REAL LIFE WHO

Γυναίκες με προβλήματα όρασης εντοπίζουν τον καρκίνο του μαστού καλύτερα από τους γιατρούς


The Jennettes

6 Μαΐου 2019

5760.jpg

Η Francia Papamija άρχισε να χάνει σταδιακά την όρασή της, από όταν ήταν παιδί. Πλέον, στα 36 της, εργάζεται σε μια κλινική στην Κολομβία, όπου συνεισφέρει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Η Papamija είναι Απτική Ιατρική Εξετάστρια (MTE), ένας ρόλος που δημιουργήθηκε ειδικά για τυφλές γυναίκες των οποίων τα δάχτυλα έχουν αυξημένη ευαισθησία. Σύμφωνα με τον Dr. Frank Hoffmann, τον γυναικολόγο που δημιούργησε τον οργανισμό Discovering Hands, οι γυναίκες με προβλήματα όρασης μπορούν να εντοπίσουν περίπου 30% περισσότερες αλλαγές στους ιστούς από τους γιατρούς. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορούν να είναι 50% μικρότερες από αυτές που εντοπίζουν συνήθως οι γιατροί.

Η Papamija βλέπει περίπου 10 γυναίκες την ημέρα στο συμβουλευτικό της χώρο. Πιστεύει ότι οι γυναίκες νιώθουν πιο άνετα μαζί της, και "νιώθουν λιγότερο νευρικές για να μιλήσουν σχετικά με ευαίσθητα ζητήματα". Χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά της, η Papamija εξερευνά το στήθος των γυναικών, τις μασχάλες και το λαιμό, κατά τη διάρκεια μιας 45λεπτης εξέτασης. Στη διάθεσή της έχει πέντε λωρίδες γραμμένες σε braille, ώστε να μπορεί να αναφέρει στον γιατρό το ακριβές σημείο ενός πιθανού όγκου, σε περίπτωση που εντοπίσει κάτι. Η ίδια δεν κάνει διάγνωση, απλώς κανονίζει ένα ραντεβού με τον γιατρό για περαιτέρω εξετάσεις.