REAL LIFE WHO

Τί σχέση έχει ο άστεγος Slavik με τη μόδα και το στιλ;


10 Νοεμβρίου 2014

Super-Star_001_resize.jpg

Ο Ουκρανός φωτογράφος  Yurko Dyachyshyn έχει δημιουργήσει μια σειρά με φωτογραφίες με τίτλο "Slavik's Fashion". Πρόκειται για το σύνολο της σχέσης και της επαφής που είχε με έναν μοναδικό και εκκεντρικό άστεγο στην πόλη Lviv της Ουκρανίας, τον 55χρονο Slavik. 

Ο Slavik είναι ρομ και όπως λέει ο Dyachyshyn, είναι ο πιο μοντέρνος άστεγος που θα συναντήσει ποτέ κανείς. Είναι εντελώς διαφορετικός από ό,τι έχει κανείς στερεοτυπικά στο μυαλό του για τους άστεγους, καθώς αλλάζει συνεχώς ρούχα, ανάλογα με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, τα συνδυάζει με τρόπο εκκεντρικό και αλλάζει συχνά τα μαλλιά του και το ξύρισμά του. Προφανώς αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν κάτοικο των δρόμων. Όμως ο Slavik έχει μια μυστική κρυψώνα που δεν αποκαλύπτει, όπου αποθηκεύει ρούχα και φροντίζει την εμφάνισή του.

Οι φωτογραφίες τραβηχτηκαν σε διάρκεια δύο χρόνων και μέσα σ'αυτό το διάστημα ο φωτογράφος και το "μοντέλο" του ανέπτυξαν μια φιλική σχέση. Ο Slavik έχει μια δική του φιλοσοφία για τη ζωή και αυτό ήταν που κέντρισε το ενδιαφέρον του φωτογράφου. "Ο άνθρωπος πρέπει να ενδιαφέρεται και να προσπαθεί να μείνει υγειής και να μην επιτρέπει σε τίποτα να καταστρέψει ή να εμποδίσει την εσωτερική ειρήνη του μυαλού του" λέει ο ιδιαίτερος άστεγος άντρας. 

Το θέμα των αστέγων είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Η ζωή των ανθρώπων εκεί έξω είναι πολύ σκληρή και δύσκολη και οι ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, με το κρύο και τις βροχές, δεν βοηθούν στην διαβίωση. O κοινωνικός αποκλεισμός, η τροφή, η υγεία και η επικινδυνότητα στους δρόμους είναι ζητήματα που επίσης δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Μερικοί φορείς που ασχολούνται με άστεγους ανθρώπους είναι η Κλίμακα, ο Διογένης, η emfasis και η Praksis.

[gallery-398192]