REAL LIFE WHO

Novak Djokovic: Ο τενίστας που προπονούνταν κάτω από τις βόμβες


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Απριλίου 2019

abaca_667682_054.jpg
Είναι σπουδαιότερος ως άνθρωπος από ό,τι αθλητής

Είναι ο πρώτος στον κόσμο που μέχρι τώρα έχει καταφέρει να κατακτήσει το Αυστραλιανό Όπεν για 7η φορά. Είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που κατάφερε να κερδίσει 3 φορές 3 Grand Slam στη σειρά. Ο λόγος φυσικά γίνεται για τον υπερταταλαντούχο Novak Djokovic.

Believe in yourself. Every. Single. Day. ? #tbt

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Novak Djokovic (@djokernole) στις

Η ιστορία του Σέρβου είναι συγκλονιστική όχι μόνο για το πείσμα και την αποφασιστικότητα που είχε όσο ήταν παιδί, αλλά και επειδή έχει βιώσει τη φρίκη του πολέμου και κατάφερε να βγει νικητής.

Ο Novak Djokovic γεννήθηκε στις 22 Μάιου του 1987 στο Βελιγράδι. Και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος με το τένις ήταν μοιραίο να συναντηθούν. Όσο ήταν μικρός έτρεχε έξω από το εστιατόριο των γονιών του που βρισκόταν σε ένα βουνό κοντά στο Μαυροβούνιο και έβλεπε πως εκεί κοντά κατασκευαζόταν κάτι. Όταν ρώτησε τους εργάτες τι κάνουν, εκείνοι του απάντησαν πως φτιάχνουν γήπεδα τένις. Και τότε ένιωσε πως ήταν σημάδι της μοίρας.

Η πρώτη γνωριμία με τη γυναίκα που τον έκανε πρωταθλητή έγινε όταν ήταν 5 ετών. Η Jelena Gencic που καθόρισε την μετέπειτα πορεία του, είχε πάει στη Σερβία για ένα καμπ και εκείνος είχε κρεμαστεί από το φράχτη για να παρατηρεί το παιχνίδι. Όταν τον είδε, τον πλησίασε και τον ρώτησε «Γνωρίζεις τι κάνουμε εδώ;». Και ο μικρός Djokovic της απάντησε «Παίζετε τένις». Η Gencic τότε τον κάλεσε να έλθει το απόγευμα και να παίξει τένις. Εκείνος έφτασε στο γήπεδο με μια τσάντα που είχε 2 μπλούζες, μπουκάλια νερού, μια μπάρα δημητριακών και μια πετσέτα. Όταν το ρώτησε εάν την τσάντα την είχε φτιάξει η μητέρα του, ο Novak απάντησε πως την είχε ετοιμάσει μόνος του. Και τότε ήταν η αρχή μιας μεγάλης καριέρας…. Η Jelena Gencic είχε δει ό,τι χρειαζόταν.

???

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Novak Djokovic (@djokernole) στις

Ακόμα και όταν γινόντουσαν οι βομβαρδισμοί στη Σερβία, η Gencic έπαιρνε τον Djokovic και τα υπόλοιπα παιδιά και τους πήγαινε για τένις. Διάλεγε σημεία που είχαν βομβαρδιστεί την προηγούμενη ημέρα, σκεπτόμενη πως ήταν δύσκολο να βομβαρδιστούν πάλι και έκανε εξάσκηση μαζί με τα παιδιά. Όταν τη ρωτούσαν για τις βόμβες, εκείνη απαντούσε πως όταν παίζεις τένις δε σκέφτεσαι τους βομβαρδισμούς και αυτό ήταν το νόημα.

Σε ηλικία 7 ετών ο Novak Djokovic έδωσε μια συνέντευξη σε εθνικό δίκτυο, απατώντας στους δημοσιογράφους πως για εκείνον το τένις δεν είναι παιχνίδι, είναι δουλειά. Μάλιστα από τότε δήλωσε πως στόχος του ήταν να γίνει πρωταθλητής. Και όπως φάνηκε δεν αστειευόταν…

Thank you ? Hvala ???

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Novak Djokovic (@djokernole) στις

Οι γονείς του κατάφεραν παρόλο που δεν ήταν πλούσιοι, να στείλουν το Novak σε ακαδημία τένις στη Γερμανία σε ηλικία 12 ετών. Δυο χρόνια αργότερα θα ξεκινούσε τη διεθνή του καριέρα.

Όσοι τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο με πολλά ενδιαφέροντα. Έχει ταλέντο στο τένις, αλλά του αρέσει επίσης να ακούει μουσική και να μαθαίνει ξένες γλώσσες. Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη θέληση, πείσμα και δύναμη ψυχής και τα όσα έχει περάσει στη Σερβία έγιναν η έμπνευση του για να σηκώσει τα μεγαλύτερα τρόπαια.