REAL LIFE WHO

Olga Tokarczuk: Η πολυβραβευμένη συγγραφέας πίσω από το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 και 2019


The Jennettes

10 Οκτωβρίου 2019

Olga Tokarczuk: Η πολυβραβευμένη συγγραφέας πίσω από το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 και 2019

Οι νικητές των φετινών βραβείων Νόμπελ συνεχίζουν να ανακοινώνονται κάθε μέρα. Χθες, το Νόμπελ Χημείας απονεμήθηκε στους John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham και Akira Yoshino, ενώ σήμερα 10 Οκτωβρίου, οι Peter Handke και Olga Tokarczuk τιμήθηκαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε τους νικητές όχι μόνο του φετινού, αλλά και του περσινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο είχε «παγώσει» εξαιτίας των αποκαλύψεων σεξουαλικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Γάλλο Jean Claude Arno, φωτογράφο και σύζυγο πρώην μέλους της Ακαδημίας.   

Η φετινή Πολωνή νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας, Olga Tokarczuk γεννήθηκε το 1962 και σήμερα ζει στην πόλη Βρότσλαβ. Από το 1989, όταν δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά της, της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας, έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο καταξιωμένες και επιφανέστερες προσωπικότητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων. Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Παράλληλα με τη γραφή της φιλοξενεί ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ κοντά στο σπίτι της στην Κάτω Σιλεσία στη νότια Πολωνία.

Πολλά από τα έργα της έχουν αποτελέσει τη βάση για θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει διακριθεί δύο φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, με το Βραβείο Nike, ενώ έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων. Η γραφή της συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, και αντανακλά την προσήλωσή της στον Καρλ Γιουνγκ. 

Ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και γυναίκα που τάσσεται φανερά κατά του εθνικισμού, έγινε στόχος ακραίων στοιχείων, με αφορμή το μυθιστόρημα της «Τα βιβλία του Ιακώβ» (2014).

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας στο σύνολο της μέχρι τώρα επαγγελματικής της πορείας, φημίζεται για τα όμορφα και καλογραμμένα βιβλία της, που με μια ιδιαίτερη περιγραφή μάς ταξιδεύουν στους ήρωες της μέσα από αλληγορικά ταξίδια... σε καιρούς περασμένους και αλλοτινούς.