REAL LIFE WHO

H καμπάνια στο Indiegogo υπέρ της Ελλάδας σπάει τα κοντέρ


1 Ιουλίου 2015

Indiegogo-for-Greece1.png

Η έννοια της αλληλεγγύης έρχεται από τη Βρετανία. Ας σκεφτούμε για λίγο τι θα γίνει αν η καμπάνια του Feeney πετύχει. Προφανώς η χώρα μας δεν θα σωθεί. Όμως αυτόματα θα γεννηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα. Ποια είναι η Ευρώπη, πως ορίζεται και ποιοι είναι οι Ευρωπαίοι; Υπάρχουν τελικά και φίλοι πέρα από εχθρούς; Πως ορίζεται η έννοια του solidarity χωρίς, εμφανείς τουλάχιστον, κομματικούς χρωματισμούς;

Να σημειωθεί πως οι Έλληνες με ελληνικές κάρτες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα σε αυτή την καμπάνια. Συνεπώς το ποσό που έχει μαζευτεί μέχρι τώρα προέρχεται αποκλειστικά από ανθρώπους του εξωτερικού. Το εντυπωσιακό όλης αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι ρυθμοί με τους οποίους αυξάνεται το ποσό, δίνοντας στην έννοια της Ευρώπης νέο ορισμό και προσδίδοντάς της την αρχική σημασία του όρου που έχει απομείνει πια ως μια ιδεατή ετυμολογική θεώρηση.

Ευρώπη:  εὐρύς + ὤψ δλδ. αυτή που έχει μεγάλα μάτια

Είναι προφανές πως η στήριξη, η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα όλων σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου είναι το μόνο αδιαμφισβήτητο. Όλοι επιζητούμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Η τόσο ένθερμη υποστήριξη απλών, ενσυνείδητων ανθρώπων είναι ένα μήνυμα ηχηρό και άκρως ενθαρρυντικό. Ίσως τελικά κάποιοι κατανοούν πως εδώ ζουν άνθρωποι και έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από ένα φιλόξενο ελληνικό νησί και ένα πιάτο μουσακά σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα.

Οι ρυθμοί αύξησης του ποσού δείχνουν πως η καμπάνια του Feeney στο Indiegogo θα πετύχει. Ο στόχος δεν είναι το 1.600.000.000€ που προφανώς είναι ανέφικτος. Ο στόχος είναι η καταβαράθρωση της διχόνοιας και η απομάκρυνση της μοναχικής θέσης εξοβελισμού στην οποία έχουμε εκπέσει. Η προσπάθεια αυτή έχεται να αποδείξει αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι στο νου μας: "United we stand, divided we fall". Αν πετύχει λοιπόν, η έννοια της αλληλεγγύης έρχεται να αντικαταστήσει το αποκλεισμό, τα ταμεία, τα funds και τους θεσμούς. Σε ψυχολογικό και φαντασιακό επίπεδο βέβαια... Η Δαμόκλειος Σπάθη παραμένει και μακάρι το "saved by the bell" να πραγματοποιούνταν μόνο και μόνο με μια τέτοια καμπάνια... Ψυχραιμία λοιπόν και στοχασμός. Άλλωστε "ο φόβος είναι ο δυνατότερος θεός που μπορείς να φυτέψεις στον άνθρωπο", Αισχύλος.