REAL LIFE WHO

Δανία: Υπερψηφίστηκε ο νόμος για κατάσχεση τιμαλφών από τους πρόσφυγες


27 Ιανουαρίου 2016

Η κυβέρνηση της Δανίας υπερψήφισε το απόγευμα της Τρίτης τον αμφιλεγόμενο νόμο για την κατάσχεση χρημάτων και τιμαλφών από τους πρόσφυγες. Σύμφωνα πλέον με τον νέο νόμο, οι άνθρωποι που εισέρχονται στη χώρα με σκοπό να ζητήσουν άσυλο, θα είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν στο κράτος μετρητά και τιμαλφή των οποίων η αξία ξεπερνά το συνολικό ποσόν των 1.340 ευρώ, «εξαιρουμένων των προσωπικών αντικειμένων με συναισθηματική αξία (βέρες) ή και άλλων πρώτης ανάγκης όπως κινητά τηλέφωνα".

Υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο η κυβέρνηση Ράσμουσεν, αναφέρεται στο «κόστος» της «φιλοξενίας» στο οποίο οι ίδιοι οι πρόσφυγες οφείλουν να συμμετέχουν και επικαλείται την «ισονομία» ισχυριζόμενος πως, «εάν δεν προχωρούσε στη λήψη του θα νομιμοποιούσε και τους πολίτες της Δανίας που διεκδικούν προνοιακά επιδόματα και άλλα ευεργετήματα του κράτους να αναμένουν αντίστοιχη, από το κράτος, αντιμετώπιση».

Εκτός από τον ΟΗΕ τέτοιου είδους πρακτικές είχαν επικριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ και το κεντροαριστερό Κόμμα της Δανίας Red-Green Alliance είχε ταχθεί κατά του νόμοσχεδίου. Τη σκυτάλη δείχνει να επιθυμεί να πάρει και η Νορβηγία καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί «φόρος πολυτελείας» στους πρόσφυγες!

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα διεθνή ΜΜΕ και η κοινή γνώμη έχουν παγώσει ενόψει της υπερψήφισης ενός τέτοιου νόμου που εκτός όλων των αυτονόητων δικαιωμάτων, πλήττει την αξιοπρέπεια των προσφύγων και την ανθρώπινη υπόστασή τους. Σύμφωνα με αμερικανική εφημερίδα, το μέτρο «παραπέμπει ευθέως σε πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας» κι μάλλον δεν είναι τόσο ακραίος αυτός ο βαρύς χαρακτηρισμός. Aν αυτό δεν μας καλωσορίζει και πάλι σε σκοτεινούς καιρούς με πλήρη έλλειψη αλληλεγγύης, τι άλλο περιμένουμε για να πούμε και να μην το εννοούμε το Refugees Welcome;