REAL LIFE WHO

Έλενα Δασκαλοπούλου: Νίκησε τον καρκίνο του μαστού και τώρα αποκαθιστά τα σημάδια που άφησε σε άλλες γυναίκες


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Φεβρουαρίου 2019

image1_1.jpeg

Στα 35 της χρόνια η Έλενα Δασκαλοπούλου διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε αμφοτερόπλευρη ολική μαστεκτομή. Το συναίσθημα που ένιωθε εκείνη τη δύσκολη περίοδο της ζωής της ήταν ο φόβος. Φόβος εάν θα το ξεπερνούσε. Φόβος εάν θα έβλεπε το παιδί της να μεγαλώνει. Όμως δεν το έβαλε κάτω. Τα αρνητικά συναισθήματα έδωσαν τη θέση τους στη θετική σκέψη. Η ίδια πείσμωσε τόσο πολύ που όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά πλέον κάνει Ιατρικό Τατουάζ και αποκαθιστά τα σημάδια τόσο στο σώμα όσο και στη ψυχή.

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσατε το ιατρικό τατουάζ;

Αφορμή στάθηκε η προσωπική μου περιπέτεια με τον καρκίνο του μαστού. Σε ηλικία 35 ετών διαγνώστηκα με καρκίνο στον αριστερό μαστό και έπειτα από εξετάσεις έμαθα πως φέρω τη μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1. Για την αντιμετώπιση της πάθησής μου υποβλήθηκα σε αμφοτερόπλευρη ολική μαστεκτομή. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι όλα τα συναισθηματικά στάδια (φόβο, θυμό, άγχος, λύπη, αλλά και αισιοδοξία, πίστη, χαρά) που περνάει μια γυναίκα όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού, ξεκίνησε η ιδέα να ασχοληθώ με το Ιατρικό Τατουάζ το οποίο γίνεται μετά την πλαστική χειρουργική αποκατάσταση των μαστών. Το 2011 βρέθηκα στο Λονδίνο για να εκπαιδευτώ στο Natural Enhancement Permanent Cosmetics και να πιστοποιηθώ για Cosmetic Areola and Nipple Restoration και Skin and Graft Camouflage και μέχρι σήμερα εργάζομαι ως Medical Tattoo Artist στην Αθήνα και συνεργάζομαι με επιφανείς πλαστικούς χειρουργούς.

Τι είναι το ιατρικό τατουάζ και σε ποιους απευθύνεται;

Το Ιατρικό Τατουάζ ή η μικροχρωμάτωση, είναι μία μη χειρουργική λύση που μπορει να κάνει μετεγχειρητικούς ασθενείς να νιώσουν ξανά ολοκληρωμένοι. Η δική μου εξειδίκευση είναι η μικροχρωμάτωση της θηλαίας άνω και θηλής και το καμουφλάζ ουλών. Μετά απο την πλαστική αποκατάσταση του μαστού, η θηλαία άνω και η θηλή, μπορεί με την εφαρμογή ειδικών ιατρικών μικροχρωματικών τεχνικών να πλησιάζει το μέγιστο της φυσικής της εικόνας. Μετά απο συζήτηση με την/τον ασθενή, καθορίζεται το χρώμα, η θέση, το σχήμα και το μέγεθος της θηλαίας άλω και της θηλής, και αντιστοιχα στο καμουφλάζ ουλών επιλέγονται τα χρώματα έτσι ώστε να μοιάζουν με το χρώμα του δέρματος.

Το Ιατρικό Τατουάζ απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες που έχουν μικρά αισθητικά προβλήματα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως:

  • μετεγχειρητικές ουλές
  • αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλω μετά από μαστεκτομή
  • λεύκη
  • αλωπεκία

Είναι μόνιμο ή μπορεί να αφαιρεθεί;

Είναι ημι-μόνιμο, που σημαίνει ότι μετά την πάροδο των χρόνων το τατουάζ χάνει τη χρωματική του ένταση και γι' αυτό το λόγο χρειάζεται να γίνουν επαναληπτικές εφαρμογές. Στην περίπτωση που χρειαστεί να αφαιρεθεί γίνεται με τη χρήση του λέιζερ.

Πονάει το ιατρικό τατουάζ;

Η διαδικασία έγχυσης της χρωστικής ουσίας γίνεται με τοπική αναισθησία (αναισθητικό gel) η οποία εφαρμόζεται πριν το τατουάζ, έτσι ώστε η/ο ασθενής να έχει ελάχιστη αίσθηση στο σημείο αυτό.

Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα;

Αφού ολοκληρωθεί το τατουάζ, οι οδηγίες που δίνονται είναι απλές:

- τις πρώτες δυο μέρες γίνονται αλλαγές με αυτοκόλλητες αποστειρωμένες γάζες 3 φορές τη μέρα

- εφαρμογή αντιβιοτικής και επουλωτικής κρέμας για μερικές ημέρες

- να μην βραχεί η περιοχή που έγινε το τατουάζ για 15 ημέρες.

Πώς μια μικρή ζωγραφιά μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων;

Πραγματικά μια μικρή ζωγραφιά μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου είτε πρόκειται για την κάλυψη μιας μικρής ουλής, είτε για τη χρωματική αποκατάσταση της θηλαίας άνω και της θηλής σε γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Η καλή ψυχολογία μας κάνει όλους να αισθανόμαστε όμορφοι, υγιείς και δυνατοί. Κάποιες φορές μια μικρή ζωγραφιά αρκεί!

Τι σας βοήθησε να τα βγάλετε πέρα όταν μάθατε ότι πάσχετε από καρκίνο στο στήθος;

Εκείνη τη δύσκολη περίοδο βρήκα μέσα μου πρώτα απ όλα, τη δύναμη να αντιμετωπίσω τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Το μεγαλύτερο βέβαια κίνητρο ήταν η οικογένειά μου και ιδιαίτερα ο γιός μου. Ήθελα να τον δω να μεγαλώνει και αυτή η εικόνα με συνόδευε στη διετή μου μάχη με τον καρκίνο. Κάθε άνθρωπος πιστεύω πως έχει αστείρευτη εσωτερική δύναμη και μαζί με την υποστήριξη αγαπημένων ανθρώπων μπορεί να ανταπεξέλθει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας μετά από αυτή την εμπειρία;

Τα εμπόδια που συναντάμε στη ζωή μας μπορούν να μας οδηγήσουν σε διαφορετική διαδρομή από εκείνη που είχαμε αρχικά επιλέξει. Στη δική μου περίπτωση, ύστερα από την περιπέτεια της υγείας μου, άλλαξα εντελώς προσανατολισμό και από τον τομέα του Marketing, κατέληξα σε αυτόν του Ιατρικού Τατουάζ, θέλοντας να δώσω ικανοποίηση και χαρά στις γυναίκες που έχουν περάσει ό,τι κι εγώ.

Τι θα λέγατε σε μια γυναίκα που φοβάται να προχωρήσει σε ιατρικό τατουάζ;

Θα της έλεγα ότι είναι μια διαδικασία ανώδυνη, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την πλαστική αποκατάσταση και η τελική εικόνα που θα δει βλέποντας το σώμα της να επανέρχεται στην προ-μαστεκτομής κατάσταση, θα την βοηθήσει να ξανακερδίσει την αυτοπεποίθησή της.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Ποτέ μην τα παρατάς! Η ζωή μπορεί να ξεκινήσει πάλι αρκεί να το θες. Χαμογέλα!!!