REAL LIFE WHO

Mark Hollis: O τραγουδιστής των Talk Talk που άφησε την καριέρα του για να μείνει με τα παιδιά του


Χριστίνα Γουδρούπη

2 Μαρτίου 2019

51139355_107677753586418_7975522457615934917_n.jpg

Mόλις λίγες ημέρες έχουν περάσει από την ανακοίνωση του θανάτου του Mark Hollis, του frontman των Τalk Talk. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο manager της μπάντας Keith Aspden, με τη δήλωση "Ο Mark πέθανε μετά από μια σύντομη ασθένεια από την οποία δεν ανάρρωσε ποτέ".

Ο Hollis υπήρξε ένας καλλιτέχνης του οποίου η παρουσία στη μουσική έκανε τόση εντύπωση, όση και η απότομη εξαφάνισή του από αυτήν.

Ο Hollis δημιούργησε τους Talk Talk το 1981. Η μπάντα γνώρισε την επιτυχία με hits όπως τα “It’s My Life”, “Life’s What You Make It”, και το ομώνυμο "Talk Talk".

To πρώτο τους album έφτασε το no. 21 στη Βρετανία, αλλά εκείνος ονειρευόταν ολοένα και περισσότερα σπουδαία πράγματα. 

Mε τον Hollis ως εγκέφαλο πίσω από τη συνεχή εξέλιξη και τους μουσικούς πειραματισμούς, το ύφος των Talk Talk σιγά σιγά άλλαξε.

Η πλήρης μεταμόρφωση του ήχου τους ήρθε το 1988, με το album Spirit of Eden, το οποίο αποτελεί ορόσημο στην πορεία τους. Περιλάμβανε τέσσερις μεγάλες rock συνθέσεις που ξέφευγαν από τις συνηθισμένες μουσικές ταμπέλες, αφήνοντας πίσω την pop εποχή των Talk Talk.

Παρά το ότι τότε ήταν μια εμπορική αυτοκτονία, το Spirit of Eden θεωρείται ότι δημιούργησε κατά λάθος το post-rock.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ripmarkhollis #talktalk #spiritofeden

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NeedleGroove (@needlegroovevinyl) στις

To επόμενο album ήταν και το τελευταίο τους. Απρόθυμος να συμβιβαστεί καλλιτεχνικά, ο Hollis και οι Talk Talk σήκωσαν κεφάλι στα αιτήματα της δισκογραφικής τους κι έφυγαν, για να ηχογραφήσουν σε άλλη εταιρεία το Laughing Stock το 1991. 

Για τον Hollis, η ισορροπία ανάμεσα στην επιτυχία, τη δημιουργία και την οικογένεια ήταν ασύμβατη, κι έτσι οι Talk Talk διαλύθηκαν το 1992. Ισχυρίστηκε ότι ήθελε να αφοσιωθεί στην οικογένειά του, εξηγώντας: "Επιλέγω την οικογένειά μου. Ίσως άλλοι μπορούν να το κάνουν, αλλά εγώ δεν μπορώ να είμαι σε tour και την ίδια στιγμή να είμαι καλός πατέρας".

Μαζί με τη σύζυγό του Flick, η οποία είναι δασκάλα, και τους δύο γιους του, ο Hollis εγκατέλειψε το επαρχιακό Suffolk στο οποίο έμεινε κι εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1998. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ένα solo album, με τίτλο Mark Hollis και μετά εξαφανίστηκε.
 

Εκτός από μια guest εμφάνιση στο album Psyence Fiction των Unkle (από το οποίο ζήτησε αργότερα να αφαιρεθεί το όνομά του), μια δουλειά για τη Σουηδή τραγουδίστρια Anja Garbarek’s το 2001 κι ένα σύντομο instrumental για την αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά Boss, δεν υπήρξε απολύτως τίποτα άλλο. Δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά live, δε δημιούργησε κανένα άλλο group, ούτε έπαιξε σε κάποιο reunion.

To τελευταίο τραγούδι του τελευταίου album του, το "A New Jerusalem" κλείνει με τον Hollis να ρωτάει "Βλέπεις;" πάνω από τη μουσική που αργοσβήνει. Κι αυτό που όντως βλέπουμε, είναι την τελευταία δήλωση ενός καλλιτέχνη που ρίχνει την αυλαία της καριέρας του, αποχωρώντας οριστικά, αφήνοντας πίσω τη δουλειά του να μιλάει για αυτόν, ενώ εκείνος λείπει. 

Διαβάστε επίσης: Η μέρα που ο Kurt Cobain θα γινόταν 52 ετών