REAL LIFE WHO

Ο Ηλίας & ο Χάρης συναντούν τον Makis Tselios


ΗΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΣ & ΧΑΡΗΣ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ

4 Ιανουαρίου 2017

makis-tselios.jpg

Από πού αντλείς την έμπνευσή σου για τις συλλογές σου;

Τα πάντα για μένα μπορούν να αποτελέσουν πηγή δημιουργίας. Μία μικρή πιέτα είναι ικανή να μου δώσει την έμπνευση για μια ολόκληρη συλλογή.

Η μόδα ήταν η πρώτη σου επαγγελματική προτεραιότητα;

Ήθελα να γίνω ναυτικός γιατί όλη μου η οικογένεια από την πλευρά της μητέρας μου ασχολούνταν μ’ αυτό. Οι συνθήκες της εποχής όμως με ανάγκασαν να ξεκινήσω την επαγγελματική μου δραστηριότητα από τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην εταιρία Mercedes Benz.

Με το ρούχο πώς ξεκίνησες;

Είχα παρατηρήσει πως στην Ελλάδα των 70s, όλες οι ηλικίες ντύνονταν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και από τις ίδιες εταιρίες. Όταν γνώρισα τον μελλοντικό μου συνεργάτη Βασίλη Κουρκουμέλη, τον Billy Bo, προσπαθήσαμε μαζί να καλύψουμε αυτό το τεράστιο κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά. Στραφήκαμε λοιπόν στην μόδα και δουλέψαμε με πάθος για να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, καινοτόμο και επαναστατικό. Έτσι ξεκίνησε η εταιρία μας, την οποία καταφέραμε να συγχρονίσουμε απόλυτα με τη διεθνή μόδα.

Πώς απέκτησες τις γνώσεις σου πάνω στο ρούχο;

Αρχικά μέσα από την ενεργή ενασχόλησή μου με όλους τους τομείς της δουλειάς και στη συνέχεια, παρακολουθώντας σεμινάρια σε σχολές και atelier της Γαλλίας και Ιταλίας. Μαζί με τον συνεργάτη μου, ο οποίος υπήρξε μία σπουδαία προσωπικότητα στο χώρο της μόδας, ενημερωνόμασταν και εκπαιδευόμασταν συνεχώς, ταξιδεύαμε και παρακολουθούσαμε τακτικά, τα international fashion shows σε Παρίσι, Μιλάνο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Τι είναι αυτό που σε ανανεώνει και σε κρατάει σε επαγγελματική εγρήγορση;

Δεν σταματάω ποτέ να αναζητώ καινούριους τρόπους δημιουργίας και έκφρασης, πολλές φορές υπερβαίνοντας τα όρια του ρούχου. Συνεχίζω σήμερα να έχω την καλλιτεχνική επιμέλεια και να υπογράφω μια ευρεία γκάμα προιόντων σχετικά με το στιλ, τη διακόσμηση, το σπίτι, την ομορφιά και το lifestyle.

Πώς θα χαρακτήριζες τα ρούχα σου;

Σύγχρονα, φτιαγμένα από ποιοτικά υλικά με προσεκτική ραφή και investment treasures pieces, που μια γυναίκα συνεχίζει να αγαπά μέσα στο χρόνο.

Με ποιο τρόπο ενημερώνεσαι;

Καθημερινά από το www.vogue.com και κάθε μήνα από τις έντυπες εκδόσεις της Αμερικανικής, Γαλλικής και Ιταλικής Vogue.

Αγαπημένα υλικά που χρησιμοποιείς;

Οι δαντέλες.

Έχεις κάποια συνήθεια μόδας;

Το βράδυ, μετά το τέλος του show, κάθομαι και βλέπω λεπτομερώς το video της επίδειξης εντοπίζοντας τα highlights αλλά και τις ατυχείς στιγμές, ώστε να είμαι ο πρώτος που θα κρίνω το αποτέλεσμα.

Τι απολαμβάνεις στη δουλειά σου καθημερινά;

Αγαπώ πολύ την στιγμή που το ρούχο έχει πάρει την τελική του μορφή και εικόνα στην κούκλα του moulage.

Τι είναι στιλ για σένα;

Το στιλ είναι κάτι σοβαρό και σημαντικό γιατί αφορά στον συνολικό τρόπο ζωής κάθε ανθρώπου. Δεν έχει σχέση μόνο με την εξωτερική εικόνα του, αλλά δημιουργεί το βασικό πλαίσιο και καθορίζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει κανείς.

Μπορεί να το αποκτήσει κάποιος που δεν το κατέχει;

Με έντονη μελέτη, ενημέρωση και αφοσίωση, μπορεί να αποκτηθεί.

Σου αρέσει ο τρόπος που ντύνονται οι γυναίκες στην Ελλάδα;

Σήμερα ντύνονται πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν. Αυτό που με ενοχλεί ίσως είναι η υπερβολή που πολλές φορές παρουσιάζουν στο ντύσιμό τους.

Ένα ενδυματολογικό tip;

Ένας σίγουρος τρόπος για να ντυθεί σωστά κανείς είναι να αποφεύγει τις μεγάλες χρωματικές αντιθέσεις στα outfits που επιλέγει.

Μπορείς να μας προτείνεις ένα σύνολο για όλη την ημέρα;

Ένα μαύρο ή μπλε κοστούμι, μπορεί μια γυναίκα να το φορέσει στο γραφείο με μια μαρινιέρα και ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες. Για το βράδυ μπορεί να φορέσει το ίδιο κοστούμι κουμπωμένο, αφαιρώντας τη μπλούζα και προσθέτοντας μια ωραία καρφίτσα.

Ποια είναι τα βασικά ρούχα που κάθε γυναίκα θα πρέπει να αποκτήσει;

Ένα μικρό μαύρο εφαρμοστό φόρεμα χωρίς μανίκια και ένα σταυρωτό μακρύ σακάκι, ένα tailleur με παντελόνι ή φούστα, μία μαύρη καπαρντίνα, ένα καμηλό παλτό και πολλές μονόχρωμες απλές μπλούζες.

Τσάντα και παπούτσια;

Η τσάντα και το παπούτσι όταν αφορούν στο ίδιο look, προτείνω να έχουν ένα συγχρονισμό και να αποπνέουν το ίδιο στιλ.

Κοσμήματα;

Είναι ωραίο η γυναίκα να φοράει διακριτικά κοσμήματα που κρύβουν μία συναισθηματική ιστορία για εκείνη.

Μake up;

Προτιμώ τα φυσικά, healthy και απαλά make up. Αν βέβαια μια γυναίκα έχει πολύ όμορφα χείλη θα μπορούσε να τα τονίσει με ένα κόκκινο κραγιόν.

Mαλλιά;

Μια νέα κοπέλα μπορεί να υποστηρίξει σχεδόν τα πάντα, αλλά σε μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας μου αρέσουν κοντύτερα τα μαλλιά ή πιασμένα πίσω.

Μία γυναίκα με στιλ;

Η Julia Roberts.

Ένας άντρας με στιλ;

Ο George Clooney.

Ποιον σχεδιαστή θαυμάζεις;

Τον Azzedine Alaia.

Μια ταινία μόδας;

Το Sabrina του Billy Wilder με τους Humphrey Bogart και Audrey Hepburn.

Ένα βιβλίο που διαβάζεις αυτή την περίοδο;

Το “Φαρμακείον Εκστρατείας” του Μάνου Ελευθέριου.

Τι μουσική ακούς;

Κλασική μουσική στο σπίτι και αυθεντική ελληνική στο αυτοκίνητο.

Περιέγραψέ μας ένα δείπνο με φίλους στο σπίτι;

Για μία βραδιά στο σπίτι με φίλους θα πρότεινα pasta με καραβίδες και γαρίδες, μία δροσερή σαλάτα και λευκό ελληνικό κρασί. Για γλυκό, τούρτα σοκολάτα με επικάλυψη μανταρίνι από τα Pastry Family. Η μουσική να είναι απαλή ώστε να επιτρέπει τις ωραίες συζητήσεις και ο φωτισμός ατμοσφαιρικός κυρίως από τα αναμμένα κεριά και το τζάκι.

Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο στην Αθήνα;

Πηγαίνω συχνά θέατρο, σινεμά, και για φαγητό με φίλους επιλέγοντας συχνά το winter garden του Grande Bretagne και το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ένα γρήγορο weekend;

Μου αρέσουν οι οδικές αποδράσεις σε μέρη όπως το Ναύπλιο, η Μονεμβασιά, η λίμνη Πλαστήρα και η βόρεια Εύβοια.

Έχεις κάποιο μότο;

Δεν μιλάω ποτέ για τη δουλειά μου όταν φεύγω από τo studio.

Ποιο το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει κάποιος που ασχολείται με τη μόδα;

Να προσέχει την εικόνα και το στιλ ζωής του, γιατί είναι αυτό που αντιπροσωπεύει επαγγελματικά.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;

Εκτός από τις συλλογές haute couture και ready to wear, επιθυμώ να στραφώ προς το θέατρο και να επιμεληθώ τα κοστούμια της παράστασης Μήδεια, επιλέγοντας υλικά, υφάσματα, accessories και κοσμήματα εξολοκλήρου φτιαγμένα από ελληνικά εργαστήρια.