REAL LIFE WHO

Αργύρης Πανταζάρας: «Tο να είσαι τυχερός δεν βασίζεται στην τύχη»


29 Απριλίου 2016

PANTAZARAS.jpg

Σηκώνει το τηλέφωνο. Ευγενικός, με φωνή στακάτη και άρθρωση που ξεκαθαρίζει τις προθέσεις. Συστήνομαι, μιας και δεν είχε τύχει να γνωριστούμε, και του εξηγώ πως θέλω να του πάρω μια συνέντευξη. Άμεσος, θετικός, θέλει να τα κάνει όλα εύκολα και σωστά. Η επικοινωνία μας από την αρχή είχε μια ροή που με επιβεβαίωσε. Έχει άποψη, μα όχι τυχαία ούτε επιβεβλημένη. Δεν βάζει όρους, αλλά δημιουργικά όρια.

Κι αν οι περισσότεροι τον έμαθαν από τη διαφήμιση της Amstel, όπου ο Μπίλυ και ο Μάνος προσπαθούν να φτιάξουν τη δική τους μπίρα, εμένα με αιχμαλώτιζε κάθε φορά που τον έβλεπα στο θέατρο. Κι έχω δει αρκετές δουλειές του. Στο μονόλογο «ΑΩ», σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του, ως Τρελό στο «Βασιλιά Ληρ» και στις δύο δουλειές που είχε κάνει με την Ευαγγελάτου, δηλαδή στον «Ρήσο» και στον «Φάουστ». Κάθε φορά έβλεπα μέσα από τα μάτια του μαινόμενες φλόγες που από τη μία τον πυρώνουν κι από την άλλη βάζουν τάξη στο δικό του μοναδικό και άκρως δημιουργικό χάος. Φέτος γούσταρα πολύ που πήρε το βραβείο Χορν, όχι μόνο για το καλλιτεχνικό του πράγματος, αλλά γιατί ανεβαίνοντας στο πόντιουμ, βρήκε την ευκαιρία να τοποθετηθεί στην εποχή του, στις κραυγές της και μάλιστα προχώρησε σε άμεση δράση προσφέροντας το χρηματικό έπαθλο σε εκείνους που το χρειάζονταν περισσότερο. Άλλωστε είναι 27 και το πάρτι του μόλις ξεκίνησε.

Ποια είναι η πρώτη τρυφερή ανάμνηση που έχεις από την παιδική σου ηλικία; Τι είναι αυτό που ανακαλείς και σε μουδιάζει από γλύκα;

Γενικότερα θυμάμαι να παίζω με τους πάντες και τα πάντα. Όλο το σπίτι ήταν ένα βασίλειο φαντασίας με «εχθρούς και φίλους»... και η μόνη πραγματικότητα ήταν τα συναισθήματα.

Τρία αδέλφια: η αδελφή σου, Ίριδα, ηθοποιός, και ο αδελφός σου, Νίκος, φωτογράφος, 3 στα 3… Ποια στοιχεία ήταν αυτά που σας άναψαν τη φωτιά της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας;

Από μικροί ζωγραφίζαμε μαζί με τις ώρες. Κάναμε πολλά πράγματα με τα χέρια και τη φαντασία μας. Μας άρεσε να κάνουμε κατασκευές με διαφορετικά υλικά, φτιάχναμε τα δικά μας παιχνίδια και δημιουργούσαμε τους δικούς μας κόσμους. Όλο το δέντρο της οικογένειας ασχολείται με την τέχνη είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Παντού βλέπαμε ζωγραφικούς πίνακες και έργα τέχνης από τη μητέρα μου, τους θείους και τις θείες μου, ακούγαμε μουσική από τον πατέρα μου και όλοι μαζί παίζαμε μουσικά όργανα. Ζούσαμε με παρονομαστή τη δημιουργία. Αυτά τα ερεθίσματα είναι που μας κάνανε να αγαπήσουμε όλες τις μορφές τέχνης και να θέλουμε ίσως μ’ αυτό τον τρόπο να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο.

03

Ποιο ή ποιος είναι το προσωπικό σου καταφύγιο;

Οι άνθρωποι που νιώθω κοντά μου, που τους νιώθω φίλους, συνεργάτες και συνοδοιπόρους.

Ποια θεωρείς πως ήταν η πιο τυχερή στιγμή της μέχρι τώρα πορείας σου;

Τίποτα δεν έρχεται τυχαία. Μια στιγμή έρχεται γιατί την προκαλείς με τη δουλειά σου, τη συμπεριφορά σου, με τον τρόπο που σκέφτεσαι και ενεργείς. Ομολογώ πως νιώθω ότι είναι αρκετές «οι τυχερές στιγμές», που τις έζησα και τις απόλαυσα μέσα από τις συνεργασίες με υπέροχους ανθρώπους, όπως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Νίκος Κουρής και η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Η πιο πρόσφατη όμορφη στιγμή σίγουρα ήταν η απονομή του βραβείου Χορν. Ναι, θα μπορούσα να πω ότι νιώθω τυχερός, όμως το να είσαι τυχερός δεν βασίζεται στην τύχη.

Μου δίνεις την εντύπωση ενός ετοιμοπόλεμου ανθρώπου, λες κι είσαι στην τσίτα όλη την ώρα… Σε χαρακτηρίζει η επαγρύπνηση ή η υπερκινητικότητα;

Η συνεχόμενη αναζήτηση για εξέλιξη πιστεύω ότι ξυπνάει αυτή την εντύπωση που δίνω... Η δουλειά μου το επιβάλλει και ταυτόχρονα απαιτεί αυτό τον τρόπο ζωής. Το να ασχολείσαι με ανθρώπινα συναισθήματα, σκέψη και συμπεριφορά είναι σαν να φτιάχνεις ένα γλυπτό από νερό!

Photo Credit: Alexei Siozov

Η συνέχεια της συνέντευξης στο νέο τεύχος του HOPE.

Κατεβάστε το HOPE στο iPad και το iPhone σας εντελώς δωρεάν

Πατήστε, σύρετε, κάντε περιστροφή και απολαύστε βίντεο, εικόνες, φωτογραφίες, μουσική, γραφικά και animations ενώ θα διαβάζετε το αγαπημένο σας θέμα και μοιραστείτε το με τα πιο δημοφιλή social media.

Download link: https://itunes.apple.com/gr/app/hope-magazine/id720068321

Facebook: https://www.facebook.com/HOPEthemagazine

Instagram: http://instagram.com/jennygr

Κατεβάστε το HOPE στο iPad και το iPhone εντελώς δωρεάν

APP_HOPE fbinsta