REAL LIFE WHO

Τι σχέση έχουν τρία χριστουγεννιάτικα γλυκά με το bullying;


22 Δεκεμβρίου 2016

15055886-374344496240249-8995802207044002855-n.jpg

 

 

 

Ποιο χαρακτηριστικό ξεχωρίζετε από τον κάθε ήρωα του παραμυθιού;

Οι τρείς ήρωες, αν και γλυκά, έχουν χαρακτήρες και ποιότητες που τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν. Ο αυθορμητισμός και η διάθεση του Μπέλου να ηγηθεί, η ανασφάλεια της Κούλας, η οποία είναι εξαιρετικά αγχώδης και όταν αγχώνεται, τότε φτερνίζεται και γεμίζει τον τόπο ζάχαρη άχνη, η στοχοπροσήλωση της Μελίκας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, χωρίς να αλλάξουν χαρακτήρα, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που φέρνει η πλοκή, να λειτουργήσουν ως ομάδα.

 

Η ιστορία σας διαπραγματεύεται το bullying και τη διαφορετικότητα. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιληφθεί ένα παιδί αυτές τις έννοιες;

Σε μια παρουσίαση που κάναμε σ’ ένα σχολείο με τη θεατρική ομάδα ρετρό, ένα παιδάκι με ρώτησε: γιατί τα γλυκά είναι περίεργα; Του απάντησε ένας συμμαθητής του: «δεν είναι περίεργα, είναι διαφορετικά». Ελπίζω η ιστορία μου να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να είμαστε όλοι ίδιοι. Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη και ήρθαμε στην Ελλάδα όταν πήγα στην πρώτη δημοτικού. Δεν πρέπει να ακούστηκε η φωνή μου από το άγχος μου μήπως πω κάτι λάθος.

Τι σημαίνει ο Αγιος Βασίλης για τη δική σας ζωή;

Στην ιστορία μου, ο Αγιος Βασίλης είναι ο από μηχανής Θεός που προσκαλεί τον Μπέλο Μακάρονο, την Κούλα Μπιέ και τη Μελίκα Δίπλα να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Αυτή την ιστορία θα τη διαβάσετε του χρόνου! Προσωπικά, ανακαλώ τις ευχάριστες αναμνήσεις και τον ενθουσιασμό μου από τις επισκέψεις του μέχρι τα 7- 8 μου χρόνια. Εχει, πάντως, ενδιαφέρον πώς κυλά ο χρόνος πια στην ενήλικη ζωή: πόσο απελπιστικά αργά κυλούσε ο Δεκέμβριος μέχρι να έρθει ο Αγιος Βασίλης και πόσο γρήγορα κυλά ολόκληρο το έτος. Αν και φοβάμαι ότι αυτό το τρισκατάρατο 2016 δεν πρόκειται να φύγει ποτέ.

Αποτελούν τα παραμύθια ιδανικό δώρο για τα παιδιά;

Τα παραμύθια αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα κάθε στιγμής του παιδιού. Το διάβασμα, η επαφή με το βιβλίο, το πώς οι εικόνες ενός καλού εικονογράφου μπορούν να εξάψουν τη φαντασία του παιδιού, είναι ευεργετική συνήθεια που τα βοηθά να εκφράζονται, να έχουν ολοκληρωμένο λόγο.  

Θα μπορούσε το παραμύθι σας να γίνει μια ιστορία για μεγάλους;

Θεωρώ ότι η «Απόδραση από το Ζαχαροπλαστείο» είναι μια ιστορία και για μεγάλους. Δεν έχω παιδιά και ίσως να κάνω λάθος, αλλά δεν μου αρέσει καθόλου να μιλάω στα παιδιά με παιδικές λέξεις και υποκοριστικά. Ακόμη κι αν έχει δύσκολες λέξεις, πιστεύω ότι είναι ωραίο να μαθαίνει το παιδί μέσα από την ιστορία. Ουσιαστικά, όμως, γράφοντάς το, απευθύνομαι στους μεγάλους, στους γονείς που θα το διαβάσουν μαζί με τα παιδιά τους. Επειδή δεν έχω παιδιά, καθησυχάζω με τον τρόπο μου τους γονείς ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή μέσα σε αυτή την ιστορία. Είναι μεγάλη ευθύνη να μιλάς στην καρδιά του παιδιού και πρέπει να έχεις καθαρή καρδιά και λόγο χωρίς διδακτισμούς.