REAL LIFE WHO

Ο Ηλίας & ο Χάρης συναντούν τον Markellos Nyktas


ΗΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΣ & ΧΑΡΗΣ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ

25 Ιανουαρίου 2017

markellos-nyktas.JPG

Και σαν επάγγελμα πώς προέκυψε;

Σπούδασα στη σχολή Δοξιάδη και ασχολήθηκα ειδικά με τη συντήρηση έργων τέχνης. Πάντα όμως ήθελα αυτό που φοράω να είναι μοναδικό. Σε όποια χώρα και αν βρισκόμουν έψαχνα τους ραφτάδες για να δημιουργήσω αυτό που θα φορέσω. Στη Νέα Υόρκη που είχα μετακομίσει για δουλειά, την εποχή του “Studio 54”, υπήρχε το ξεχωριστό concept store του υπέρ-διάσημου σχεδιαστή Fiorucci. Ήταν χειμώνας και μια κρύα μέρα λοιπόν, μπαίνω στο κατάστημα φορώντας μια τεράστια εσάρπα που ανέμιζε. “Beautiful this scarf!!” μου λέει η υπεύθυνη. Ποιος την έκανε; Εγώ της λέω. Και πήρα αμέσως την παραγγελία. Δεν σταμάτησα εκεί, τους έκανα T-shirts με διάφορα επάνω κολλημένα φωσφορούχα αντικείμενα και τρέλανα τον κόσμο στις disco. Υπέγραψα αμέσως συμβόλαιο. Εγκαταστάθηκα στο κεντρικά του Fiorucci  σε ένα υπέροχο memphis style κτίριο. Νόμιζα ότι ζούσα σε ένα ψέμα. Αυτή ήταν η αρχή μου, ως σχεδιαστής μόδας.

Περιέγραψέ μας τα ρούχα σου.

Σέβομαι πολύ και έχω σαν πρότυπα τα κλασικά ρούχα αλλά τα δικά μου είναι εξελιγμένα, μοντέρνα. Εγώ θα κάνω μια λεπτομέρεια σύγχρονη. Αγαπημένα μου στοιχεία: δέρμα, animal prints, δαντέλες, πλισέ, γούνες, καρό. Νέες εκδόσεις από κλασικά perfecto και αντιανεμικά σε αναπάντεχα υλικά. British style και american chic σε δοσολογία δική μου, ευρωπαϊκή. Ατμόσφαιρα χαρούμενη, rock&roll και απίστευτα νεανική ακόμα και αν τα βάλει μια γυναίκα 90 χρονών.

Τι απολαμβάνεις στη δουλειά σου καθημερινά;

Απολαμβάνω να βλέπω και να συναντώ ανθρώπους που έχουν κάτι ξεχωριστό στο ντύσιμό τους, στην εμφάνισή τους. Που δεν αντιγράφουν τον διπλανό τους. Που δεν έχουν tattoo στην εποχή που τα tattoos είναι παντού. Που ξυρίστηκαν όταν όλοι άφησαν μούσια. Που φόρεσε τη γούνα της μαμάς της και δεν φοβήθηκε μην της επιτεθούν στο δρόμο.

Τι είναι το στιλ για σένα;

Στιλ είναι η ψυχαγωγική διάθεση στολισμού της εμφάνισης μας με πολύ χιούμορ. Ένας συνδυασμός πραγμάτων, ρούχων, αντικειμένων αλλά και μιας ψυχολογίας. 

Μπορεί να αποκτηθεί από όλους το στιλ;

Σκέψου να βλέπεις έναν άνθρωπο που είναι ντυμένος καταπληκτικά και να πας στο σπίτι του και να δεις αράχνες. Είναι ένα σύνολο συμπεριφοράς. Δεν χρειάζεται να είναι όμορφο, αρκεί να είναι ξεχωριστό.

Η μόδα πώς εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή;

Συμβαδίζει και χρωματίζει την καθημερινότητα. Στα activities, στην εργασία, στη ζωή στην οικογένεια το ένδυμα “τονίζει” την καθημερινότητα μας. Το άλλο δεν είναι ωραίο. Να φοράει κάποιος φόρμες γυμναστικής  από πάνω μέχρι κάτω ενώ δεν πάει για γυμναστική, πάει στο γραφείο του. Μου αρέσει να φορέσεις μια φόρμα με ένα σακάκι.

Ποιο είναι το μακιγιάζ που σου αρέσει να βλέπεις;

Η γυναίκα πρέπει να είναι μακιγιαρισμένη. Πρέπει οπωσδήποτε να φοράει κραγιόν  σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, μάσκαρα άφθονη και κάποια στιγμή μια τρελή σκιά.

Και τα μαλλιά;

Καθαρά, περιποιημένα, ολόφρεσκα με μια σκάλα, μια βαγκ.

Ποια είναι τα βασικά κομμάτια μιας γυναικείας γκαρνταρόμπας;

Πολλά πράγματα. Μια καμπαρντίνα, ένα tank top, πουκάμισα, T-shirts, πουλόβερ κασμιρένιο, ένα μαύρο φόρεμα, φούστες απαραίτητα αν έχουν ωραία πόδια, λοξές, πλισέ, envelope και καρό. Όλα αυτά και άλλα τόσα.

Αγαπημένα παπούτσια;

Ένα αθλητικό, ένα Dr. Martens, ψηλές μπότες και όχι γόβες με ψηλά τακούνια. Γόβες με χαμηλό τακούνι και μια μπαρέτα που να μπορούν να περπατηθούν σωστά.

Και αν θέλει να φανεί πιο ψηλή. Πώς ψηλώνει μία γυναίκα;

Δεν ψηλώνει με τα τακούνια. Πιο κοντή φαίνεται. Να μην φοράει φαρδιά ρούχα. Να είναι όλα κοντά στο σώμα της.

Mια γυναίκα που θαυμάζεις το στιλ της;

Angelina Jolie.

Ένας άντρας;

Brad Pitt.

Σχεδιαστής που θαυμάζεις σήμερα.

Θα σας πω δύο Έλληνες που κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, Mary Katratzou και John Varvatos.

Μια ταινία μόδας;

Blade Runner του Ridley Scott με κοστούμια του Michael Kaplan και μουσική Vangelis Papathanasiou

Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτή την περίοδο;

“Τρυφερή είναι η νύχτα” του Francis Scott Fitzgerald. Κοσμοπολίτικο, εποχή του μεσοπολέμου στην Ευρώπη, με υπέροχες περιγραφές ακόμα και των ρούχων.

Τι μουσική ακούς;

Electro και trance.

Αγαπημένο φαγητό;

Μου αρέσει το sushi.

Ιδανικό weekend;

Δεν φεύγω εγώ από την Αθήνα. Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Τώρα ούτε μέχρι το Σύνταγμα δεν θέλω να πάω.

Πώς σου αρέσει να περνάς την ώρα σου στην Αθήνα;

Βόλτες στο κέντρο της πόλης και sushi στο Koi που είναι κοντά στο σπίτι μου.

Πώς χαλαρώνεις;

Ζωγραφίζω και γράφω. Με χαλαρώνει να κάνω το fashion police στο social media, για τον κόσμο που βλέπω στην τηλεόραση. Επίσης γράφω σατυρικούς στίχους που άπτονται της επικαιρότητας. Αυτό που έκανε ο Μποστ και ο Σούρης.

Υπάρχει κάποιο motto που θα ήθελες να διαδώσεις;

Το motto μου είναι ότι η ζωή δεν θέλει motto. Η ζωή σε πάει όπου θέλει αυτή. Το σύμπαν κάνει τα πάντα για να μην πετύχεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου.

Σχεδιαστής που θα ήθελες να συναντήσεις;

Jean Paul Gaultier.

Ποιο θεωρείς πως είναι το βασικό χαρακτηριστικό που έχει ή πρέπει να έχει κάποιος που ασχολείται με τη μόδα;

Βιώματα και γνώσεις. Δεν μπορείς να κάνεις μόδα αν δεν έχεις πάει σε ένα πάρτι, αν δεν έχεις πάει σινεμά. Και παντού να παρατηρείς τα ρούχα.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;

Θα ήθελα να κάνω ένα fashion show που να συνδυάζεται με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα μεγάλης ταχύτητας.