REAL LIFE WHO

Ένα ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο πίσω από το «Κορίτσι με το τατουάζ»


29 Ιανουαρίου 2019

235002_1230127.jpg.800x477_q95_crop-smart_upscale.jpg

Ο Στιγκ Λάρσον είναι ο συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Το κορίτσι με το τατουάζ», όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε. Πόσα όμως στην πραγματικότητα γνωρίζετε για τον Σουηδό ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή το 2004 από ανακοπή καρδιάς;

Το σουηδικό ντοκιμαντέρ «Stieg Larsson: The Man Who Played With Fire» («Stieg Larsson: Ο Άνθρωπος που έπαιζε με τη φωτιά») έρχεται να μας διαφωτίσει αρκετά παρουσιάζοντας μια λιγότερη γνωστή πλευρά του Λάρσον σχετικά με την αδιάκοπη μάχη που έδωσε ο συγγραφέας κατά της ακροδεξιάς και του φασισμού, ήδη από τη δεκαετία του '80 όταν ο ίδιος ήταν δημοσιογράφος και ακτιβιστής.

Το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Χέντρικ Γκέοργκσον στηρίζεται σε υλικό από το προσωπικό του αρχείο που βρέθηκε μετά το θάνατο του Λάρσον και το οποίο δεν έχει δει ποτέ πριν το φως της δημοσιότητας.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που κανει πρεμιέρα στο Sundance Festival, είναι μάλιστα μια ευθεία αναφορά στο δεύτερο κεφάλαιο της σειράς «Millenium», «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά». Έτσι ακριβώς και ο συγγραφέας, παίρνοντας το ρίσκο, υπερασπιζόμενος τα ιδεώδη της δημοκρατίας και αγνοώντας τις απειλές των ακροδεξιών της Σουηδίας εναντίον του, συνέχιζε την έρευνα και τον αντιφασιστικό του αγώνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Reader