Το ιστορικό καφεκοπτείο «Ριζόπουλου» από το 1901 στην καρδιά της Αθήνας
10 Φεβρουαρίου 2016
Τετάρτη πρωί, στο κέντρο της Αθήνας. Ήλιος ανοιξιάτικος - παρότι έχουμε αρχές Φλεβάρη - και αφορμή, έτσι, για πολλούς Αθηναίους που βρίσκονται στο κέντρο, να κάνουν ένα διάλειμμα για καφέ, σε κάποιο από τα «στέκια» των στοών στη Πανεπιστημίου, στην Αιόλου ή πέριξ της πλατείας Κοτζιά, όπου δεσπόζει το δημαρχείο των Αθηνών. Περνώντας τη πλατεία, πάω να συναντήσω την ξεχωριστή επιχείρηση του κυρίου Σωτήρη Ριζόπουλου. «Ο αρχαιότερος καφές των Αθηνών», όπως διαφημίζεται στους διάφορους τουριστικούς οδηγούς της πρωτεύουσας, που προσφέρεται, εκλεκτός, στους Αθηναίους από το 1901 και σήμερα μπορεί κανείς να τον βρει στο καφεκοπτείο της οδού Στρέιτ, στον αριθμό 1. Πλησιάζοντας, βρίσκομαι πλέον στην καρδιά της παραδοσιακής αγοράς των Αθηνών, την ιστορική και γνωστή σε όλους μας, Βαρβάκειο.
Μια διάχυτη μυρωδιά καφέ που ψήνεται, μού «σπάει» τη μύτη και φτάνει μέχρι την πλατεία Κοτζιά. Είναι, φυσικά, ο καφές της οικογένειας Ριζόπουλου.
«Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον θείο μου, τον Ανδρέα Ριζόπουλο, αδερφό του πατέρα μου, το 1901. Τότε άρχισε να πουλάει καφέ, απ’ έξω στον δρόμο, στη θέση όπου αργότερα ιδρύθηκε το πρώτο κατάστημα, στον Πειραιά. Ύστερα μπήκε και ο πατέρας μου στην εταιρεία και έφτιαξαν άλλο κατάστημα, λίγο πιο πέρα από εδώ, στην άλλη μεριά της πλατείας Κοτζιά. Το 1958, αγόρασαν το κατάστημα εδώ στην οδό Στρέιτ 1, στο οποίο στεγαζόμαστε έως και σήμερα», μου διηγείται, περιεκτικά, ο κύριος Σωτήρης, ανατρέχοντας στην πορεία της επιχείρησής του, μέχρι σήμερα.
Έχει πλέον φτάσει 11 το πρωί και, όπως είναι αναμενόμενο, οι πελάτες είναι πολλοί και οι παραγγελίες για διανομή έχουν πάρει «φωτιά». Τρέχοντας, να τα προλάβει όλα, ο κύριος Σωτήρης, συνεχίζει τη συζήτησή μας, προσθέτοντας: «Εμείς (εγώ και η γυναίκα μου, η Ελένη) είμαστε η δεύτερη γενιά ιδιοκτητών του παρόντος καταστήματος, μετά τον πατέρα μου, δηλαδή. Και, βέβαια, έπεται συνέχεια. Ουσιαστικά, έχει περάσει ήδη στα χέρια των παιδιών μας, τα οποία παράλληλα με τις δουλειές τους, μάλλον θα συνεχίσουν την επιχείρηση. Ήδη ξέρουν τη διαδικασία, απλώς προς το παρόν τους βοηθούμε, μέχρι να προσαρμοστούν πλήρως».
Ετοιμάζεται να ψήσει την επόμενη δόση καφέ στον παραδοσιακό μύλο (γκαζιού) που υπάρχει στην είσοδο του καταστήματος και μού επισημαίνει πως «όλη η επεξεργασία του καφέ – η φρύξη, η άλεση κ.τ.λ. – γίνονται εδώ, στο κατάστημά μας. Και από εδώ, κατόπιν, πωλείται».
Αφού έχει αδειάσει τον ωμό καφέ από τα σακιά, στον παραδοσιακό μύλο/φούρνο όπου θα ψηθεί, τον ρωτώ για τον λόγο που θα πρέπει κάποιος να προτιμήσει το δικό του καφεκοπτείο και όχι κάποιο από τα υπόλοιπα. «Η ιστορία μας, προπαντός, και η ποιότητα του καφέ μας, ο οποίος σιγοψήνεται, είναι αυτά που μας ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα καφεκοπτεία και που δεν θα τα βρει πουθενά αλλού» και συνεχίζει χαριτολογώντας: «Σίγουρα θα το διαπίστωσες και μόνος σου, καθώς ερχόσουν, η μυρωδιά του καφέ που ψήνεται, φτάνει μέχρι έξω στην πλατεία. (ενν. Κοτζιά)».
Ένα καφεκοπτείο με τόσο μεγάλη ιστορία, δεν θα μπορούσε φυσικά να μην συνεργάζεται και με αντίστοιχους, υψηλών standards και ποιότητας, προμηθευτές. «Όλοι οι προμηθευτές μας είναι από πολύ παλιά συνεργάτες μας, μερικοί μάλιστα ακόμα και από την εποχή του πατέρα μου, δηλαδή με πορεία τουλάχιστον τεσσάρων δεκαετιών στο χώρο, με τους οποίους έχουμε σταθερή και μόνιμη συνεργασία. Άλλωστε, οι περισσότεροι πελάτες μας έρχονται εδώ και πολλά χρόνια, συστηματικά, επειδή ξέρουν ακριβώς τι θα βρουν και μας προτιμούν για τη ποιότητα».
Περήφανος και με το χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό του, μού λέει γεμάτος χαρά πως «το καλό και το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι έρχονται και οι κληρονόμοι των παλαιότερων πελατών μας. Είναι σαν να συνεχίζεται ως κληρονομιά από τους γονείς στους μικρότερους και έτσι βλέπουμε πολλές φορές, τα παιδιά τους να είναι τακτικοί πελάτες μας».
Αν αναρωτιέστε τι «καλούδια» μπορείτε να βρείτε στο καφεκοπτείο του κυρίου Σωτήρη, ο ίδιος μας δίνει μία γεύση, απαριθμώντας μερικά μόνο, από τα προϊόντα που υπάρχουν στο κατάστημα: «Ο καταναλωτής θα βρει εδώ, πρώτα απ΄όλα, τον ξεχωριστό ελληνικό καφέ που ψήνουμε, σε όλες τις ποικιλίες του (ξανθό, σκούρο και μαύρο). Επίσης, καφέ φίλτρου, αρωματικούς καφέδες, εσπρέσο, ντεκαφεïνέ, κακάο, σοκολάτα, μέλι εξαιρετικό από τους προμηθευτές μας στην Κρήτη, τσάι, λουκούμια Σύρου τα οποία προμηθευόμαστε απευθείας από εκεί και ακόμη, μοναδικά γλυκά του κουταλιού από τον Κλώνη, εξαιρετικής ποιότητας που σίγουρα, δεν μπορεί να τα βρει πουθενά αλλού».
Στο τηλέφωνο, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης με τον κύριο Ριζόπουλο, βρίσκεται συνεχώς η σύζυγός του, Ελένη, η οποία δέχεται τις τηλεφωνικές παραγγελίες που αφορούν τη χονδρική, ενώ ο ίδιος πακετάρει συσκευασίες καφέ, για να τις διανείμει σε λίγο, με το αυτοκίνητο, σε καφετέριες με τις οποίες συνεργάζεται. Φτάνοντας, λοιπόν, στο τέλος της συζήτησής μας και αφού και ο ίδιος με χαιρετά, προκειμένου να προλάβει τις διανομές, βρίσκω αφορμή για μια τελευταία ερώτηση, σχετικά με το πού επεκτείνεται σήμερα το πελατολόγιό του και αν βγαίνει και εκτός των «συνόρων» της Αττικής: «Ναι, βεβαίως, έχουμε διανομές σε καφενεία, καφετέριες, φούρνους, αλλά και συνεργασίες με εκπροσώπους εκτός Αττικής. Για παράδειγμα έχουμε πελάτες χονδρικής, σε Εύβοια, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα - συνήθως ανά δεκαπενθήμερο - και συνεργαζόμαστε, επίσης, με πολλά πρακτορεία, ακόμη και σε νησιά».
Η επίσκεψή μου σε αυτό το ιστορικό καφεκοπτείο στην «καρδιά» της Αθήνας, έχει τελειώσει. Αποχαιρετώντας τον κύριο Σωτήρη και τη γυναίκα του, είμαι βέβαιος πως αυτή η παραδοσιακή επιχείρηση, θα καταφέρει να συνεχίσει αλλά και να προσελκύει νέους πελάτες, χάρη και στα παιδιά τους που αναλαμβάνουν πλέον τα «ηνία» του καταστήματος. Το διαβεβαιώνουν οι πελάτες που είδα ο ίδιος να μπαίνουν κάθε πέντε λεπτά και να αγοράζουν καφέ, για όσο εγώ βρισκόμουν εκεί. Η απόλυτα ικανοποιημένη πελατεία του «Ριζόπουλου» είναι από μόνη της μία διαφήμιση και εγγύηση για το μέλλον της επιχείρησης. Γι’ αυτό και ο κύριος Σωτήρης στέκεται περήφανος και γεμάτος ικανοποίηση για την αγάπη και τη προτίμηση των Αθηναίων. Ευχόμαστε και στα παιδιά του, την ίδια λαμπρή συνέχεια. Αν και, μάλλον, αυτή είναι δεδομένη. Το μαρτυρά, άλλωστε, και η πινακίδα – μότο που βρίσκεται έξω από το κατάστημα: «Αρχίστε να πίνετε τον σωστό καφέ… εδώ». Εσείς τι περιμένετε, λοιπόν; Σπεύσατε να τον μυρίσετε και να τον απολαύσετε!