REAL LIFE WHO

Μια βιωματική εμπειρία στο Schizophrenia Bus


10 Οκτωβρίου 2014

P10307451.jpg

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια», σήμερα 10 και αύριο 11 Οκτωβρίου βρίσκεται στην Αίγλη Ζαππείου ο προσομοιωτής σχιζοφρένειας, Schizophrenia Bus.

Έτσι, σήμερα το πρωί κατευθύνθηκα προς την Αίγλη και εκεί βρήκα την τεράστια μαύρη νταλίκα που ξεκίνησε από το Βέλγιο πριν 11 χρόνια και φέτος κλείνει τον κύκλο της και αποσύρεται. Ο προσομοιωτής, χρησιμοποιώντας surround ήχο, βίντεο 3D και κίνηση καθιστά δυνατό για τον επισκέπτη να βιώσει τις συνέπειες των ακουστικών και οπτικών ψευδαισθήσεων.

bus 2

Δεν ήμουν απολύτως προετοιμασμένη γι’αυτό που θα βίωνα, ίσως μου φαινόταν και λίγο ελκυστικό το γεγονός πως θα μπορούσα να αντιληφθώ για λίγο πως νιώθει ένα άτομο που νοσεί, να το καταλάβω. Πίστευα πως είχα έναν ισχυρά αντισεισμικό ψυχισμό και δεν θα κλονιζόμουν τόσο. Έπεσα έξω.

Ένα εισαγωγικό βίντεο προηγείται της προσομοίωσης, το οποίο μας παρουσιάζει πόσο απλή είναι μία βόλτα με στόχο να αγοράσει κανείς ψωμί. Το βίντεο σε προειδοποιεί να απομακρυνθείς αν έχεις καρδιακά προβλήματα ή επιληψία. Στη συνέχεια μπήκα σε ένα μικρό, σκοτεινό δωμάτιο με στόχο να βιώσω την εμπειρία. Στάθηκα όρθια σε μια μεταλλική βάση και κρατήθηκα από μια κίτρινη ημικυκλική λαβή. Η πόρτα έκλεισε με τελευταία οδηγία της hostess να βγω έξω αν δεν αισθανθώ καλά.

bus1

Το βίντεο ξεκίνησε με έναν surround ήχο παιδικού παιχνιδιού και με έκανε αμέσως να ανατριχιάσω. Τότε κατάλαβα πως μια απλή δράση για εμένα, δλδ. να πάω να αγοράσω ψωμί περπατώντας μέσα στην πόλη, για έναν πάσχοντα είναι μια διαδικασία ξεχειλισμένη με τρόμο, ψευδαισθήσεις και ψιθύρους. Όλοι είναι ύποπτοι κι επικίνδυνοι, εσύ δεν θα τα καταφέρεις, όλοι ξέρουν το πρόβλημά σου και μια φωνή σαν από άλλο κόσμο, στο υπενθυμίζει επίμονα· πότε φωνές και πότε ουρλιαχτά σε καταδιώκουν και σε κρίνουν. Ξαφνικά κουνήθηκα σύγκορμη, η μεταλλική βάση με τίναξε, ένιωσα πως έπεφτα στην λακκούβα του δρόμου που αντίκριζα. Αέρας με φύσηξε, πάγωσα. Ο δρόμος για το φούρνο ήταν πλέον για μένα συνώνυμο του «δρόμου με τις Λεύκες».  Ξαφνικά βλέπω το πρόσωπο μου στο βίντεο! Ο προσομοιωτής έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στον επισκέπτη και να σε βάζει εντελώς μέσα στο παιχνίδι. Έτσι, είμαι στην εφημερίδα, σε αφίσες του δρόμου, ένοχη και τρομαγμένη.

Βγήκα. Ένα μόνο συναίσθημα είμαι σε θέση να μοιραστώ. Ένας σχιζοφρενής φοβάται και διώκεται από τον ίδιο του τον εαυτό. Ας μην τον φοβόμαστε κι εμείς.

Info

  1. 26 εκατ. άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή με σχιζοφρένεια.
  2. Οι πάσχοντες πεθαίνουν 15 με 20 χρόνια νωρίτερα από τους μη πάσχοντες.
  3. Σπανιότατα είναι επικίνδυνοι. Απεναντίας, η επιθετικότητά τους στρέφεται στον ίδιο τους τον εαυτό
  4. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.