήκε θέση το όνειρο της, το Bookgarden. Δημιούργησε ένα ζεστό και όμορφο χώρο όπου εκεί πουλάει και νοικιάζει ανά εβδομάδα καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία σε χαμηλές τιμές. Στόχος της δημιουργού του είναι η πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού καθώς αγάπησε πολύ τον τόπο και τους ντόπιους οι οποίοι την βοήθησαν και την στηρίζουν συνέχώς.

ζιτσα σκυλος

Το όραμα της ιδιοκτήτριας δεν περιορίστηκε στο πλάνο ενός απλού βιβλιοπωλείου. Θέλει να δημιουργήσει ένα Λογοτεχνικό & Δημιουργικό Κοινοτικό Κέντρο για το χωριό της, γιατί έτσι το νιώθει πλέον. Και βρίσκει ευφάνταστους τρόπους να αναπτύξει τους στόχους της ομολογουμένως· δε μιλάει καλά ελληνικά και ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα μάθησης για τα παιδιά της Ζίτσας, σκέφτηκε να τους τα διαβάζει η ίδια για να γελάνε, όπως λέει και μετά στα αγγλικά για να τα βοηθάει στην εκμάθηση της γλώσσας. Η Anna είναι μια γυναίκα οραματίστρια που δεν τρόμαξε μπροστά στην αλλαγή και ακολούθησε τη ζωή όπως έπρεπε, με πάθος για τα όνειρα.