REAL LIFE WHO

Τουρκία: 1 στους 3 γάμους είναι ανάμεσα σε ηλικιωμένους άντρες & ανήλικες


10 Δεκεμβρίου 2015

Ο αριθμός των ανήλικων κοριτσιών που εξωθούνται σε γάμους με πολύ μεγαλύτερους, αν όχι ηλικιωμένους άντρες στην Τουρκία είναι εντυπωσιακός. Υπολογίζεται πως 1 στους 3 γάμους είναι τέτοιας φύσεως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία έρευνας για την υγεία και τον πληθυσμό της χώρας.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Nuriye Kadan που εργάζεται πάνω στα δικαιώματα των γυναικών, δυστυχώς έχουν καταγραφεί 181,036 παιδιά - νύφες. Ενώ ο γάμος ανήλικων κοριτσιών στην Τουρκία αποτελεί τεράστιο και μακροχρόνιο πρόβλημα, τα φαινομενικά νομικά παραπετάσματα δεν έχουν φέρει καμία λύση. Απεναντίας, τώρα έρχεται και η προσφυγική κρίση να βάλει το δικό της μαύρο λιθάρι σε μια αποτρόπαια πρακτική.

Το 2002, η νόμιμη ηλικία γάμου για τα κορίτσια οριοθετήθηκε σε άνω των 17 ετών, αλλά ο Αστικός Κώδικας επιτρέπει το γάμο στην ηλικία κάτω των 16, με τη συγκατάθεση του δικαστηρίου σε "εξαιρετικές περιστάσεις". Μιλώντας σε συνέδριο για την αντιμετώπιση του ζητήματος της Κυριακής, η Kadan είπε: "Σχεδόν 20.000 οι γονείς κατέθεσαν αιτήσεις για να παντρέψουν τα κάτω των 16 κορίτσια τους το 2012".

Έρευνα που διενεργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2013, έδειξε πως το 28% των γάμων στη χώρα είχε να κάνει με κορίτσια που ήταν ανήλικα. Το πιθανότερο είναι το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί με την γεωπολιτική και οικονομική θέση της χώρας να επηρεάζει πολύ σε αυτό. Η φτώχεια όπως και η τεράστια εισροή προσφύγων από τη Συρία και όχι μόνο στα τουρκικά εδάφη, αυξάνουν την προσφορά σε αυτό το παζάρι κοριτσιών.

Το κίνητρο πολλές φορές μπορεί να είναι καλό και αυτό κάνει τους καιρούς που ζούμε ακόμη πιο εφιαλτικούς. Οι απελπισμένοι γονείς, έρχονται αντιμέτωποι με την απόφαση να παντρέψουν τις κόρες τους με αγνώστους παρά την ηλικία τους προκειμένου να τις προστατεύσουν από τις ασταθείς συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων. Αυτοί οι γάμοι γίνονται εντελώς παράνομα και μόνο με την παρουσία κάποιου ιμάμη.

Υπολογίζεται πως παγκοσμίως περίπου 15 εκ. ανήλικα κορίτσια έχουν παντρευτεί. Συνολικά το 90% των εφηβικών κυήσεων συμβαίνουν εντός γάμου και είναι η κύρια αιτία θανάτου σε κορίτσια ηλικίας 15-19 σε χώρες χαμηλής ή μεσαίας οικονομικής ανάπτυξης.