REAL LIFE WHO

H Κατερίνα Βρανά θέλει να κάνει τους Έλληνες και τους Σύριους να γελάνε με τα αστεία της


12 Σεπτεμβρίου 2016

Μακάρι η συνέντευξη να είχε ήχο ή εικόνα. Ή μάλλον να είχε και τα δύο. Ένα κορίτσι σαν αυτό αξίζει να το απολαύσεις σε όλη του την διάσταση καθώς ταυτόχρονα μιλάει, κινείται, ντύνεται, μαζεύει το τηλέφωνο από το πάτωμα, κάνει γκριμάτσες. Ίσως γι αυτό και για πολλά άλλα να είναι υποψήφια ως το πιο αστείο άτομο στον κόσμο. Εγώ θα την ψηφίσω πάντως. Γιατί πέρασα καλά μαζί της, γέλασα και πείστηκα πως για να κάνεις τους άλλους να γελούν πρέπει να το θέλεις πολύ μα πάρα πολύ αλλά και να μπορείς.

Χαζεύοντας τις φωτογραφίες σου αναρωτήθηκα αν έχεις κάποιες στις οποίες δεν χαμογελάς…

«Ναι, έχω δύο. Στο εξωτερικό δεν περιμένουν τους κωμικούς να χαμογελούν υποχρεωτικά. Περιμένουν να δουν και κάποιες φωτογραφίες που θα είναι πιο σοβαρές. Εγώ είμαι μέσα στην χαζοχαρούμενη χαρά στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και νομίζω ότι βοηθάει λιγάκι ειδικά στην Ελλάδα όταν λες ότι κάνω stand up να μην είσαι συνέχεια σοβαρός. Με στενοχωρεί να βλέπω επιτηδευμένες φωτογραφίες».

Τι πρέπει να βγάζει προς τα έξω ο κωμικός;

«Ελα μου ντε… Νομίζω την προσωπικότητα του κωμικού. Αν είσαι σοβαρός άνθρωπος που τυγχάνει να είσαι πολύ αστείος πάνω στη σκηνή τότε αυτό θα πρέπει να βγαίνει προς τα έξω. Εμένα η μεγάλη μου έμπνευση ήταν πάντα το «Muppet Show». Πάντα έλεγα ότι όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω η Miss Piggy! Κινούμαι σε αυτό το επίπεδο. Κάποιοι άλλοι είναι πιο σοβαροί και λιγότερο muppet. Άρα εξαρτάται από το τι κάνει και πώς είναι ο καθένας».

Εσύ πότε κατάλαβες ότι η κωμωδία θα γίνει η δουλειά σου;

«Αυτό το κατάλαβα αργά. Βασικά ήθελα να γίνω ηθοποιός. Ήθελα να είμαι με κάθε τρόπο πάνω στη σκηνή. Όταν πήγαινα σχολείο κάθε φορά που γινόταν μία γιορτή ήμουν εκεί, έλεγα πάντα «εγώ να πω το ποίημα!». Οι γονείς μου λένε ότι όταν ήμουν 9 τους είπα θέλω να γίνω ηθοποιός και με αγνόησαν. Δεν άλλαξα γνώμη και όταν πήγα στην Αγγλία να σπουδάσω υποκριτική παρατήρησα ότι σιγά σιγά είχα μια στροφή προς τους κωμικούς ρόλους».

Η ανάγκη σου να είσαι πάντα στη σκηνή μπροστά σε κόσμο ποια ανάγκη σου κάλυπτε;

«Της προσοχής, νομίζω…»

Σου έλειπε η προσοχή και την αναζητούσες στο κοινό;

«Όχι, όχι. Ήθελα να επιβάλλω τη γνώμη μου. Ως πρωτότοκη έχω και αυτό το στυλ «εγώ ξέρω, είμαι η καλύτερη». Είναι πολύ μεγάλο αυτό μέσα μου. Ευχαριστώ τον Θεό που έγινα κωμικός και όχι πολιτικός. Ευτυχώς μου βγήκε εκεί…»

Κάποιος που ασχολείται με την κωμωδία θέλει να κάνει τον κόσμο να γελάει ή απλά μπορεί να προσεγγίζει τα πράγματα μέσα από μία κωμική διάσταση;

«Και τα δύο. Πάλι εξαρτάται από το τι θέλει να κάνει ο καθένας. Μπορεί να ασχολείσαι με την κωμωδία και να γράφεις αστεία σενάρια, μπορεί να είσαι stand up κωμικός και να μιλάς αστεία για τον εαυτό σου, γι αυτά που έχουν συμβεί και για την καθημερινότητα, μπορεί να κάνεις πολιτική σάτιρα, κωμικούς χαρακτήρες. Υπάρχουν πολλά είδη, πάρα πολλά».

Ταξιδεύεις όμως και κάθε φορά έχεις ένα διαφορετικό κοινό απέναντί σου. Αλλάζεις κάθε φορά ανάλογα με το κοινό;

«Λιγάκι, ναι. Ο κόσμος ως επί το πλείστον γελάει με τα ίδια πράγματα. Γελάει με πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα και δεν τα είχε σκεφτεί έτσι ή με κάτι που τον ξαφνιάζει. Έχει σημασία και το πόσο εξοικειωμένο είναι το κοινό».

Εσένα τι σε κάνει να γελάς;

«Τα Muppet, τα κινούμενα σχέδια, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και μετά ό,τι κάνει όλο τον κόσμο να γελάει όπως βιντεάκια με σκύλους και γάτες».

Να μιλήσουμε και για σεξ;

«Είμαι πάντα έτοιμη να μιλήσω για σεξ».

Με την παράσταση «All about sex» που παρουσιάζεις τι λες από σκηνής για το σεξ;

«Ο,τι θέλω. Διαμορφώνεται το κοινό ανάλογα. Άμα λες τολμηρά θα σου έλθει τολμηρό κοινό και ούτω καθεξής. Διαμορφώνεται ανάλογα το κοινό οπότε μπορείς να πεις τα πάντα. Η δική μου οπτική είναι το σεξ έχει υποβαθμιστεί πολύ. Χρησιμοποιείται τόσο πολύ στην αγορά που έχει χάσει την ουσία του. Με ενόχλησε πολύ όταν ανακάλυψα ότι μια ολόκληρη γενιά έχει μεγαλώσει με εύκολη πρόσβαση σε πορνό. Δεν πέρασαν καθόλου από τα στάδια που περάσαμε όλοι οι υπόλοιποι. Περιοδικά, αργά τηλεόραση, κάποια βιντεοταινία… Από τα 13 τους χρόνια μπορούν να δουν φουλ hardcore πορνό. Το οποίο έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνει σεξ μια ολόκληρη γενιά. Αυτό με στεναχωρεί πολύ. Ε, σε αυτό προσπαθώ να τονίσω τα αστεία σημεία του. Έκανα έρευνα, είδα πάρα πολλές πορνοταινίες, μα πάρα πολλές για να δω που έχει φτάσει όλο αυτό, συγκέντρωσα στοιχεία από παντού και έφτιαξα την παράσταση»

Μία αστεία γυναίκα είναι σέξι;

«Νομίζω ότι …ναι. Δεν ξέρω αν είναι το αστεία που την κάνω σέξι. Νομίζω ότι μία σέξι γυναίκα είναι σέξι αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τι την κάνει σέξι για τον καθένα. Και στο ‘Sex and the city” όλες θεωρούσαμε την Κάρι Μπράντσο σέξι και όλοι άντρες φίλοι μου μου έλεγαν ότι τους θυμίζει άλογο! Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς είναι αυτό το σέξι»

Εσύ όταν θες να γοητεύσεις κάποιον βγάζεις την αστεία σου πλευρά;

«Βγάζω αυτό που έχω. Είναι πολύ φυσικό για μένα να λέω βλακείες και να κάνω αστεία. Νομίζω ότι και να ήθελα να παίξω την femme fatale δεν θα μου έβγαινε. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου έτσι».

Είσαι υποψήφια για τον διαγωνισμό «Το πιο αστείο άτομο στον κόσμο». Πώς μετριέται αυτό;

«Χμμμ…Στον συγκεκριμένο έχουν πάρει 88 κωμικούς από 55 χώρες και τα video που θα πάρουν τα περισσότερα likes, views στα social media θα προκριθούν στην επόμενη φάση. Στον ημιτελικό περνούν 20 άτομα. Προσπαθώ να μπω σε αυτούς τους 20».

Είναι σημαντικό για σένα;

«Ναι, βέβαια! Το διοργανώνει ένα από τα μεγαλύτερα comedy labs του κόσμου και το έπαθλο είναι 100.000 δολάρια και μία περιοδεία στην Αμερική. Έχει τεράστια σημασία. Ανεβάζει το όνομά μου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το να εκπροσωπώ την Ελλάδα σε έναν τέτοιο διαγωνισμό είναι για μένα υπέροχο. Δημιουργούνται ανοίγματα σε χώρους που δεν θα μπορούσα να πάω. Θέλω πολύ να παίξω στην Αμερική, η οποία είναι δύσκολη για πάρα πολλούς λόγους. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει».

Σου λείπει κάτι;

«Να έχω μία σταθερή βάση. Μου έχει κοστίσει πολύ αυτό που κάνω τα τελευταία χρόνια, που μετακινούμαι ασταμάτητα. Η Ελλάδα με παιδεύει λίγο λόγω δημοσίων υπηρεσιών, απεργίες, ψυχολογία και κατάσταση της χώρας… Θα ήθελα πάρα πολύ να βρω μία βάση. Αγαπάω πολύ το ταξίδι αλλά θα ήθελα μια πολύ πιο σταθερή βάση».

Θες να γίνεις μαμά;

«Δεν πεθαίνω…»

Ποιους ανθρώπους προτιμάς να κάνεις να γελούν αυτή την περίοδο;

«Τους Έλληνες. Αυτή την εποχή μετράει πάρα πολύ για μένα. Σημαίνει πολλά για μένα. Επίσης, αν μπορούσα να μιλάω ό,τι γλώσσα μιλάνε στην Συρία θα είχα πάρει σβάρνα όλα τα μέρη που φιλοξενούνται Σύριοι».

*** Η παράσταση ""About Sex" επιστρέφει στο Θέατρο 104: από τις 28 Σεπτεμβρίου και κάθε Τετάρτη και Κυριακή, για 12 μόνο παραστάσεις!