REAL LIFE WHO

Πηνελόπη Σταυροπούλου: "Είμαι στο 2% των ανθρώπων που τα κατάφεραν, μετράω δεκαπέντε χρόνια χωρίς αλκοόλ"


14 Νοεμβρίου 2017

10967775-10153133097597661-1809543511-n-1.jpg

Για το Εθνικό Θέατρο προετοιμάστηκα μόνη μου. Έδωσα εξετάσεις, πέρασα και αποφοίτησα το 1984. Έγινα μητέρα διδύμων με εξωσωματική και εγκατέλειψα το θέατρο για να τα μεγαλώσω. Για να ζήσω την κάθε μέρα από τη ζωή τους. Το 2015 υπήρξα υποψήφια βουλευτής στις εθνικές εκλογές, ενώ επέστρεψα στο θέατρο περισσότερα από πέντε χρόνια τώρα, δίνοντας παραστάσεις στις off Broadway σκηνές της Αθήνας, γιατί δεν θέλησα μέσω της τηλεόρασης να γίνω γνωστή. Τα γνωστά μεγάλα θέατρα δεν θέλουν άγνωστους ηθοποιούς. Έτσι μου είπαν!

Από τις πιο τιμητικές στιγμές ήταν όταν συμμετείχα ως ιέρεια σε δυο Ολυμπιακού Αγώνες: σ' εκείνους της Σεούλ και στου Χειμερινούς του Κάλγκαρι, με χορογραφίες της καθηγήτριας μου Μαρίας Χόρς.

Πάντα είχα μια υποψία -και λόγω του παππού μου- πως όταν δεν μπορείς να σταματήσεις να πίνεις έχεις πρόβλημα. Έπινα περιοδικά κι όχι συνεχόμενα, εκτός από την περίοδο που αρρώστησα. Εκανα μόνη μου τεστ, λέγοντας “σταματάω να πίνω για τρεις μήνες” και το κατάφερνα κι έτσι έλεγα πως δεν έχω πρόβλημα.

Όταν αρρώστησα, πράγμα που σήμαινε πως σταμάτησα να μπορώ να σταματάω -αν και το ήθελα κάθε μέρα- κατάλαβα το πρόβλημα, δεν μου πήρε χρόνο. Είχε αρχίσει η εξάρτηση, είχα τα δείγματα, έτρεμαν τα χέρια μου, δεν μπορούσα να συγκροτηθώ. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχε πρόβλημα, το αποδέχτηκα όμως αργότερα.

Επρεπε, λοιπόν, να βγω από μια κόλαση. Η πρώτη κίνηση που έκανα ήταν να προσπαθήσω μόνη μου, αν κι εκεί αποτύγχανα παταγωδώς πάντα, ωστόσο μετά απευθύνθηκα σε γιατρό. Εκείνος δεν με βοήθησε καθόλου, λέγοντας μου πως ύστερα από τρία χρόνια θα ξανάπινα. Ημουν εγώ που βοήθησα τον εαυτό μου στον βαθμό που μπορούσα, μπήκα για λίγο και σε φαρμακευτική αγωγή. Όπως το είχε πει όμως ο γιατρός, ξανακύλησα. Έπιασα τη “βαλίτσα” από εκεί που την είχα αφήσει.

Όταν κατάλαβα τι πάει να γίνει αντέδρασα σχεδόν αμέσως, δεν έφτασα σε σημείο να γίνω χάλια. Ήμουν... έξυπνη αλκοολική. Το μεγάλο κίνητρο για να κάνω νέα προσπάθεια ήταν η κατάντια μου, η οποία δεν μου άρεσε καθόλου. Εντάχθηκα σε ομάδες απεξάρτησης.

Είμαι στο 2% των ανθρώπων που τα κατάφεραν, μετράω δεκαπέντε χρόνια χωρίς αλκοόλ, κι έγραψα το βιβλίο γιατί το υποσχέθηκα στον εαυτό μου και στους ανθρώπους που πάσχουν. Με πλησιάζουν πάρα πολλοί που είχαν ή εξακολουθούν να έχουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι μάλιστα αρκετοί εκείνοι που με αναγνωρίζουν ως συγγραφέα κι όχι ως ηθοποιό.

Ο καθένας δίνει μια “εικόνα” στο πρόβλημα του. Το δικό μου είχε τη μορφή δράκου. Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου τον συνάντησα ξημερώματα σε έναν διάδρομο. “Δράκος με τα όλα του όπως στα καρτούν, αλλά αληθινός, τρομακτικός, με ουρά μακριά και μεγάλα δόντια, είχε και κοκκινόμαυρα μάτια, στο στόμα του είχε φωτιά”. Θυμάμαι να του λέω “δεν σε φοβάμαι!”.

Αυτός ο δράκος δεν φεύγει ποτέ, βρίσκεται σε “νάρκη”. Είμαι σε πλήρη αρμονία μαζί του, οι “σχέσεις” μας είναι παντελώς φιλικές, δεν με ενοχλεί, δεν τον ενοχλώ, αλλά ζούμε μαζί. Είμαστε φιλαράκια, έχω τον νου μου κι έχει κι εκείνος τον νου του, σας τ' ορκίζομαι!

Η πρόσκληση μου στο TedX Θεσσαλονίκης το 2015 με έκανε πολύ περήφανη. Θέλησα και μέσα από εκεί να μεταφέρω το μήνυμα για τον αλκοολισμό και την απεξάρτηση απ' αυτόν σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσα.

Μέσα μου είμαι γεμάτη από εικόνες με χρώματα και φως...

Πηνελόπη Σταυροπούλου

Η Πηνελόπη Σταυροπούλου έχει μοιραστεί την προσωπική της ιστορία και τη μάχη της με τον αλκοολισμό μέσα από το βιβλίο της “Η νύχτα της Πηνελόπης” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite.

Μοιραστείτε τη δική σας ιστορία μαζί μας. Στείλτε mail στο [email protected] και δείτε τη να δημοσιεύεται!