REAL LIFE WHO

Νασρίν Σοτουντέχ: Η ακτιβίστρια δικηγόρος που καταδικάστηκε σε 38 χρόνια φυλάκιση και 148 μαστιγώσεις


The Jennettes

12 Μαρτίου 2019

nasrin-sotountex-arxeiou.jpg

Η Ιρανή δικηγόρος ειδικευμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, υπερασπίστηκε με θάρρος τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα ν των γυναικών κατά της θανατικής ποινής αλλά και το δικαίωμα να μη φορούν μαντίλα. Η ίδια είναι ακτιβίστρια και έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στα δικαιώματα των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών που καθημερινά βιώνουν ρατσιστικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Isna μετέδωσε ότι η Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε «πέντε χρόνια φυλάκιση για συνομωσία κατά του συστήματος και δύο χρόνια επειδή προσέβαλε τον ανώτατο ηγέτη» του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ. Ο συζυγός της μέσα από ένα post στο Facebook έγραψε ότι η ίδια καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις.

Πέρυσι η Σοτουντέχ εκπροσώπησε κάποιες γυναίκες που αφαίρεσαν το χιτζάμπ τους δημοσίως για να διαμαρτυρηθούν κατά των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που ισχύουν στο Ιράν για τις γυναίκες, σύμφωνα με το Κέντρων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα τη νέα καταδίκη της Σοτουντέχ, η οποία έχει τιμηθεί και με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.«Η Νασρίν Σοτουντέχ έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στο να μιλά κατά της θανατικής ποινής», επεσήμανε ο Φίλιπ Λούθερ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δείτε ακόμη:

Η ιστορία των κακοποιημένων σκυλιών που σώθηκαν από το δρόμο κι έκαναν μια εντυπωσιακή ανάρρωση