REAL LIFE WHO

Η 16χρονη Greta Thunberg που μάχεται για την κλιματική αλλαγή είναι υποψήφια για βραβείο Nobel


The Jennettes

15 Μαρτίου 2019

44637170_285197452121376_2615241581415936551_n1.jpg

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να θελήσει κανείς να αλλάξει τον κόσμο και η 16χρονη ακτιβίστρια Greta Thunberg έχει ήδη υψώσει τη φωνή της για να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, τα έχει καταφέρει τόσο καλά μέχρι στιγμής, που είναι πλέον υποψήφια για βραβείο Nobel Ειρήνης.

"Προτείναμε την Greta Thunberg γιατί αν δεν κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, θα γίνει αιτία για πολέμους, συγκρούσεις και πρόσφυγες", είπε ο Freddy Andre Ovstegard, ένας από τους τρεις Νορβηγούς νομοθέτες που πρότειναν τη Σουηδή έφηβη για το βραβείο. "Η Greta Thunberg δημιούργησε ένα μαζικό κίνημα, το οποίο βλέπω ως μεγάλη συνεισφορά στην ειρήνη".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Way, way over 10000 students out in rain in Stockholm today. School striking for the climate! #FridayForFuture #SchoolsStrike4Climate

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greta Thunberg (@gretathunberg) στις

Η Τhunberg είναι το πρόσωπο πίσω από τις αποχές των μαθητών από τα μαθήματα, με σκοπό τη διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή. Αν παραλάβει το βραβείο, θα είναι η νεότερη κάτοχος Nobel Ειρήνης στην ιστορία. Μέχρι στιγμής, ο τίτλος ανήκει στην Malala Yousafzai, που της απονεμήθηκε το 2014, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Με τον ίδιο τρόπο που η Yousafzai πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, η Thunberg παλεύει για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η επιτροπή θα ανακοινώσει τον νικητή του βραβείου για το 2019 τον Οκτώβριο. Η ίδια η Thunberg έχει δηλωσει ότι νιώθει ιδιαίτερη τιμή κι ευγνωμοσύνη για την υποψηφιότητα. Ωστόσο δε φαίνεται να την απασχολεί τόσο η βράβευση, όσο η δράση της. Μάλιστα σήμερα, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αποχή μαθητών από τα σχολεία, καθώς έλαβε χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δείτε ακόμη: Γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία