REAL LIFE WHO

Αντίο στον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη Bernardo Bertolucci, με ένα βίντεο φόρο τιμής στο έργο του


The Jennettes

26 Νοεμβρίου 2018

20181126_zaf_r103_018.jpg

Ο Bernardo Bertolucci, ένας από τους πιο αξιόλογους σκηνοθέτες της δεκαετίας τους '70 έφυγε από τη ζωή, μετά από μακρά ασθένεια.

Γεννήθηκε στην Πάρμα της τότε φασιστικής Ιταλίας στις 16 Μαρτίου του 1940 και διακρίθηκε με βραβεία λογοτεχνίας πριν ακολουθήσει κινηματογραφική πορεία.

Είχε δημιουργήσει μερικά από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Είχε προταθεί και είχε κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου για τον "Τελευταίο Αυτοκράτορα". Για τη συγκεκριμένη ταινία είχε επίσης κερδίσει Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, και το βραβείο Directors Guild of America. Παραλλήλως η συγκεκριμένη ταινία βραβεύτηκε σε φεστιβάλ διάφορων χωρών, ώς καλύτερη Ξενόγλωσση ταινία. Το 2011 του απονεμήθηκε Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας στο φεστιβάλ Καννών.

Πριν ξεκινήσει τη σκηνοθετική του πορεία, υπήρξε βοηθός σκηνοθέτης του Pier Paolo Pasolini. Όταν άρχισε να σκηνοθετεί ο ίδιος δημιούργησε μερικά αριστουργήματα, όπως "ο Κομφορμίστας" και το "Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι", το οποίο κατεληξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο στην εποχή του #MeToo. Τα τελευταία χρόνια κατηγορήθηκε από τον γάλλο σκηνοθέτη Jean Luc Godard ότι είχε χάσει το προσωπικό του σκηνοθετικό στιλ και παραδόθηκε στο Hollywood. Όπως αρκετοί σπουδαίοι Ιταλοί σκηνοθέτες, ο Bertolucci υπήρξε Άθεος και Μαρξιστής, ενώ για μια περίοδο εντάχτηκε και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

Δείτε ακόμη: Που ακριβώς γυρίστηκαν διάσημες ταινίες και σειρές;