REAL LIFE WHO

Η Κατερίνα Βρανά όταν μεγαλώσει θα γίνει muppet


7 Νοεμβρίου 2014

feta-with-vrana1.jpg

Το CNN την χαρακτήρισε ως μια από τις πιο αστείες γυναίκες κωμικούς μετά τις διθυραμβικές κριτικές και τα σπαρακτικά γέλια των ανθρώπων που έφευγαν από την παράσταση Feta with the Queen στην Αγγλία, show που παίζεται αυτή τη σεζόν στο Θέατρο 104. «Το stand up τερμάτισε στην Κατερίνα», «Ανεξάντλητο υλικό και αφθονία προσωπικότητας» είναι κάποια άλλα σχόλια για την Κατερίνα. Την συνάντησα αγουροξυπνημένη μετά από μια εξωφρενικά επιτυχημένη βραδιά του Comedy Club - το άλλο εγχείρημά της - και κατάλαβα πολύ καλά γιατί οι υπερταλαντούχοι άνθρωποι είναι η απολαυστικότερη παρέα.

Πως ξεκίνησες και πως «αγκυροβόλησες» στο stand up και μάλιστα με τέτοια τρομακτική επιτυχία;

Πήγα στην Αγγλία να σπουδάσω υποκριτική. Στο πανεπιστήμιο ένα από τα μαθήματα ήτανε το stand up, μου άρεσε αλλά δεν ένιωθα τα αγγλικά μου τόσο δυνατά και δεν πίστευα πως έχω κλίση σ’αυτό. Μετά έκανα λίγο κωμικό αυτοσχεδιασμό, δλδ. φτιάχνεις μια σκηνή από 2 μόνο λέξεις που θα σου δώσει το κοινό. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι στα αγγλικά και να γράφω κωμικά σκετσάκια. Κάναμε γκρουπάκι με δύο φίλες, μια Ιρλανδέζα και μια Αγγλίδα, ξεκινήσαμε κι όλα ήρθαν φυσικά.

Αν πρέπει να βρεις μια και μόνη διαφορά ανάμεσα στο αγγλικό και στο ελληνικό κοινό, ποια είναι αυτή;

Κανείς δεν αυτοσαρκάζεται όσο οι Άγγλοι. Είναι οι θεοί του σαρκασμού και του αυτοσαρκασμού. Αυτή είναι η διαφορά, οι Έλληνες καθόλου, καθόλου!

κατερινα

Πώς είναι το κοινό του Λονδίνου και πως αντιδρούν στις παραστάσεις σου οι Άγγλοι;

Κοίτα στην Αγγλία το κοινό δεν είναι μόνο Άγγλοι. Στο κέντρο του Λονδίνου είναι όλοι ξένοι. Οι Άγγλοι είναι στα περίχωρα, σα να λέμε «όλοι οι Άγγλοι πήγαν Νέα Μάκρη». Οπότε το κοινό είναι multinational. Αυτό που μου λένε -και το χαίρομαι αφάνταστα- είναι πως νόμιζαν ότι η παράσταση θα αφορά στα ελληνικά στερεότυπα αλλά ενθουσιάστηκαν που ήταν κάτι άλλο και πως έχω εντάξει την δική μου εμπειρία στη δικιά τους εμπειρία.

Στην Ελλάδα το stand up το βλέπουμε συνήθως σε μπαρ και εστιατόρια μεταξύ πιπεράτου φιλέτου και χωνευτικού απεριτίφ. Ποιος είναι ο κατάλληλος χώρος για stand up; Έχεις κάποιο πλάνο να διαμορφώσεις κάτι σαν πυρήνα;

Πολλοί μπορεί να είναι οι κατάλληλοι χώροι μα ο ιδανικός είναι το θέατρο. Το πολύ να υπάρχει ποτό, άντε… όχι φαγητό. Μα είναι λογικό, ο κόσμος τρώει και κοιτάει το φαγητό, όχι εσένα. Μα ξέρεις τι είναι πάνω στο καλύτερο να αποφασίσει ο barman να σπάσει πάγο; Σε σκότωσε επί σκηνής, εν ψυχρώ! Μέχρι τώρα υπήρχε το «Νύχτες Κωμωδίας» της Ρικάκη που σταμάτησε το 2011. Εγώ θα ήθελα να δημιουργήσω έναν ιδανικό χώρο για stand up, να ξέρεις ότι θα έρθεις να δεις τους καλύτερους να περάσεις τέλεια. Και οι κωμικοί να ξέρουν πως έχουν έναν χώρο που θα μπορούν να δώσουν ανθρώπινα μια παράσταση, θα φωτίζονται, δεν θα τους κόβει μια κολωνίτσα και θα τα δώσουν όλα!

Όταν κάποιο βράδυ το αστείο δεν «κατεβαίνει» στο κοινό, τότε τι γίνεται;

Θάνατος πάνω στη σκηνή! Το μαθαίνεις, είναι μέσα στη δουλειά, δεν πετυχαίνουν όλα, μαθαίνεις πώς να το χειρίζεσαι καλύτερα. Είχα πρόσφατα μια παράσταση που πήγε χάλια, όταν σου λέω χάλια χάλια! Το stand up θέλει μια δομή για να δουλέψει, αν δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο set up, δεν γίνεται! Να είναι ο κόσμος καθισμένος και εστιασμένος σε σένα, να ξέρει τι θα συμβεί, ξέρεις…

κουνια

Από ποιους κωμικούς έχεις επηρεαστεί;

Από τις μεγάλες μου επιρροές είναι ο Eddie Izzard, η Joan Rivers, η συγχωρεμένη, που άνοιξε πολλές πόρτες σε γυναίκες κωμικούς. Οι Ελληνίδες, όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνω πως με έχουν επηρεάσει πολύ παραπάνω από όσο νόμιζα. Η Βλαχοπούλου με έχει σταμπάρει, η Νοταρά και Βασιλιάδου… Κατά βάθος βέβαια, θα ήθελα αν μπορούσα να γινόμουν muppet, to Μuppet Show με έχει σημαδέψει.

Που μένεις τώρα Κατερίνα;

Πουθενά. Αυτό είναι ένα θέμα τεράστιο. Δηλαδή μένω με τους γονείς μου όσο είμαι Ελλάδα. Δεν έχω όμως το χώρο μου μετά από 14 χρόνια. Είμαι μεταξύ Ελλάδας, Αγγλίας και Αυστραλίας. Αποφάσισα ότι θα το κάνω για 2 χρόνια αλλά ναι, είναι τεράστιο θέμα πως δεν έχω το χώρο μου. Ψάχνω εδώ ένα σπίτι αυτόν τον καιρό, αν έχεις κάτι υπόψιν σου, να μου πεις.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Νοέμβρίου το "Feta with the Queen" στο Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, στο Γκάζι και κάθε Πέμπτη στο ίδιο Θέατρο το Gazi Comedy Club, με μια παρέα κωμικών. Δείτε περισσότερα εδώ.