REAL LIFE WHO

Donna Strickland: H πρώτη γυναίκα που κατάφερε μετά από 55 χρόνια να πάρει το Nobel Φυσικής


Αφροδίτη Σακκά

3 Οκτωβρίου 2018

43107989_2166429993579056_5282484327228112896_n.jpg

Όπως και με τα περισσότερα πράγματα, οι νικητές του βραβείου Nobel έχουν υπάρξει λευκοί άντρες. Σε κάθε κατηγορία, από τη χημεία μέχρι τα οικονομικά, γενιές ανδρών έχουν επιλεχθεί για να τμηθούν για τα επιτεύγματά τους, ενώ οι γυναίκες έχουν μείνει εκτός. Αλλά φέτος, για πρώτη φορά μετά από πάνω από μισό αιώνα, μία γυναίκα πήρε το βραβείο Nobel στη Φυσική.

Η άγνωστη πλευρά του modeling: Χαμηλές αμοιβές, χρέη και τραγικές συνθήκες εργασίας

Η Dr. Donna Strickland, μία Καναδή επιστήμονας, έγινε επίσημα μία από τις 3 γυναίκες στην ιστορία των Nobel - μαζί με τη Marie Curie και τη Maria Goeppert-Mayer - που πήρε το συγκεκριμένο βραβείο. Με επαίνους για τις ανακαλύψεις και τις επιτυχίες της στο πεδίο της laser φυσικής, η Strickland μοιράζεται το φετινό βραβείο με ακόμα δύο επιστήμονες, τον Gerard Mourou από τη Γαλλία και τον Arthur Ashkin από τις ΗΠΑ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CBC News (@cbcnews) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org) on

 

Το ιστορικό βραβείο της Strickland είναι λόγος γιορτής σίγουρα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούμε τέτοιες σημαντικές στιγμές ως υπενθυμίσεις πως οι γυναίκες στην ιστορία έχουν - και συνεχίζουν να έχουν - βιώσει διακρίσεις κάθε είδους και όχι μόνο στη φυσική. Και ενώ σίγουρα γιορτάζουμε αυτές τις νίκες, θα πρέπει να θυμόμαστε πως χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά.

Mobbing: 1 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα υφίσταται bullying στον εργασιακό χώρο

 

Ωστόσο, υπάρχει φως στο τούνελ: σύμφωνα με τους New York Times, το Royal Swedish Academy of Sciences, που δίνει τα βραβείο Nobel, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως σχεδιάζει να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές για να κάνει περισσότερο χώρο για διαφορετικότητα στο μέλλον. Ας ελπίσουμε πως τα βραβεία στο μέλλον θα αντικατοπτρίζουν σωστά τη νοημοσύνη και ευφυία σε όλες τις φυλές και τα φύλα.

 

Η άγνωστη πλευρά του modeling: Χαμηλές αμοιβές, χρέη και τραγικές συνθήκες εργασίας