REAL LIFE WHO

Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος - Μια ιστορική επίσκεψη για το προσφυγικό


16 Απριλίου 2016

GettyImages-521519594.jpg

Στη Λέσβο έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μία ιστορική επίσκεψη, με στόχο την ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης. O Ποντίφικας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στις 10.10, δέκα λεπτά νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο, προσγειώθηκε στη Λέσβο το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα Φραγκίσκο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πάπα στην χώρα μας έπειτα από 15 χρόνια και η Λέσβος έχει τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».

GettyImages-521519584

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάπας είπε πως αισθάνεται υπερήφανος για την στάση του ελληνικού λαού απέναντι στο προσφυγικό. Όμως, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων παρουσιάστηκε ένα τεχνικό πρόβλημα και το μεγαλύτερο μέρος των όσων είπε δεν μεταδόθηκαν ζωντανά!

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι με πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι», έγραψε ο Ποντίφικας στο twitter.

Μεταξύ άλλων ο Πάπας εξήρε τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δείχνει ότι εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

"Η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ακόμη ότι είναι μια ευκαιρία "να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολό του ο ελληνικός λαός παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη".

GettyImages-521519354

Οι πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης αντιδρούν πολύ θερμά, καθώς αντικρίζοντας τον Πάπα αυτόματα θεωρούν πως αντικριζούν κάποια ελπιδοφόρα αχτίδα στα προβλήματά τους. Στις εικόνες βλέπουμε ανθρώπους να κλαίνε και να τον ικετεύουν με λυγμούς για βοήθεια.

Κατά πληροφορίες, ο Πάπας θα επιστρέψει στο Βατικανό με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες.

© Getty Images / Ideal Image