REAL LIFE WHO

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης ήταν ο τελευταίος μπον βιβέρ του εμπορίου


MMEINTANI

30 Νοεμβρίου 2017

alex1.jpg

Μια τέτοια ωραία θύμηση που πλέον αποτελεί ανάμνηση, ήταν και ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, ο μακροβιότερος και πιο αριστοκράτης έμπορος της Ερμού, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών.

Το εμβληματικό κατάστημα γυναικείων ρούχων στην Ερμού, μια επιχείρηση που υπάρχει εκεί από το 1860 χωρίς να έχει χάσει στο παραμικρό την αίγλη της μέχρι σήμερα, κατάφερε να συνδεθεί άρρηκτα με την ευγενική και καλοσυνάτη φυσιογνωμία του κ. Αλεξανδράκη, ενώ ακόμη και ο Emmanuel Macron επέλεξε να το επισκεφτεί κατά τη διάρκεια της βόλτας τους στον εμπορικό δρόμο του κέντρου της Αθήνας.

Άντρας παλαιάς κοπής, με σπουδές στη Γαλλία επάνω στο σχέδιο μόδας, ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης έτρεφε πραγματική λατρεία για το επάγγελμά του, χωρίς να αφήνει μέρα που να μην δώσει το «παρών».

Καθισμένος αναπαυτικά διαβάζοντας την εφημερίδα του στις πολυθρόνες στο βάθος του καταστήματος, το οποίο χτίστηκε από τον Βασίλειο Παπαδάκη σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό ρεύμα του Bauhaus, ο ίδιος ήταν η σταθερή φιγούρα που αντίκριζαν οι πελάτες για δεκαετίες ολόκληρες.

Με το εμπόρευμά του να διαθέτει ετικέτες αποκλειστικά από ξένους οίκους, κατάφερε να δημιουργήσει ένα πιστό «πελατολόγιο» το οποίο περιελάμβανε από βασιλείς μέχρι πολιτικούς. Ο ίδιος μάλιστα έδινε ιδιαίτερη σημασία στο προσωπικό, το οποίο παραμένει ίδιο ανά τα χρόνια, ενώ εκείνος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «δεν απολύουμε κανέναν, από εδώ όλοι παίρνουν σύνταξη».

Ίσως λοιπόν ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης να μην περάσει ξανά το κατώφλι του εμβληματικού μαγαζιού της Ερμού, φρεσκοξυρισμένος και μέσα στο υπέροχα ραμμένο κοστούμι του, η αρχοντιά και η κομψότητα όμως που άφησε πίσω του είναι ίσως η πιο σπουδαία παρακαταθήκη που θα μας θυμίζει την Αθήνα μίας άλλης εποχής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα