REAL LIFE WHO

Η νύφη του τζιχαντιστή: Η δημοσιογράφος που εισχώρησε στον ISIS


6 Ιουλίου 2016

cover.png
Μια Γαλλίδα δημοσιογράφος άφησε την περιέργεια και ίσως τη φιλοδοξία της να την παρασύρουν στον κόσμο του ISIS. Το βιβλίο που έγραψε για την εμπειρία της ως “νύφη” ενός διάσημου τζιχαντιστή έγινε μπεστ-σέλερ, όμως την έκανε και στόχο ενός παγκόσμιου στρατού δολοφόνων. Χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά Κείμενο από το insidestory.gr* Η συνέντευξη με την Άννα Ερέλ πήρε εβδομάδες για να κλειστεί. Το Άννα Ερέλ δεν είναι το πραγματικό της όνομα, αλλά ψευδώνυμο. Η Άννα κρύβεται. Φοβάται. Πρώτα ήθελε να την συναντήσω στο Παρίσι, μετά άλλαξε γνώμη. Το skype μετατράπηκε σε τηλεφώνημα, έπειτα ήθελε να αλλοιώσει τη φωνή της με ένα ειδικό μηχάνημα, στο τέλος πρότεινε να μιλήσω πρώτα με μια φίλη της για να βεβαιωθεί ότι είμαι αυτή που λέω. Τελικά το ραντεβού κλείστηκε, κι η συνέντευξη έγινε με ένα τηλεφώνημα σ’ ένα διαμέρισμα του Παρισιού, εκεί όπου γεννήθηκε η 20χρονη Μελοντί, η νεαρή γυναίκα που «δημιούργησε» η 33χρονη Ερέλ με ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook.
Έρωτας στα χρόνια της τζιχάντ
Η Μελοντί αποπλάνησε στο facebook έναν καταζητούμενο τζιχαντιστή που ζούσε κι ενεργούσε στη Συρία, τον Αμπού Μπιλέλ. Αφού τον έπεισε για την γνησιότητα της ταυτότητάς της και την πρόθεσή της να καταταγεί στην τζιχάντ, εκείνος της έκανε πρόταση γάμου. Δεν ήταν μια συνηθισμένη ερωτική ιστορία. Η υποψήφια νύφη είχε τραβήξει την προσοχή ενός από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο.

O Abu Bilel έστειλε στη Melodie φωτογραφίες του με ένα M4 στον ώμο.

Το 2015 η Άννα δημιούργησε το προφίλ της Μελοντί στο facebook για να παρακολουθήσει την ισλαμική προπαγάνδα, στο πλαίσιο μιας έρευνας για το εβδομαδιαίο ειδησιογραφικό περιοδικό στο οποίο εργαζόταν και ειδικεύεται στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Σύντομα όμως άρχισε να υποκρίνεται πως είχε προσφάτως εξισλαμιστεί και επιθυμούσε να ταξιδέψει στη Συρία για να συμμετάσχει στον αγώνα των τζιχαντιστών. Ύστερα από μόλις λίγες μέρες, την εντόπισε ο Γάλλος τζιχαντιστής Αμπού Μπιλέλ, 38χρονος στρατηγός του ISIS, ο οποίος είχε καταταγεί πριν από 15 χρόνια και βρισκόταν πολύ κοντά στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Η σχέση ξεκίνησε όταν η Μελοντί έκανε share ένα βίντεο του Μπιλέλ, στο οποίο κρατούσε ένα όπλο Μ16, που περηφανευόταν ότι το έκλεψε από Αμερικανό πεζοναύτη στο Ιράκ. Στη συνέχεια έβγαζε τα γυαλιά του, αποκαλύπτοντας τη χαρακτηριστική μαύρη μάσκαρα, το τρικ που οι τζιχαντιστές έχουν δανειστεί από τους Αφγανούς για να προστατεύονται από τα δάκρυα όταν εκτίθενται σε καπνό. Μόλις η Άννα ανέβασε το βίντεο, έλαβε απανωτές ερωτήσεις από τον Μπιλέλ.
  «Σαλάμ Αλέικουμ, αδερφή. Είδα ότι είδες το video μου. Έχει γίνει χαμός στο ίντερνετ, είναι τρέλα. Είσαι μουσουλμάνα;. Τι γνώμη έχεις για τους Μουτζαχεντίν; Σκέφτεσαι να έρθεις στη Συρία;». Η σχέση ξεκίνησε. Ο Αμπού Μπιλέλ σύντομα θα γινόταν ο “αγαπημένος” της.
Νύχτες με τον εχθρό μου
«Μετά από λίγο τον αποκαλούσα mon chéri» μου λέει από την άλλη άκρη του τηλεφώνου. Η φωνή της είναι βαθιά, ίσως και επίτηδες λίγο αλλαγμένη. Ακούγεται διστακτική. «Μη μου μιλάτε αγγλικά, τα μιλάω, αλλά προτιμώ τα γαλλικά» λέει για να συνεχίσει. «Παγιδεύτηκα κι εγώ στην προσωπικότητα που δημιούργησα. Ήμουν το αντικείμενο του πόθου του, όπως μου έλεγε κι ο ίδιος άλλωστε. Δημιούργησα δύο πολύπλοκες προσωπικότητες, την Μελοντί, αλλά και την συγγραφέα Άννα Ερέλ, εφόσον έπρεπε να αφήσω την πραγματική μου ζωή και να γίνω μια άλλη. Ενημέρωσα τις αρχές. Μου είπαν πως ο Αμπού Μπιλέλ ήταν καταζητούμενος κι αποφάσισα να παίξω αυτό το παιχνίδι για να διεισδύσω στον ISIS. Φοβήθηκα, πραγματικά φοβήθηκα, αλλά πάνω απ’ όλα υπήρχε η αηδία και το μίσος προς αυτόν. Αηδίασα όταν ο Mπιλέλ μου ζήτησε να τον παντρευτώ. Έπειτα μου είπε ότι μετά τον γάμο θα ανήκα σ’ εκείνον για την υπόλοιπη ζωή μου». Η σχέση σύντομα έγινε πιο ερωτική. «Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις με τον σύζυγο σου όταν είστε μόνοι. Κάτω από το σιτάρ και την μπούργκα σου μπορείς να φοράς ζαρτιέρες, διχτυωτά καλτσόν και γενικά ό,τι επιθυμεί ο άντρας σου» της έλεγε για να την πείσει για τις ελευθερίες που θα είχε ως νύφη ενός τζιχαντιστή, όταν εκείνη έδειχνε να είναι διστακτική απέναντί του. «Πολλές γυναίκες μάς φαντασιώνονται, είμαστε οι πολεμιστές του Αλλάχ» συνέχιζε. «Είσαι το διαμάντι μου, είσαι αθώα, είσαι καθαρή». Πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μπιλέλ, έστω και μέσω ίντερνετ, η Άννα άρχισε να αναρωτιέται πού θα πήγαινε όλο αυτό. «Πρέπει να ξεχάσεις τους δικούς σου, να ξεχάσεις ποια είσαι, και να έρθεις να με βρεις» της είπε μια μέρα, και το σχέδιο υλοποίησης της μεγάλης φυγής ξεκίνησε. Εντωμεταξύ, την Άννα άρχισαν να προσεγγίζουν κι άλλες κοπέλες στο ίντερνετ, που ήθελαν κι εκείνες να πάνε στη Συρία.
Οι νύφες από την Ευρώπη
«Υπήρχε μία κοπέλα με την οποία μιλήσαμε μέσω facebook, ο Μπιλέλ της είχε ήδη μιλήσει νωρίτερα. Είχαμε συχνή επικοινωνία. Η κοπέλα μου είπε ότι ήταν έτοιμη να φύγει, θα παντρευόταν τον αγαπημένο της και συνειδητά δεν ήθελε κάτι άλλο. Ήταν πραγματικά ευτυχισμένη. Και είμαι σίγουρη ότι δεν ήθελε κάτι άλλο. Αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι για να την μεταπείσω, λόγω της ψεύτικής μου ταυτότητας. Αν έλεγα κάτι, κινδύνευα να τινάξω όλην την επιχείρηση στον αέρα». Η Άννα, σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές ξεδίπλωσε μυστικά και μεθόδους της οργάνωσης που βοήθησαν τις αρχές να εντοπίσουν μέλη του ISIS, αλλά και τοποθεσίες και σχέδια επιθέσεων των τρομοκρατών. Κυρίως όμως, κατόρθωσε να μάθει πολλά τις μεθόδους με τις οποίες οι τζιχαντιστές προσελκύουν τα νεαρά κορίτσια και τα πείθουν να γίνουν οι νύφες τους, και ταυτόχρονα δούλες τους, ή και δολοφόνοι για το χατίρι τους. Έως σήμερα, περισσότερες από 80 νέες Βρετανίδες έχουν φύγει για τη Συρία για να παντρευτούν τζιχαντιστές και να γίνουν μέλη της οργάνωσης, ενώ ο αριθμός των Ευρωπαίων κοριτσιών που φεύγουν για την Συρία αυξάνεται διαρκώς, χωρίς να υπάρχουν ακόμη επίσημες εκτιμήσεις.

H Σκοτσέζα Aqsa Mahmood άφησε την Γλασκώβη το 2013 και ενώθηκε με τις δυνάμεις του ISIS. Πλέον προσηλυτίζει άλλα κορίτσια μέσω Διαδικτύου και είναι μια από τις 60 γυναίκες που συγκροτούν το τάγμα al-Khansa που αστυνομεύει τους δρόμους της Ράκα και είναι ιδιαίτερες σκληρές απέναντι στην παραμικρή παράβαση της Sharia. Υποτίθεται ότι γρονθοκόπησαν έως θανάτου μια 17χρονη που σήκωσε το βέλος της στην αγορά.
 
Oι λόγοι για τους οποίους τα κορίτσια αυτά έλκονται από τέτοιους άνδρες είναι πολλαπλοί, εξηγεί η Άννα. Υπάρχουν τρεις τύποι κοριτσιών που θέλουν να φύγουν και να τα αφήσουν όλα πίσω. «Ο πρώτος τύπος είναι τα αθώα κορίτσια, που είναι αληθινά θρήσκες και σκέφτονται ότι θα μπορούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους και να φανούν χρήσιμες στο Ισλάμ. Αυτή η περίπτωση είναι η πιο γνωστή. Ο δεύτερος τύπος κοριτσιών είναι εκείνες που έχουν την εντύπωση ότι θα δοξαστούν, ότι θα γίνουν μικρές star εκεί κάτω κι ότι θα γνωρίσουν έναν άντρα πολύ πιστό, πολύ σπουδαίο. Στη Γαλλία τις αποκαλούμε “κοπάδια από ορτύκια”, γιατί όπως τα ορτύκια φεύγουν από τη φάρμα, εκείνες φεύγουν για τη Συρία. Όπως ένας ηθοποιός θα έφευγε για να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ. Τέλος, είναι τα κορίτσια εκείνα που έχουν κακοποιηθεί από αγόρια, είτε σεξουαλικά είτε ψυχολογικά, και αισθάνονται αμαρτωλές. Νομίζουν ότι φεύγοντας θα ξανακερδίσουν τη ζωή τους και την αγνότητά τους. Και υπάρχουν και οι μουσουλμάνες που πιέζονται πολύ από τους δικούς τους να παντρευτούν, να ζήσουν μια ζωή που δεν έχουν επιλέξει, και προτιμούν έναν γάμο με τον αγαπημένο τους από το Διαδίκτυο. Εμπιστεύονται κάποιον που γνωρίζουν στο facebook χωρίς να ξέρουν ποιος πραγματικά είναι».

Η 17χρονη Αυστριακή Βοσνιακής καταγωγής Samra Kesinovic εγκατέλειψε τη Βιέννη μαζί με την 15χρονη Sabina Selimovic τον Απρίλιο του 2014. Εμφανίστηκε σε πολλά sites του ISIS κρατώντας ένα AK-47. Σύμφωνα με έναν Μαροκινό δεσμοφύλακά της, χρησιμοποιήθηκε ως sex slave και όταν προσπάθησε να δραπετεύσει από τη Ράκα, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ξυλοκοπήθηκε έως θανάτου.
 
Για την Άννα το facebook είναι κατάρα και ευλογία ταυτόχρονα. «Το όπλο για το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι το καλάσνικοφ, είναι το Διαδίκτυο. Για μένα αυτό είναι το πιο επικίνδυνο όπλο τους, καθώς μέχρι τώρα η τρομοκρατία ήταν ένα μυστικό που δεν διαδιδόταν. Σήμερα, όχι μόνο μπορούμε μόνο να μιλήσουμε για το Ισλαμικό Κράτος, αλλά μπορούμε και να το δούμε στο ίντερνετ. Κι αυτοί είναι εκεί, και ψάχνουν το επόμενο θύμα τους. Υποδύονται έναν ρόλο, λένε ψέματα, και βγαίνουν στο κυνήγι. Το πρόβλημα είναι ότι το φαινόμενο αυτό υπερβαίνει τις αρχές. Αρχικά, στη Γαλλία και γενικά στην Ευρώπη αφορούσε ένα μικρό μέρος ανθρώπων. Οι αρχές πίστευαν ότι θα ελέγξουν τα σύνορα και θα σταματήσουν τον ISIS. Αλλά ο ISIS δεν έχει σύνορα. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, οι γαλλικές αρχές παρακολουθούν από κοντά το ίντερνετ και αναζητούν εκεί τους τρομοκράτες». Από το 2011, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, έχουν καταταγεί στον ISIS 27.000 ξένοι, άνδρες και γυναίκες, από 80 χώρες, οι περισσότεροι προσυλητισμένοι μέσω Διαδικτύου.
«Να ετοιμαστείς για την πρώτη μας νύχτα»
Την ρωτάω αν ποτέ ένιωσε κάτι για τον Μπιλέλ, αν υπήρχε μια στιγμή που το παραμύθι του Χαλιφάτου φάνταζε ελκυστικό. Μου εξηγεί ότι σαν δημοσιογράφος ήταν πάντοτε περίεργη. Πήγαινε στα προάστια του Παρισιού, είχε πολλές συναναστροφές με νέους και νέες που αμφισβητούσαν τη γαλλική τους ταυτότητα, ήταν μπερδεμένοι. Αλλά η ίδια ποτέ δεν ήταν. «Ποτέ δεν ένιωσα την επιθυμία να τον συναντήσω. Μου προκαλούσε από την πρώτη στιγμή αηδία. Οι γυναίκες που θέλουν να πάνε εκεί είναι δυστυχισμένες, είναι μπερδεμένες. Το μόνο που ήθελα ήταν να εκμαιεύσω πληροφορίες από τον Μπιλέλ. Αυτοί λοιπόν ήταν οι λόγοι που το έκανα. Το εγώ του ήταν τόσο μεγάλο που δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι δεν ήμουν αυτό που έλεγα. Πίστευε ότι τον λάτρευα».

«Μωρό μου», της έλεγε, «σήμερα περιμένω ένα φορτίο με αμερικανικές σοκολάτες», εννοώντας εκρηκτικά, σαν να ήταν ένας απλός εργαζόμενος που περιμένει courier. Η Άννα κατάλαβε πως η μέρα του τέλους ήταν κοντά. Τον έπεισε πως μια φίλη της ήθελε κι εκείνη να πάει μαζί της στη Συρία. Του έκλεισε ραντεβού στο Άμστερνταμ. «Να ετοιμαστείς για την πρώτη μας νύχτα» της είπε. «Θα είσαι πριγκίπισσα». Η Άννα πήγε στο Άμστερνταμ με την υποτιθέμενη δεκαπεντάχρονη φίλη της. Αλλά κάτι πήγε στραβά. Ο Μπιλέλ είχε αρχίσει να υποψιάζεται. Τα σχέδια άλλαξαν. Της ζήτησε να πάει στην Τουρκία, εκείνη αρνήθηκε. «Θα κάνεις ό,τι σου λέω εγώ» άλλαξε ο τόνος της φωνής του. «Είμαι στρατηγός, διοικώ εκατό στρατιώτες. Καταζητούμαι, θα έρθω να σε πάρω στα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ». Η Άννα δεν πήγε, οι αρχές την σταμάτησαν. Το ειδύλλιο τελείωσε. «Δεν ξέρεις ποιος είμαι» της έγραψε. «Ποια είσαι, μικρή σκύλα, θα σε τιμωρήσει ο Αλλάχ». Η Άννα σύντομα έμαθε την πραγματική ταυτότητα του Μπιλέλ κι ότι είχε ήδη τρεις συζύγους. Μερικούς μήνες αφότου διέκοψε την επικοινωνία μαζί της, κυκλοφόρησαν φήμες ότι σκοτώθηκε στη μάχη. «Αλλά μετά ακούσαμε ότι ζει, ότι τον είχαν δει. Φοβόμουν ότι θα έρθει να με βρει και θα με σκοτώσει. Είχε εκδώσει fatwa εναντίον μου. Επιπλέον, δεν μπορούσα να μοιραστώ τίποτε από όλα αυτά με κανέναν. Αλλά η ανάγκη μου να τα μοιραστώ μεγάλωνε. Έτσι έγινα η Άννα Ερέλ κι έγραψα το βιβλίο».
Ένα κάποιο τέλος
Μετά το Άμστερνταμ η Άννα έκλεισε το προφίλ της Μελοντί κι έγραψε το βιβλίο «Undercover Jihadi Bride». Eκδόθηκε αρχικά από τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Robert Laffont και στη συνέχεια από την Harper Collins κι έγινε διεθνές bestseller.

H ιστορία άλλαξε δραματικά τη ζωή της Άννας. Ακόμα και σήμερα, αστυνομικοί παρακολουθούν το σπίτι της για την περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να την προσεγγίσει. Ο Μπιλέλ κηρύχθηκε νεκρός σε σύγκρουση σε τούνελ στα σύνορα Συρίας και Ιράκ, από βόμβα που είχε τοποθετήσει το Al-Nusra Front. Η ανακοίνωση του θανάτου του από τον ISIS έλεγε πως σκοτώθηκε σε κάποια αποστολή ειρήνης. «Ειρήνη... αυτός ο άνθρωπος δεν είχε καμία σχέση με καμία αποστολή ειρήνης» λέει η Άννα, που αναρωτήθηκε πολλές φορές αν ο Μπιλέλ ζει ή όντως σκοτώθηκε, και αν ο θάνατός του είχε να κάνει με τη δική της παρέμβαση. Στο βιβλίο της ισχυρίζεται πως αυτό είναι κάτι που δεν έμαθε ποτέ. Οι γαλλικές αρχές αμφισβητούν ακόμα την ανακοίνωση του θανάτου του από τον ISIS. Η μυστική ταυτότητα της Άννας βοήθησε πολύ τις αρχές, που στο παρελθόν είχαν κάνει αρκετές απόπειρες να χτίσουν προφίλ και να υποδυθούν υποψηφίους νεοσύλλεκτους, όμως δεν είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στον ISIS με τον τρόπο που εκείνη κατάφερε. Ως Μελοντί, η Άννα “ακολουθούσε” κι άλλους τρομοκράτες, φίλους του Μπιλέλ, και επιπλέον επικοινωνούσε με πολλά κορίτσια που εξέφραζαν την επιθυμία να φύγουν για τη Συρία. Κάποια από αυτά τα κορίτσια σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αρχών. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η Άννα έδωσαν πολλά στοιχεία για την δράση της οργάνωσης και οδήγησαν στην εξάρθρωση πυρήνων τζιχαντιστών στη Γαλλία. Μια μέρα, όταν πια είχε αφήσει πίσω της την περιπέτεια με τον ISIS, καθώς πλοηγούνταν στο ίντερνετ αναζήτησε το όνομα Μελοντί. Βρήκε ένα video. Σ’ αυτό είδε τον εαυτό της, με καλυμμένο το πρόσωπο, στον καναπέ του σπιτιού της. Την είχε τραβήξει ο Μπιλέλ όταν έκαναν skype. Δεν είχε ήχο, αλλά είχε αραβικούς και γαλλικούς υπότιτλους που έλεγαν: «Aν την δείτε οπουδήποτε στον κόσμο, ακολουθήστε τον Ισλαμικό Νόμο και σκοτώστε την. Βεβαιωθείτε ότι ο θάνατός της είναι αργός και οδυνηρός. Όποιος κοροϊδεύει το Ισλάμ, θα πληρώσει με το αίμα του. Είναι πιο βρόμικη και από ένα σκυλί. Βιάστε την, λιθοβολήστε την και σκοτώστε την. Ινσάλα». Η Άννα δεν είδε το βίντεο ποτέ ξανά. Ακόμα και σήμερα, ο φόβος δεν την έχει αφήσει. Η Μελοντί δεν έχει πεθάνει ακόμη. Εξακολουθεί να ζει μέσα της. Αυτό που επιθυμεί περισσότερο από ποτέ; «Μα να γυρίσω στη ζωή, βέβαια. Δεν έχω επιστρέψει στην αληθινή ζωή, με την έννοια πως πρέπει να συνεχίσω να προσέχω τον εαυτό μου, να συνεχίσω να γράφω με το ψευδώνυμο Άννα Ερέλ, να κρύβω την ταυτότητά μου. Για μένα η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Δεν περιμένω τίποτα, δεν θέλω προσοχή, γιατί οι απειλές συνεχίζονται. Αλλά για μένα δεν είναι μία εκπληκτική ιστορία γιατί δεν έχει ένα εκπληκτικό τέλος. Κανένα. Εννοώ προσωπικά, όχι επαγγελματικά. Πρέπει να μπει ένα τέλος». Το κείμενο έγραψε η Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου για το InsideStory.gr. 
*Το inside story έχει ήδη συμπληρώσει δύο μήνες ζωής και είναι μια προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας αξιόλογων δημοσιογράφων να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον αναγνώστη. Είναι ανεξάρτητο δημοσιογραφικό σάιτ, που βασίζεται στην έρευνα και την τεκμηρίωση. Τα έσοδα του σάιτ προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των αναγνωστών. Κάθε συνδρομητής διαβάζει δύο καινούργια άρθρα ερευνητικής δημοσιογραφίας καθημερινά και αποκτά πρόσβαση στο αρχείο τους που μετρά ήδη πάνω από 100 ιστορίες! Για να τους γνωρίσετε καλύτερα και να μοιραστείτε μαζί τους την άποψη σας για την προσπάθεια που κάνουν, επισκεφτείτε τους εδώ: http://insidestory.gr/